fbpx

Vrei să știi dacă ești atractiv? Uită-te la prietenii tăi

 Uită-te la găsirea celui mai elegant costum și coafura perfectă, dacă vrei să arăți atractivă, însă, mai nou, este vorba despre alegerea prietenilor potriviți, arată un nou studiu.

Potrivit cercetătorilor recente, întâlnirea cu oamenii considerați ca fiind mai puțin atrăgători va face de fapt să arăți mult mai bine decât dacă a-i fi judecată singură.

„În mod corect sau în mod greșit, modul în care oamenii arată are un impact profund asupra felului în care alții îi percep”, spune autorul. „Trăim într-o societate obsedată de frumusețe și atractivitate, dar modul în care măsurăm și înțelegem aceste concepte este încă o zonă gri”. Până acum, se credea că au fost rezolvate într-un fel calitățile atractive. Totuși, această cercetare demonstrează că atractivitatea poate fluctua, făcând contextul important pentru evaluarea frumuseții.

„Până în prezent, s-a înțeles că nivelul de atractivitate al unei persoane este, în general, constant”, spune el. „Dacă ai văzut astăzi o imagine a lui George Clooney, îl vei evalua la fel de bine ca și mâine. Cu toate acestea, această lucrare demonstrează că firma pe care o păstrăm are un efect asupra atracției pe care o vedem la ceilalți”.

În cadrul studiului, participanților li s-a cerut să evalueze fotografiile a diferite fețe pentru atractivitate una câte una. Apoi au fost rugați să evalueze aceleași fețe plasate alături de cele percepute a fi neatractive. Când cercetătorii au adăugat ceea ce au numit „fețe distractor”, dorința acelorași fețe a crescut de la prima dată când au fost clasate. Aceste „fețe distractor” pentru cercetători erau imagini ale unor oameni care, de obicei, ar fi fost considerați neatrăgători. În cel de-al treilea pas, participanților li s-au arătat două fețe atrăgătoare alături de o față distractor și li s-a cerut să le judece. Din cauza prezenței chipului distractor, spectatorii au fost mai critici față de fețele atractive.

„Prezența unei fețe mai puțin atractive nu numai că sporește atractivitatea unei singure persoane, dar într-o mulțime ar putea chiar să ne influențeze și mai mult alegerea”. „Am constatat că prezența unei fețe distractor face ca diferențele dintre oamenii atractivi să devină mai evidente și că observatorii încep să desprindă aceste diferențe, făcându-i chiar mai concreți în judecata lor”.

Un studiu anterior din 2015, a explorat, de asemenea, subiectul atractivității. Cercetătorii au descoperit că coerența întregului aspect, mai degrabă decât atractivitatea părților individuale ale corpului, este ceea ce oamenii folosesc pentru a determina dorința altor persoane.

„Există multe modalități prin care determinăm de cine suntem atrași”. „În anii următori, vor exista mai multe cercetări în acest domeniu complicat al interacțiunilor umane”.