fbpx

SFATURI PENTRU A REDUCE RISCUL DE CANCER DE PIELE PRIN APLICAREA DE PROTECȚIE SOLARĂ

Dacă uiți să aplici protecția solară în drumul spre plajă, cercetarea din ultimul timp va fi un motiv bun să te facă să cumperi o sticlă în timpul călătoriei. Un nou studiu sugerează că aplicarea SPF 30 reduce drastic riscul de apariție a melanomului, cea mai urâtă formă de cancer de piele. Cercetătorii americani spun că aplicarea protecției solare 30 – sau SPF 30 – nu protejează doar împotriva arsurilor, ci reduce riscul de melanom cu 80%. Este cunoscut faptul că produsele de protecție solară împiedică arderea pielii atunci când este expusă la lumina UV (ultravioletă) a soarelui, care este un factor major de risc pentru melanom. Cu toate acestea, nu a fost posibil să se testeze dacă produsele de protecție solară împiedică melanomul, deoarece acestea sunt în general fabricate ca produse cosmetice și testate pe voluntari umani sau pe modele de piele sintetică. S-a dezvoltat un model de șoarece care permite testarea capacității unui agent de protecție solară de a preveni nu numai arsurile, ci și pentru a preveni melanomul. Aceasta este o realizare remarcabilă. Pentru a testa eficacitatea protecției solare atunci când vine vorba de eliminarea riscului de cancer de piele, s-a lucrat cu șoareci și o gamă de diferite creme cu SPF 30 (protecție solară). Constatările lor se bazează pe cercetări anterioare, în care șoarecii dezvoltaseră deja un melanom de aproximativ 26 de săptămâni (în urma administrării unei substanțe chimice numită 4-hidroxitamoxifen, care i-a făcut predispuși la dezvoltarea cancerului de piele). Cercetătorii și-au dat seama cât de repede rozătoarele au ajuns la cancer de piele după ce au fost expuși zilnic la o singură doză de lumină UVB. Apoi au aplicat șoarecilor SPF 30 pentru a preveni boala. Se remarcă că toate produsele care au fost comercializate ca opțiuni de blocare UV au întârziat apariția melanomului și chiar au redus șansele de apariție a tumorilor. Supraviețuirea fără melanom a fost redusă cu 80%.

S-a recunoscut că există și unele limitări la constatările cercetării. Pentru început, studiul s-a concentrat pe șobolani și nu pe oameni, iar cercetătorii au lucrat doar cu raze scurte, intense de UVB – echivalentul unei vacanțe la plajă de o săptămână întreagă.

Există și trei tipuri de raze UV. Acest studiu a avut loc numai în UVB. Cele trei spectre de lumină includ: ultraviolet A (raze lungi), care este legat de îmbătrânirea pielii; ultraviolete B (raze scurte), care pot duce la arsuri; și ultraviolete C, care nu este la fel de îngrijorător deoarece majoritatea razelor sunt absorbite de stratul de ozon. UVA și UVB pot contribui la cancerul de piele și la deteriorarea acesteia. Ambele sunt cancerigene în moduri diferite, așa că este important ca protecția solară să le blocheze pe ambele.

Ce ar trebui să cauți într-o cremă de protecție solară?

Se recomandă o optică cu SPF 30 sau mai mare. De asemenea, ar trebui să vină cu protecție în spectru larg – acest lucru te protejează de razele UVA și UVB.

Un SPF 30 ar acoperi aproximativ 97% din razele UVB, dar purtarea unui SPF mai mare poate fi cel mai bun pariu pentru că va fi mai eficient. Este ușor pentru consumatori să rateze pete sau să aplice prea puțin pentru anumite părți ale corpului lor, astfel încât protecția mai mare ar compensa, spun dermatologii. Dacă ai avut cancer de piele sau un istoric familial puternic al bolii, alege un SPF mai mare.

Cât de des trebuie să aplici protecția solară?

Crema trebuie aplicată cu 15 minute înainte de a ieși afară. Dacă uiți, aplic-o cât mai curând posibil – deoarece ea ar trebui să înceapă să lucreze imediat. Ar trebui să fie reaplicată la fiecare două ore când sunteți expus la razele soarelui. Dacă transpiri, înnoți sau te expui la apă, este posibil să trebuiască să o aplici mai des.

Cât de multă cremă de protecția solară ar trebui să folosești?

Ca regulă generală, dacă aplici protecția solară din cap până în picioare, utilizează două lingurițe, o jumătate de linguriță pentru fiecare parte a corpului – o jumătate de linguriță pentru față, o altă jumătate pentru piciorul stâng, de exemplu.

Cremele de protecție solară pot fi aplicate sub formă de loțiuni și chiar spray-uri de aerosoli. Spray-urile sunt văzute ca fiind mai delicate deoarece nu prea știi dacă o aplici în mod egal, dar experții spun că luarea deciziilor în acest caz este de preferință personală.

Dacă petreci mult timp în apă, optează pentru protecția solară rezistentă la apă.