fbpx

Celebritățile și modelele arată mereu atât de minunat în fotografiile din reviste. Un cuvânt: aerografie. Da, au pori la fel ca noi, toți ceilalți muritori. Și, probabil, le obsedau și pe ele la fel de mult. Dar având pori este o parte ne-negociabilă de a avea piele.
Porii sunt legăturile de la glandele sebacee și foliculii de păr până la suprafața pielii – fără acele deschideri, părul nu ar avea de unde să se verse și uleiul necesar pentru lubrifierea pielii nu va ajunge niciodată la suprafață.
Dimensiunea porilor este parțial o chestiune de genetică (deci, da, poți da vina pe părinți!) și parțial cauza a ceea ce este în prezent prins în interiorul lor. Dacă aveți o mulțime de uleiuri sau celule moarte ale pielii care se acumulează, asta îi poate întinde și îi face să pară mai mari.
Și, la fel ca în cazul majorității problemelor legate de piele, aspectul porilor se poate înrăutăți datorită faptului că expunerea la soare este ca o dublă îmbătrânire. Ambele au un impact negativ asupra colagenului și elastinei – cele două componente ale sistemului de suport structural al pielii. Expunerea la razele ultraviolete creează molecule numite radicali liberi care vă distrug colagenul și elastina. Și unul dintre efectele naturale ale îmbătrânirii este că producția de colagen nou încetinește. Efectul combinat înseamnă că ceea ce este deteriorat zilnic de expunerea la soare nu este reparat și reconstruit destul de repede. Când se pierde sprijinul din jurul porilor – din cauza deficitului de colagen și a elastinei – ei încep să se îndoaie și să pară mai mari.

Cea mai eficientă modalitate de a obține porii înapoi la diametrul lor natural este tratamentul laser, care elimină straturile superioare ale pielii. Un por este format ca un con de înghețată; pe măsură ce se lucrează la baza lui, devine mai mic. Cojirea ușoară și micro-dermabraziunea realizează scopuri similare prin mijloace diferite. Următoarele opțiuni mai bune includ Retin-A sau retinol și acid salicilic, care s-au dovedit foarte bune in limpezirea și limitarea porilor. Acestea sunt ingredientele care trebuie căutate în orice produs care pretinde a fi potrivit pentru „rafinarea porilor”.

Cele mai bune tratamente sunt măsurile de prevenire: Protejează-ți pielea de soare, Poartă machiaj ușor și Păstrează un regim bun de îngrijire al pielii.

Pentru o mai eficientă rutină de spălare a feței, folosește zilnic un sistem de curățare sonic și un scrub de exfoliere (o dată pe săptămână în timpul iernii, de două ori pe săptămână vara) pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii.