fbpx

Un ghid pentru acidul polihidroxi, cel mai bun (și mai blând) acid al îngrijirii pielii

Este un exfoliant chimic, dar chiar și cea mai sensibilă piele poate tolera PHA. Este posibil să fi auzit că una dintre cele mai bune modalități de a obține o piele strălucitoare și radiantă este prin exfoliere regulată. Dar dacă ai pielea sensibilă – și mai ales dacă ești predispus la rozacee sau eczeme – s-ar putea să descoperi că exfolianții chimici precum alfa-hidroxi acizii (AHA) și beta-hidroxi acizii (BHA) pot fi prea duri. Dar pe scenă există un nou exfoliant chimic, care ar putea fi răspunsul la toate rugăciunile de piele limpede: Salută acizii polihidroxi (PHA). Pentru persoanele cu pielea sensibilă, acești acizi sunt un schimbător de jocuri pentru îngrijirea pielii. Am discutat cu Mara Weinstein Velez, un dermatolog cu sediul în Rochester, pentru a obține detalii aferente acestui ingredient la modă.

Ce sunt exact PHA-urile?

Acidul polihidroxi este un exfoliant chimic delicat. Cele mai frecvente PHA sunt gluconolactona, galactosen și acidul lactobionic. PHA exfoliază celulele moarte ale pielii de la suprafață, ceea ce ajută pielea să fie mai netedă și mai uniformă.

În ce sunt PHA diferiți de AHA și BHA?

„PHA-urile pot fi considerate a doua generație de AHA”, spune dr. Weinstein. „Principala diferență este dimensiunea moleculei. PHA-urile au o moleculă mai mare și, prin urmare, nu pătrund la fel de profund ca un AHA atunci când sunt aplicate pe piele. [Acest lucru le face] mai puțin iritante și mai bune pentru pielea sensibilă”.

PHA sunt bune pentru piele?

Cu utilizare regulată, PHA-urile pot duce la o piele mai strălucitoare, mai fină, mai hidratată și la o strălucire generală îmbunătățită. „Acizii polihidroxi sunt minunați, deoarece sunt ceva ce puteți folosi acasă în mod regulat pentru a exfolia chimic pielea fără a fi supus unor proceduri majore”, spune dr. Weinstein. „Sunt ieftine și oferă beneficii anti-îmbătrânire”.

Cine ar trebui să utilizeze PHA-uri?

Practic oricine poate folosi PHA, dar cei cu pielea sensibilă pot beneficia cel mai mult, deoarece probabil că nu vor provoca iritații, așa cum ar putea face alți exfolianți chimici sau peelingurile de față. „Au și o calitate hidratantă, așa că, pe lângă exfolierea, vor ajuta la hidratarea care este deosebit de importantă pentru pielea sensibilă”, spune dr. Weinstein. PHA-urile sunt, de asemenea, suficient de blânde pentru a fi utilizate în timpul sarcinii și sunt perfecte pentru pielea predispusă la acnee, deoarece ajută la uniformizarea texturii și a tonusului.

Ce tipuri de PHA sunt cele mai bune?

Adesea, aceste PHA sunt amestecate împreună în produse, deci nu poți greși – mai ales dacă ești în căutarea unui exfoliant pentru pielea sensibilă.

  • Gluconolactona: Cel mai popular dintre PHA-uri, gluconolactona nu numai că acționează pentru a exfolia pielea, ci și hidratează și poate oferi unele beneficii antioxidante.
  • Acid lactobionic: o formă oxidată de lapte, acest acid funcționează atât ca exfoliant, cât și ca umectant, ceea ce înseamnă că ajută pielea să păstreze umezeala.
  • Galactoză: Acest PHA poate suna familiar – asta pentru că este zahărul din lapte. Acesta este puțin mai puțin frecvent decât celelalte două, dar funcționează pentru a exfolia pielea la fel de ușor.

Cât de des ar trebui să utilizezi PHA-uri?

În general, poți utiliza în siguranță PHA de trei până la patru ori pe săptămână, deoarece sunt mai blânde decât alți acizi. Reține, cantitatea potrivită depinde de tipul individual de piele. „Recomand întotdeauna să începi lent și să crești așa cum este tolerat, de două ori pe săptămână, apoi crești de trei ori pe săptămână și, eventual, în fiecare zi, dacă este posibil”, spune dr. Weinstein.

Este sigur să utilizezi PHA-uri cu ingrediente precum vitamina C sau retinol?

Acizii polihidroxi se joacă frumos cu alte ingrediente active. PHA-urile pot fi ușor încorporate într-o rutină care include deja produse care conțin vitamina C sau retinol – dar din nou, asigură-te că începi treptat pentru a evita eventuale iritații.

Există reacții adverse la PHA?

„Acesta este lucrul minunat la PHA – efectele secundare sunt minime și sunt foarte bine tolerate”, spune dr. Weinstein. Când începi să utilizezi un acid pentru prima dată, te poți aștepta la o cantitate mică de iritare, potrivit dr. Weinstein. „Iritarea majoră în ceea ce privește roșeața crescută și persistentă, descuamarea și poate unele mâncărimi ar trebui să indice faptul că produsul este prea dur sau ar trebui utilizat mai rar”, spune ea. Urmărește-ți pielea cu atenție pentru semne că ar trebui să reduci gradul de utilizare și aplică o singură dată pe săptămână dacă ai alți acizi în amestec (cum ar fi AHA sau BHA).