fbpx

Probabil că utilizezi greșit vitamina C

Nu-ți fă griji, nu ești singura. Uite, în acest moment, nu ai nevoie ca noi să predicăm beneficiile vitaminei C în regimul tău de îngrijire a pielii.

Știai că este unul dintre cele mai puternice ingrediente pentru combaterea efectelor radicalilor liberi pe față, pentru încetinirea îmbătrânirii (dacă aceasta este o prioritate pentru tine), pentru repararea celulelor pielii deteriorate, pentru calmarea pigmentării și pentru reducerea cicatricilor? La urma urmei, în acest moment este practic o informație obișnuită. „A fost unul dintre cele mai căutate ingrediente în 2020 și nu este greu de văzut de ce”, spune dr. Aikaterini Charakida, consultant dermatolog și dermato-chirurg la EF Medispa. În ciuda beneficiilor incredibile, există câteva obstacole de-a lungul drumului către pielea strălucitoare și revitalizată.

Iată la ce trebuie să fii atent când investești în vitamina C

Produse ambalate rău. Sigur, nu judeca niciodată o carte după copertă, dar uneori poți judeca cât de bine va funcționa un produs cu vitamina C după sticla sa. S-ar putea să fi auzit despre „stabilitate” când te uiți la vitamina C. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C se degradează și se descompune în timp cu expunerea la lumină și aer din lumea exterioară, devenind mai puțin eficace. „Lucrurile care ajută sunt o sticlă întunecată [și] recipiente etanșe”, Spune dr. Ifeoma Ejikeme, consultant în medicină generală și expert în medicină estetică și expert rezident al CeraVe.

Dr. Charakida recomandă, de asemenea, produsele păstrate în ambalaje etanșe. În plus, ea recomandă optarea pentru produsele cu vitamina C utilizate o singură dată pe zi, pentru a evita expunerea excesivă la aer. În ceea ce privește stabilitatea – unele forme de vitamina C sunt mai stabile și benefice decât altele. De exemplu, este posibil să vezi vitamina C denumită „acid ascorbic” în îngrijirea pielii. Pentru a parafraza pe Paula Begoun, fondatoarea Paula’s Choice – aceasta este în prezent cea mai bine cercetată și stabilă formă de vitamina C. Împreună cu acidul ascorbic, Paula recomandă următoarele forme derivate de vitamina C (atâta timp cât acestea apar alături de ingrediente precum ceaiul verde, niacinamida și retinolul): Fosfat ascorbic de sodiu, Palmitat ascorbic, Ascorbat de retinil, Ascorbat de tetrahexildecil, Fosfat ascorbic de magneziu.

Depozitare incorectă. Ambalajul poate merge într-un fel pentru a proteja produsul cu vitamina C de degradare, dar, așa cum a recomandat Dr. Ejikeme, este, de asemenea, important să păstrezi produsele departe de căldură și de lumina directă a soarelui (deci nu expunerii pe rafturi de pe lângă pervazul ferestrei).

Ignorarea vieților de raft. „Ai putea fi surprinsă [să afli că] unele formulări durează doar 6 săptămâni” spune dr. Ejikeme. „Când achiziționezi o vitamină C, răstoarnă sticla cu susul în jos. Pe spate vei găsi cât timp va dura sticla înainte ca aceasta să nu mai fie activă”.

Utilizare iregulară. La fel ca în multe lucruri în îngrijirea pielii, consistența este esențială atunci când vine vorba de vitamina C, potrivit dr. Barbara Sturm. „Utilizarea regulată are ca rezultat un ten sănătos, proaspăt și strălucitor”. Acest lucru se datorează faptului că capacitatea vitaminei C de a apăra pielea de agresori este limitată (are un timp de înjumătățire de 8 ore conform unor studii), astfel încât aplicarea acesteia cel puțin zilnic este necesară pentru a menține beneficiile antioxidante.