fbpx

Sfaturi de machiaj pentru pielea sensibilă

Pielea sensibilă se poate irita mai repede decât bărbatul la mall în timpul sărbătorilor. Dacă tenul tău reacționează înțepând sau roșind și devine „supărat” ori de câte ori aplici majoritatea produselor pentru îngrijirea pielii, ai o piele sensibilă. Tratând-o și știind ce produse să alegi, poți obține un ten sănătos și strălucitor.

Provocarea: găsirea produselor de îngrijire a pielii care nu vor provoca o erupție. Problema cu pielea roșie, descuamată sau care tinde să usture este că încercarea de a o acoperi poate irita și mai mult pielea delicată. Dacă nu știi sigur la ce ingrediente ești alergică sau sensibilă, mergi la un dermatolog pentru un test de alergie de piele. Între timp, rămâi la produsele etichetate „hipoalergenice” și „fără parfum” și simplifică rutina de îngrijire a pielii. În acest fel, este mai puțin probabil să-ți pui ceva pe piele care să inflameze tenul.

Știința: deși nu este strict un termen medical și cauzele sunt neclare, „sensibil” înseamnă pur și simplu că pielea este ușor iritată, în special de produsele cosmetice. Reacțiile variază de la o senzație usturătoare fără iritații vizibile la roșeață și descuamare până la o erupție completă. Potrivit Leslie Baumann, directorul Institutului de Medicină și Cercetare Cosmetică al Universității din Miami și autor al „The Skin Type Solution”, ingredientele cele mai susceptibile de a agrava pielea sunt parfumurile, conservanții, culorile și formaldehida. Alți factori declanșatori comuni sunt lactic, glicolic, benzoic și alfa hidroxi acizi, vitamina C, propilen glicol și laurilsulfat de sodiu, precum și anumite uleiuri esențiale precum mușețel și calendula (gălbenele).

Perfectează-ți tenul. Pregătește-ți fața.

Mergi pentru o cremă hidratantă fără parfum formulată pentru pielea sensibilă sau, dacă pielea ta tinde să devină roșiatică, încearcă Eucerin Redness Relief SPF 15. Aplică-l imediat după ce ieși din duș pentru a bloca umezeala sau începe cu un spray hidratant, apoi urmat de o cremă. Așteaptă câteva minute pentru a lăsa crema să se absoarbă.

Aplică uniform, obține strălucire.

„Eu folosesc întotdeauna machiaj mineral pe pielea sensibilă”, spune Sara Glick, artistul de machiaj din New York. Nu conține parfumuri și coloranți iritanți. „Chiar dacă unii sunt speriați că va arăta calcaros, de fapt îți face pielea să strălucească cu adevărat”, spune ea. În plus, îl aplici cu o perie, astfel încât să nu tragi de pielea sensibilă. Trucul este să folosești o mână ușoară: Scufundă o perie de pudră în fundația minerală, scutură excesul și „mătur-o” pe față folosind mișcări circulare. Treci la o pensulă anticearcăn și amestecă același produs sub ochi și peste orice pete.

Încălzire.

Alege un bronzer fără pudră, cu un pic de strălucire, recomandă Glick. Folosind o perie de bronz,aplică o cantitate mică ca și cum soarele ar săruta în mod natural fața: fruntea, puntea nasului, pomeții și bărbia. Aplică ce a mai rămas pe perie peste gât, astfel încât totul să se amestece.

Alege roz.

Cea mai naturală nuanță de roșu este culoarea pe care tu, bine, o roșești în mod natural. (Va fi în familia roz – nimeni nu înroșește mandarina sau vinetele, notează Glick.) Indiferent de tipul de piele, pudra se aplică cel mai ușor și durează cel mai mult. Încarcă o perie roșie, scutură excesul și aplic-o peste pomeții obrajilor. Înmoaie și amestecă apoi culoarea cu o perie curată.