Prezentare generală a creșterii părului
Părul își are originea în foliculii de păr. Acești foliculi sunt localizați în derm, stratul pielii chiar sub stratul superficial și deasupra grăsimii subcutanate. Foliculii de păr sunt prezenți peste tot pe piele, cu excepția buzelor, palmelor mâinilor și tălpilor picioarelor. Părul nou este realizat în matricea părului de la baza foliculului de păr. Celulele vii din matricea părului se înmulțesc și împing în sus. Aceste celule se deshidratează rapid, mor și se compactează într-o masă densă și dură care formează arborele părului. Axul părului, care este alcătuit din proteine moarte, este acoperit de o acoperire delicată (cuticula) compusă din solzi asemănători. Părul este colorat de pigmentul numit melanină, care este, de asemenea, responsabil pentru culoarea pielii. Culorile părului uman provin din două tipuri de melanină: eumelanina în părul negru sau brun și feomelanina în părul brun sau roșu. Eumelanina diluată conferă părului blond culoarea sa.
Părul crește în cicluri. Fiecare ciclu constă dintr-o fază de creștere îndelungată, urmată de o scurtă fază de tranziție și apoi de o scurtă fază de repaus. La sfârșitul fazei de odihnă, părul cade și un nou păr începe să crească în folicul, începând din nou ciclul. Sprâncenele și genele au o fază de creștere de la 1 la 6 luni. Părul scalpului are o fază de creștere de 2 până la 6 ani. În mod normal, aproximativ 50 până la 100 de fire de păr ajung la sfârșitul fazei de odihnă în fiecare zi și cad.
Creșterea părului este reglată de hormoni masculini (androgeni, cum ar fi testosteronul și dihidrotestosteronul), care sunt prezenți atât la bărbați, cât și la femei, dar în cantități diferite. Testosteronul stimulează creșterea părului în zona pubiană și axile. Dihidrotestosteronul stimulează creșterea părului în zona bărbii și pierderea părului la nivelul scalpului.
Tulburările părului includ
- Pilozitate excesivă (hirsutism și hipertricoză)
- Căderea părului (alopecie), inclusiv alopecie areata
- Păr gros încorporat (pseudofoliculită barbae)
Cele mai multe tulburări ale părului nu sunt grave sau nu pun viața în pericol, dar sunt adesea percepute ca fiind probleme cosmetice majore care necesită tratament.
Mătreața nu este o afecțiune a părului, ci mai degrabă o afecțiune a pielii (dermatită seboreică) scalpului.