fbpx

Telefonul mobil ar putea provoca o deteriorare gravă a pielii

Ce este lumina albastră și de ce ne creează riduri? Mai ții minte acele zile din clasa a 9-a, la orele de fizică, pe când eram învățați despre toate formele diferite de lumină? Da, nici noi.
Deoarece suntem lipiți de ecrane și smartphone-uri pe tot parcursul zilei, o mulțime de experți au petrecut o grămadă de timp, bani și resurse pentru a cerceta modul în care ne afectează corpul și mintea. Normal, constatările lor nu sunt drăguțe. În ultimii câțiva ani, oamenii de știință au descoperit că lumina albastră ar putea să ne afecteze destul de rău tiparele de somn, vederea și memoria. Cea mai recentă descoperire este că ar putea să ne facă să arătăm mai în vârstă.
Să nu înțelegeți greșit, aici promovăm și discutăm despre îmbătrânirea grațioasă, dar perspectiva ridurilor și pigmentării premature mărește într-adevăr nivelul îngrijorării noastre. Așadar, am adunat păreri ale specialiștilor, precum chimiști, chirurgi plastici și dermatologi pentru a stabili faptele.

Ce este lumina albastră?

Există un întreg spectru de lungimi de undă diferite de lumină. Spectrul variază de la ultraviolete de înaltă frecvență (UV) la un capăt, până la frecvența inferioară în infraroșu la celălalt capăt. Practic, lumina pe care o vedem, care face zilele noastre luminoase și însorite, este alcătuită din lungimi de undă diferite de lumina vizibilă, iar lumina albastră este una dintre aceste lungimi de undă. Suntem înconjurați de lumină albastră tot timpul. Soarele emite o lumină albastră (reglează în mod natural ciclurile de somn și modelele noastre de somn), dar razele controversate vin de la smartphone-urile, calculatoarele și ecranele TV, deoarece le folosim atât de des și suntem mult mai aproape de sursele de lumină.

Ar putea lumina albastră să ne deterioreze pielea?

În ceea ce privește modul în care afectează pielea noastră, nu este așa de bine înțeleasă în prezent. Este o zonă în care încă învățăm despre mai multe aspecte mai tot timpul. Dar ceea ce știm cu siguranță este că, dacă ești predispus la riscul de a obține pigmentare, atunci lumina albastră ar putea să o înrăutățească sau să o declanșeze.
Un exemplu în acest sens este o afecțiune a pielii numită Melasma, care afectează în principal femeile și se crede că este cauzată de o combinație a hormonilor noștri (care tind să se aprindă în timpul sarcinii sau la femeile care iau contraceptive) și expunerea la lumina UV. În ultimii ani au existat numeroase dovezi că în special lumina albastră, ar putea provoca melasma sau chiar să o facă mai greu de tratat.
Și pentru aceia dintre noi cu un risc mult mai mic de a suferi de melasmă, se crede că ar trebui să ne protejăm oricum. Studiile au arătat deja că lumina albastră poate pătrunde mai adânc în piele decât razele UV, care nu pot fi un lucru bun. În timp ce nu suntem foarte siguri cum ar putea afecta totuși pielea fiecăruia, este ceva pe care îl punem sub termenul numit „daune cauzate de poluare”, unde expunerea noastră la aceasta este aproape inevitabilă și efectele pot fi cumulative.
Cu subiecte incerte de genul acesta, protejarea ta împotriva lor este similară cu cumpărarea de asigurare: nu știi cu adevărat pentru ce plătești și s-ar putea să nu resimți impactul poluanților acum pentru că ai doar 20 sau 30 de ani, dar când vei avea 60-70 de ani, cine știe cum îți va fi afectată pielea.

Așteaptă, însă, nu cumva clinicile și saloanele vând tratamente cu lumină albastră, benefice pentru piele?

În clinică și la domiciliu, tratamentele cu lumină albastră cu LED-uri sunt complet diferite de lumina albastră dăunătoare pe care o întâlnim de la luminile de stradă, televizoare, becuri de uz casnic, ecrane de telefon și computere. LED-ul se referă la diodă emițătoare de lumină, care este un cip de computer încapsulat într-o rășină asemănătoare sticlei și care emite lungimi de undă vizibile. Dacă această energie terapeutică luminoasă este la lungimea de undă corectă, celulele din dermă vor converti energia luminoasă în ATP (Adenozin trifosfat), care este combustibilul ce permite celulei să-și facă treaba. Acesta poate fi folosit pentru a reduce bacteriile dăunătoare care pot provoca acneea. De asemenea, s-a demonstrat că stimulează elastina și colagenul, care, la rândul lor, pot contribui la reducerea aspectului ridurilor.

Cum ne putem proteja pielea de efectele dăunătoare ale luminii albastre?

Putem utiliza o protecție solară care protejează pielea de lumina UV. Unele produse chimice de protecție solară au acum protecție extinsă pentru a proteja împotriva diferitelor forme de lumină vizibilă și toate protezele solare fizice, alcătuite din dioxid de titan și oxid de zinc, fac același lucru.
Se recomandă, de asemenea, și un stil de viață bogat în antioxidanți.
Nu uita niciodată crema SPF 50 cu spectru larg (factor de protecție solară).
De asemenea, se crede că este foarte important să începi cu o abordare din interior. Asigură-ți o dietă bine rotunjită, cu multă hrană antioxidantă și hrană bogată în acizi grași, pentru a reduce sau a te proteja împotriva inflamației.
În mod topic, cremele și serurile bogate în antioxidanți sunt, de asemenea, foarte importante pentru a lupta împotriva celulelor, perturbând radicalii liberi și inflamațiile generate de poluarea cu lumină. Și nu există nici un rău în încercarea produselor încărcate cu adaptogeni, cum ar fi extract de rădăcină de lemn dulce și moringa. Acestea ajută la susținerea sistemului nostru intern și gestionează răspunsurile stresului organismului față de agresori.