Poate stoarcerea coșurilor să te omoare?
Uneori este greu să rezistăm nevoii de a ataca coșurile pe vechiul mod – adică prin stoarcerea lor. Dar este bine cunoscut faptul că această practică poate provoca inflamații și cicatrizări. Și, în funcție de anumiți dermatologi, în funcție de locul unde le-ai descoperit, pot exista consecințe grave.
Zona feței care se extinde de la podul nasului până la buza superioară și include colțurile gurii este denumită „triunghiul de pericol” sau „triunghiul morții”.
Își trage numele din faptul că un sistem de vase de sânge se află în zonă și se scurge în spatele capului, care are o legătură directă cu creierul. O eventuală infecție din această regiune ar putea ajunge în centrul nervos și ar putea provoca o serie de complicații, inclusiv pierderea vederii, paralizia, meningita și chiar moartea, după cum notează noi cercetări.
Repercusiunile principale ale unui coș înlăturat în mod necorespunzător sunt cicatrizarea, durata mai lungă a coșului și decolorarea pielii, spun dermatologii. De asemenea, poți dezvolta o infecție. Și, deși este rară, poți dezvolta o infecție gravă, care ar putea avea repercusiuni grave cum ar fi paralizia sau moartea.
Dar de ce combaterea unui astfel de cusur în această zonă specifică să conducă la o astfel de infecție?
În primul rând, nasul este unul dintre primii protectori ai organismului împotriva bacteriilor, deoarece cilia (părul mic) care se află în interiorul său se comportă ca un filtru care captează resturile și împiedică intrarea în pasajele respiratorii și, în cele din urmă, în fluxul sanguin. (în 2013, o fată tânără din Arkansas a contractat o amoeba care consumă creierul, care a intrat în sistemul ei prin nas în timp ce înota în parcul acvatic local). Mai mult, atunci când vine vorba de răni de suprafață ca o simplă zgârietură, bacteriile se pot transforma cu ușurință în dureri și pot circula libere în jurul nasului și a zonei gurii. Și pentru că această regiune este atât de strâns legată de venele de pe fața noastră, bacteriile pot fi ușor inhalate sau ingerate și prezintă riscuri serioase.
Poate apărea o infecție gravă deoarece există de obicei unele bacterii pe mâini sau pe piele. „Dacă există o tulpină deosebit de virulentă sau rezistentă și un coș este stors, bacteriile pot intra în fluxul sanguin și pot călători spre creier sau ochi. Mai ales dacă cineva are un sistem imun suprimat, cum ar fi cineva cu HIV sau un pacient transplantat de organe, riscul ar fi chiar mai mare.
Deci, în cele din urmă, modalitatea corectă de a face față unui coș este să-l lăsați în pace. Dermatologul poate rezolva cu siguranță coșul pentru tine cu câteva tehnici și îți va oferi un tratament avantajos de prevenire la fața locului pe care îl poți apoi folosi acasă”.
În ceea ce privește întreținerea zilnică a pielii, se sfătuiește folosirea unui remediu uscat, evitând exfolierea și tratând coșul cu un produs care conține acid salicilic sau peroxid de benzoil.
Iar dacă dorința de a-l stoarce este prea mare, spală-ți cel puțin mâinile și șterge-ți zona cu alcool înainte de a o atinge.