fbpx

Produsele cosmetice vin cu date de expirare

De câte ori nu te-ai întrebat oare dacă acea mascara pe care ai găsit-o în spatele dulapului mai merită păstrată? Dacă este vorba de doar câteva luni, este timpul să o faceți, și același lucru este valabil și pentru rimelul prezent în punga de machiaj, spun dermatologii. Ce zici de restul elementelor care se regăsesc în trusa de machiaj sau în sertar? Cosmeticele vechi pot provoca coșuri, acnee, foliculită. În timp ce companiile cosmetice nu sunt obligate să pună date de expirare pe produsele de frumusețe, acestea ar trebui cu siguranță să fie curățate și înlocuite în mod regulat. Unele produse cosmetice au cele mai bune date înainte de imprimarea pe ambalaje. Alții au un simbol al unui borcan cu un capac deschis și un număr și o scrisoare. Scrisoarea este de obicei un M pentru lună sau Y pentru an, iar numărul indică cât timp va dura produsul după ce a fost deschis – deci 12M ar însemna 12 luni după deschidere. Dar cum rămâne cu acele produse care nu au date? Dermatologii oferă următoarele sfaturi:

Rimel
Perioada de valabilitate: 2-3 luni
Când să arunci: De îndată ce observi că devine ciudat sau miroase ciudat.
Sfat: Evită să împrumuți rimelul deoarece se răspândesc germeni. Dacă trebuie să-l împarți, utilizează aplicatoare de unică folosință.

Substanțe lichide (fond de ten) și corector
Valabilitate: 6-12 luni
Când să arunci: dacă s-a separat în straturi sau s-a decolorat.
Sfat: Ferește machiajul de lumina soarelui. Razele UV pot distruge conservanții, ceea ce face ca produsele să se stingă mai repede.

Ruj și luciu de buze
Perioada de valabilitate: 2 ani pentru ruj, 1 an pentru luciu.
Când să arunci: dacă rujul tău se usucă sau glossul tău este foarte lipicios.

Lac de unghii
Perioada de valabilitate: 1-2 ani
Când să arunci: Dacă luciul a dispărut sau se separă în straturi și nu se amestecă după o mișcare rapidă.

Prafuri, pudre
Perioada de valabilitate: 2 ani
Când să arunci: Pudrele expirate tind să fie mai uscate și mai subțiri decât cele noi.
Sfat: Curăță-ți des pensulele.

Parfumuri
Perioada de valabilitate: 8-10 ani
Când să arunci: dacă mirosul este diferit sau mai luminos în culoare.
Sfat: Depozitează-le în locuri reci, întunecate. Luminile puternice fac parfumurile să se oxideze, să-și schimbe substanțele chimice și să le facă să-și piardă mirosul mai repede.

Loţiuni
Perioada de valabilitate: 2 ani
Când să arunci: Când li se schimbă culoarea sau mirosul.
Sfat: Alege mai degrabă pentru un recipient cu pompă – acesta va fi mai puțin probabil să ridice bacterii în aer și va dura mai mult.