fbpx

Remedii casnice pentru ciuperca pielii

Dermatofitoza este o formă extrem de contagioasă a ciupercii pielii, iar în conformitate cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, peste 700.000 de persoane vizitează medicul anual pentru această problemă. Mii dintre cei infectați nu caută tratament, așa că continuă lectura pentru a te asigura că știi ce să faci dacă ar trebui să te confrunți cu acest tip de situații în viitor. Am adunat o listă cu câteva remedii pe care le poți folosi chiar acasă. Este important să reții că, în ciuda faptului că fiecare dintre aceste remedii este bine cercetat, ar trebui să consulți un medic înainte de a începe să te tratezi acasă. Dacă ai antecedente de infecții ale pielii sau fungice, programează-ți o întâlnire cu un dermatolog.

Ulei de nucă de cocos

Uleiul de nucă de cocos conține o anumită cantitate de acizi grași care combate infecția prin deteriorarea membranelor celulare ale ciupercii. Uleiul de nucă de cocos poate fi un remediu eficient numai în cazul infecțiilor ușoare și moderate ale pielii. Cum se utilizează: Aplică uleiul de nucă de cocos pe zona infectată de 3 ori pe zi. Folosește-l timp de câteva săptămâni chiar și după dispariția infecției, iar aplicarea uleiului de nucă de cocos ca hidratant poate fi o modalitate eficientă de a preveni viitoarele infecții.

Usturoiul

Usturoiul este cea mai comună idee de tratare a infecțiilor în aproape fiecare gospodărie. Usturoiul poate fi eficient și împotriva Trichophyton, Torulopsis, Candida și Cryptococcus. Cum se utilizează: Nu aplica pasta de usturoi crudă direct pe ciupercă. Poate provoca iritații timp de ore.

Amestecă pasta de usturoi cu ulei de măsline sau de cocos. Aplică o peliculă subțire a pastei pe zona infectată folosind o bilă de bumbac sau o piesă de îmbrăcăminte curată. Lasă-l să acționeze timp de 2 ore înainte de a-l clăti. Repetă de două ori pe zi, până când vezi o îmbunătățire.

Oțet de mere

Proprietățile anti-fungice ale oțetului de mere te pot ajuta să tratezi mâncărimea și uscăciunea. Conținutul din oțetul de mere nefiltrat reglează creșterea drojdiei prin neutralizarea pH-ului. Cum se utilizează: Aplică oțetul  de mere pe zona afectată folosind o bilă de bumbac înmuiată în ea. Repetă procesul de până la 3 ori pe zi. Clătește după 15 minute.

Ulei de oregano

Uleiul de oregano (în special oregano sălbatic (Origanum vulgare)) conține timol și carvacrol care pot opri creșterea ciupercii. Cum se utilizează: Folosește întotdeauna uleiul de oregano diluat pe zona infectată. Aplică-l de 3 ori pe zi. Notă: Asigură-te că ai ulei de oregano sălbatic (Origanum Vulgare), deoarece majoritatea uleiului de oregano de pe piață provine din oregano comun (Origanum marjoram).

Turmeric (curcuma)

Turmericul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Se consideră că o componentă prezentă în curcuma numită curcumină are proprietăți anti-microbiene. Cum se utilizează: folosit în ceai sau în prepararea mesei. Utilizarea turmericului direct va fi mai eficientă asupra infecțiilor fungice. Amestecă-l cu apă sau ulei de nucă de cocos și aplică pasta pe zona infectată. Lasă-l cât mai mult timp înainte de a-l clăti. Notă: aplicarea turmericului poate face pielea să pară galbenă, dar va dispărea în câteva zile.

Extract de frunze Neem

 Azadirachta indica, cunoscut și sub denumirea de „Neem” de către indienii autohtoni, a fost considerat a fi cel mai important antifungic și detoxifiant natural din India de sute de ani. Extractul de Azadirachta indica este capabil să îndepărteze agenți patogeni majori și dermofite de pe pielea ta. Cum se utilizează: Fierbe frunzele de neem în apă timp de câteva minute. Spală zona infectată folosind apă. Nu-l fierbe prea mult timp și nu folosi frunzele de neem direct pe infecție, deoarece ar putea provoca iritații pe piele.

Măsuri de precauție

 Aceste precauții sunt recomandate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

  • Păstrează pielea curată și uscată.
  • Poartă pantofi care permit aerului să circule liber în jurul picioarelor.
  • Încearcă să eviți locuri precum dușuri și vestiare comune. Dacă nu ai de ales, asigură-te că porți încălțăminte adecvată.
  • Schimbă-ți frecvent șosetele și lenjeria.
  • Nu ieși în haine prea strânse sau mulate într-o zi caldă.
  • Evită să folosești la comun lucruri precum prosoape, șosete, lenjerie, lenjerie de pat etc.
  • Asigură-te că-ți speli mâinile după ce atingi un animal.
  • Fă duș imediat după exercițiu.
  • Păstrează degetele și unghiile tăiate și curate.
 Ce să faci dacă ești deja infectat

 Încearcă să-ți menții pielea cât mai uscată și cât mai curată posibil.

  • Utilizează un prosop moale pentru a te curăța și nu-l mai folosi pe alte părți ale corpului.
  • Evită să porți blugi strâmți, pantaloni sau lenjerie. Folosește o țesătură care nu irită pielea. Hainele largi și țesăturile de calitate superioară reduc frecarea dacă infecția se află între coapse sau în axilă.
  • În cazul în care nu poți evita să porți blugi strâmți sau țesături potrivite, pune-ți tampoane de bumbac între coapse sau sub axilă. Acestea reduc frecarea și iritarea.
  • Știm că e greu, dar încearcă să eviți orice fel de zgârieturi, deoarece agravează infecția.
  • Nu folosi parfumuri sau agenți de spălare pe haine atunci când ești infectat, deoarece pot irita pielea și mai mult.
  • Schimbă-ți hainele zilnic și curăță zona infectată cel puțin de două-trei ori pe zi.
Când să vezi un medic:

Chiar și în cazurile cele mai severe, Dermatofitoza trece în 2 săptămâni până la 21 de zile. Însă, dacă nu va dispărea nici după perioada de timp sugerată, consultă imediat un medic.