fbpx

Trebuie să eliminăm glutenul din produsele noastre de frumusețe?

Glutenul nu are efect asupra pielii. Dacă nu ai o alergie severă la gluten, care este rară, nu este nevoie de produse de îngrijire a frumuseții fără gluten, susțin unii.

Motivul pentru care glutenul din produsele cosmetice nu declanșează o reacție este că moleculele de proteine sunt prea mari pentru a pătrunde în piele, prin urmare nu pot fi absorbite în sistem. Chiar și în cazurile de dermatită herpetiformă, o formă de boală celiacă, care se manifestă în primul rând pe piele, provocând erupții și vezicule dureroase, s-a dovedit că aplicarea topică a glutenului nu are efect. Pentru ca să apară o reacție, suferinzii trebuie să înghită glutenul, nu să-l maseze pe față până la absorbție. În plus, pur și simplu nu există suficient gluten în produsele cosmetice pentru a declanșa o reacție adversă.

Glutenul aplicat local nu este absorbit prin piele, deci nu poate declanșa formarea acelor anticorpi care au ca rezultat o erupție cutanată. Cercetătorii au făcut experimente provocatoare pentru persoanele cu boala celiacă [aplicarea produselor cu conținut de gluten la nivelul pielii], și pur și simplu nu este o problemă. Pentru cei a căror sensibilitate poate fi înlăturată prin cea mai mică ingestie de gluten – pentru unii, este nevoie doar de 50 mg de proteine, echivalentul a 1/70 dintr-o felie de pâine – produsele de buze care conțin gluten trebuie evitate, de asemenea ca pasta de dinți și apa de gură.

Chiar și mărcile de frumusețe care confecționează produsele fără gluten sunt conștiente de faptul că absența acesteia nu are prea mare importanță asupra celor care suferă de boala celiacă.

Din cauza conștientizării cu alimente fără gluten, a existat o cerere de piață pentru alte produse fără gluten, inclusiv îngrijirea pielii și îngrijirea părului. Unii consumatori presupun că persoanele care suferă de boală celiacă sau care prezintă intoleranță la gluten au o reacție neplăcută atunci când utilizează produse de îngrijire a părului care conțin gluten. Nu este cazul. Molecula glutenului nu poate fi absorbită prin piele sau scalp încât să ajungă în intestin pentru a provoca probleme. Orice persoană alergică la grâu poate dori să fie mai atentă cu privire la ingredientele din produsele de îngrijire a pielii.

Este puțin probabil ca o persoană cu intoleranță la gluten sau boală celiacă să reacționeze la un produs de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, există persoane care au alergii la grâu și care să aibă sensibilități ale pielii. Oricât se filtrează uleiul din germeni de grâu pentru a elimina proteinele ce provoacă alergii, nu se poate garanta eliminarea tuturor reziduurilor.

Deci, ce este de făcut în aceste momente de frumusețe incerte pentru un glutenofob?

Urmărește cu atenție ce conțin produsele tale. Dacă ai reacții la produsele de îngrijire a pielii sau machiaj și ești celiac, încearcă să le elimini pe cele care conțin gluten și să vezi dacă situația ta se îmbunătățește.

Fără gluten, fără OMG, vegan – nu există merit științific pentru acest lucru atunci când este utilizat în produsele de îngrijire a pielii.