fbpx

PRODUSELE DE FRUMUSEȚE ȘI SUCURILE CU CĂRBUNE ACTIV SUNT FOLOSITE ÎN SIGURANȚĂ?

Mărcile de frumusețe cu cărbune activ, pastele de dinți și sucurile de dezintoxicare au zburat de pe rafturile magazinelor de câțiva ani, iar bloggerii de frumusețe continuă să propună aceste produse „miraculoase”.
Dar funcționează ele cu adevărat și sunt sigure pentru a le pune pe piele sau pentru a le ingera? Potrivit studiilor, cărbunele activ este o pulbere fină neagră, adesea folosită în camerele de urgență pentru a trata supradozele de droguri, otrăvirile și alte intoxicații, deoarece împiedică absorbția agenților potențial toxici în tractul gastrointestinal. Remediul a fost folosit în scopuri medicale de mii de ani. Egiptenii în 1500 î.Hr. au fost primii ce au folosit cărbunele pentru a absorbi mirosul rănilor care putrezesc. Și chiar dacă camerele de urgență continuă să utilizeze cărbune activ la anumiți pacienți otrăviți, utilizarea nu este la fel de populară ca o soluție cum a fost odată. În 2004 a fost utilizată doar la mai puțin de 6% dintre pacienți, care a scăzut de la aproape 8% în 1995.

Cărbunele – în îngrijirea pielii

Unele companii cosmetice susțin că produsele cu cărbune posedă proprietăți super absorbante.
Cărbunele este cunoscut că absoarbe de la 100 până la de 200 de ori greutatea sa în impurități, făcându-l un ingredient natural excelent pentru a ajuta la purificarea și curățarea profundă a pielii. Cu toate acestea, nu există multe cercetări care să demonstreze că aceste măști de față, săpunuri și șampoane funcționează mai bine decât alte produse, spun dermatologii. Aceste produse sunt doar cosmetice, astfel încât ele nu reprezintă un tratament și nu sunt deosebit de eficiente. Unii oameni spun că au mai multe efecte antiinflamatorii, dar nu există medicamente bazate pe studii care să dovedească acest lucru. Dar, vorbind de orice soluție, machiaj sau produse de frumusețe și de îngrijire a pielii care sunt aplicate pe piele, pot apărea riscuri. Oamenii trebuie să fie atenți, deoarece unele dintre formațiuni pot fi iritante. Nu utiliza aceste produse dacă ai un tip de piele sensibil și trebuie să fii atentă, pentru că toate sunt diferite. Doar pentru că au cărbune în ele, aceasta nu înseamnă că este singurul dintre ingredientele active din ele și trebuie să te uiți și la restul produsului.

Cărbunele – în pasta de dinți și sucuri

Un alt tip de frumusețe este pasta de dinți cu cărbune sau pentru albirea dinților, care susține că poate face dinții mai albi. Ca și produsele de îngrijire a pielii, aceste paste de dinți spun că cărbunele se leagă de petele pe dinți – cum ar fi cafea, vin și altele. Și în timp ce unii oameni au încredere orbește în pasta de dinți cu cărbune, cercetătorii avertizează împotriva ei. Nu există nici o dovadă ca acest cărbune activ aduce vreun bine pentru dinții tăi. Ca orice abraziv, trebuie să fim îngrijorați de efectele asupra gingiilor și smalțului dinților.
Apoi, există sucuri de cărbune, pe care mulți oameni le folosesc în curățarea corpului și în combaterea iritațiilor intestinale.
Cu toate acestea, experții avertizează asupra ingredientului în alimente și băuturi din câteva motive. Unul din motive, spun experți în toxicologie, se datorează efectelor adverse care pot fi asociate cu utilizarea sa. Poate provoca leziuni pulmonare destul de severe, chiar fatale, dacă intră accidental în plămâni. Utilizarea ingredientului în produse care sunt ingerate – cum ar fi pasta de dinți și sucurile – îngrijorează. Pentru a avea acest compus în diferite produse de frumusețe, unde ar putea intra accidental în plămânii cuiva.
O altă problemă este că abilitățile sale de absorbție nu se limitează doar la toxine și pot absorbi de fapt și substanțele nutritive vitale din organism. Alte reacții adverse asociate includ diaree, constipație, vărsături și obstrucție intestinală.
Amintește-ți că aceste produse au potențialul de a dăuna. Și din moment ce știm că există un potențial negativ asociat cu aceasta, nu se recomandă o utilizare de rutină, prea deasă, a acestor produse cosmetice, paste de dinți, sucuri sau alte băuturi similare.