fbpx

Spironolactona: 11 lucruri pe care un dermatolog vrea să le știi despre tratamentul acneei

Medicamentul eliberat pe bază de rețetă ajută la erupțiile hormonale. Dacă acneea este principala problemă a pielii, este posibil să fi auzit de tratamente pe bază de rețetă, cum ar fi roaccutan, pentru a o combate. Totuși, un tratament despre care este posibil să nu fi auzit este spironolactona. Dermatologul, dr. Justine Kluk a văzut din prima mână beneficiile spironolactonei (pe scurt, spiro), când a început să o ia la începutul anilor treizeci pentru acnee cauzată de sindromul ovarian polichistic (o tulburare hormonală care cauzează excesul de hormoni masculini la femei). După ce a observat îmbunătățirea pielii sale, dr. Kluk a instruit un grup mic de alți dermatologi din Marea Britanie cu privire la beneficiile sale. Aici, ea explică tot ce trebuie să știi despre medicamentul de combatere a acneei.

1. Se utilizează pentru tratarea acneei cauzate de sindromul ovarian polichistic (SOP)

Spironolactona este un medicament care conține activitate anti-androgeni – Androgenii sunt hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul. Deoarece anti-androgeni blochează efectele excesului de hormoni masculini, Spironolactona este adesea prescrisă persoanelor care suferă de SOP care se luptă cu acneea. „Hiperandrogenismul este termenul medical folosit pentru a descrie simptomele observate la persoanele care suferă de SOP, cum ar fi subțierea părului pe scalp, excesul de păr al corpului și acneea”. Motiv pentru care, după cum explică dr. Kluk, „acum se crede că 19-39% dintre femeile cu acnee adultă au SOP subiacent”.

2. Este accesibilă doar pe bază de prescripție medicală

Dacă nu suferi de SOP, Spironolactona nu este de fapt autorizată pentru tratarea acneei. Cu toate acestea, medicii consultanți dermatologi, cum ar fi dr. Kluk, pot să-l prescrie pacienților care nu au SOP pe bază de etichetă (în cazul în care un medicament este utilizat într-un mod diferit de cel descris în licența sa). „Putem prescrie medicamentul în afara etichetei pentru femeile care prezintă un model hormonal în pete și a căror acnee nu a răspuns la terapii de primă linie, cum ar fi creme de prescripție medicală, antibiotice sau chiar Roaccutane. Acest lucru ar trebui decis de la caz la caz”.

3. Vine sub formă de tabletă

Spironolactona vine sub formă de tablete, dar dacă ți se pare dificil să înghiți pastile, dr. Kluk are un truc în mânecă. „Tabletele în sine sunt destul de mari și au un gust de mentă. Unora le place asta, dar nu sunt un fan mare. Înghițirea lor cu un pahar de suc pentru a masca aroma o poate face mai plăcută dacă ești ca mine”.

4. Funcționează blocând acțiunile testosterone

După cum explică Dr. Kluk, „Motivul pentru care Sprionolactona acționează în acnee este dublu. Testosteronul face ca glandele sebacee din pielea noastră să producă mai mult ulei (sebum). De asemenea, pielea noastră este mai grasă. Efectele combinate ale acestora sunt înfundarea crescută a porilor. Prin blocarea acțiunile testosteronului asupra pielii noastre, riscul apariției porilor înfundați și a acneei ulterioare este redus”.

5. Semnele acneice pot deveni mai rău înainte de a deveni mai bune

În timp ce Spironolactona poate provoca îmbunătățiri drastice ale pielii, nu vei obține rezultate miraculoase peste noapte. „Majoritatea femeilor ar trebui să se aștepte să dureze aproximativ 3 luni pentru ca beneficiile să înceapă să apară. Din experiența mea de prescriere a medicamentului, nu este neobișnuit ca petele să se aprindă inițial înainte de a începe să se stabilească. Din acest motiv, de obicei, prescriu o doză mică pentru primele câteva săptămâni și treptat construită în timp”.

6. Poate altera sărurile corpului

Un alt motiv pentru care Dr. Kluk recomandă să începi cu o doză mică de Spironolactonă este din cauza efectului pe care îl poate avea asupra sării din corpul tău. „Îți poate modifica sărurile corpului, cum ar fi potasiul și, deși se spune că acest lucru este o problemă doar la doze mai mari și la cei cu afecțiuni medicale existente, tinde să acționezi cu precauție și să faci un test de sânge timp de 2 săptămâni după inițierea tratamentului, pentru a verifica din nou dacă acești electroliți sunt sub control”.

7. Menstruație neregulată

Deoarece Spironolactona ajută la echilibrarea nivelului hormonal, aceasta poate perturba ciclul menstrual. „Nu este neobișnuit ca menstrele să devină mai neregulate în timpul tratamentului, așa că multe femei aleg să ia pilula contraceptivă în același timp pentru a-și face ciclurile mai previzibile”.

8. Poți simți senzație deasă de urinare

Dar nu este nimic de îngrijorat, așa cum explică dr. Kluk. „Spironolactona este de fapt un diuretic și este utilizată pentru tratarea insuficienței cardiace și a tensiunii arteriale crescute în doze mari. Chiar și la dozele mai mici prescrise pentru acnee, Spironolactona poate conferi același efect. Deci, un sfat bun este să nu o iei chiar înainte de culcare, altfel există șanse mari să ai nevoie să te trezești mai des în timpul nopții”.

9. Ar fi mai bine o doză înjumătățită

Deoarece Spironolactona scade tensiunea arterială, dr. Kluk a constatat că unii pacienți se simt ușori când încep tratamentul. „Voi prescrie ocazional o doză divizată pentru pacienți, astfel încât să ia jumătate dimineața și jumătate noaptea, dacă acest lucru îi deranjează încă după primele câteva săptămâni. Unele dintre celelalte efecte secundare ale spironolactonei includ sânii fragili sau umflați”.

10. Nu poate fi folosită de gravide

„Spironolactona nu poate fi utilizată dacă ești gravidă sau în timpul încercării de a concepe. Acest lucru se datorează faptului că efectele sale anti-testosteron pot dăuna fătului”.

11. Rezultate dovedite în studii

Dacă ai avut puțin sau deloc succes cu alte tratamente la fața locului, Spironolactona ar putea singura care funcționează pentru tine. „Cifrele din studiile medicale sugerează că Spironolactona va controla complet acneea la 30% dintre cei care o iau, o va controla parțial la încă 30% și nu o controlează în rest. La cei pentru care funcționează, poate fi luată după cum este necesar pentru a menține simptomele sub control, dar din motivele de mai sus, tratamentul trebuie întrerupt dacă încerci să rămâi gravidă”.