fbpx

Pielea ta poate fi aparent „prea” curată

Pentru unii, totul a început în școala secundară cu un anumit exfoliant pentru caise. Pentru alții, a fost mai recent, odată cu apariția așa-numitei „piele de sticlă” și a primelor planuri de fete „Glossier” care și-au blocat fluxurile. Ai observat cât de preocupate suntem de starea fețelor noastre?

Nu este un accident. Internetul, alături de mărcile de frumusețe hipereducaționale, a adus maselor inteligente pentru îngrijirea pielii avantaje și dezavantaje. În zilele noastre suntem cu toții dermatologi în afara serviciului.

Cuplând asta cu creșterea panicoasă a produselor cosmetice anti-poluare – ca să nu mai vorbim de presiunea constantă pentru a fi pregătite pentru selfie –  nu este de mirare că suntem obsedate de acizi, coji de cărbune, scrubs și orice promite minuni, în ideea pielii „purificate”. Și cu acnee, rozacee, dermatite, eczeme și iritații generale în creștere, este ușor să fii sedusă în încercarea de a spăla uleiul și bacteriile despre care am fost învățate întotdeauna că sunt atât al naibii de perturbatoare pentru sănătatea pielii. Dar fețele noastre stresate resimt acum arsura de la ritualurile noastre de curățare triplă și în peste 12 pași.

Destul e destul. Curățenia noastră hiperactivă ar putea să nu cauzeze doar iritații – ar putea să ne afecteze și bariera pielii. Trebuie să nu mai apelăm la tipul de curățare profundă făcut greșit.

Mi-am deteriorat bariera pielii?

Ori de câte ori mergi prea departe cu scrubs și acizi, înlături stratul vital, cel mai înalt al pielii – bariera. Bariera pielii tale este ca un strat antiaderent de pe tigaia ta preferată. Nimeni nu neagă că este important să păstrezi „tigaia” curată și igienică și, cu grija și atenția potrivită, va dura o viață întreagă. Dar dacă nu îl cureți corect (tenul) – sau, mai rău, îl cureți prea mult – veți sfârși prin erodarea sigiliului său protector.

Când vine vorba de piele, acest lucru poate duce la mâncărime, roșeață și senzații neplăcute atunci când aplici fond de ten sau machiaj.

Cum să reconstruiești bariera pielii

Din fericire, bariera pielii poate fi refăcută destul de ușor cu o combinație de bacterii și grăsimi. Poți menține nivelurile de bacterii sănătoase (probiotice) completate, aburindu-ți fața cu prebiotice (care mențin bacteriile „bune” bine hrănite) și post-biotice (care sunt, în esență, nutrienți fibroși, „bacterii bune”) care îți construiesc și protejează bariera. Împreună cu cele clasice, aceste ingrediente sunt disponibile și în multe produse de curățare, hidratante și seruri. Completarea părții „de grăsime” a regimului tău (experții numesc acest lucru „menținerea raportului lipidic”) este, de asemenea, o etapă esențială și care a fost susținută de zeci de ani – și este deosebit de relevantă într-o eră post-Scrub.

Creșterea barierei cutanate este la fel de simplă – pentru început, trebuie doar să cauți cuvântul „ceramidă”. Dacă celulele pielii sunt cărămizi, ceramidele sunt mortarul. Ceramidele țin totul împreună, creând o fortăreață împotriva lumii exterioare. Odată, a fost un ingredient scump, disponibil doar pentru cei bogați și faimoși, însă ceramidele pot fi acum obținute la prețuri mai mici și însoțește fiecare etapă a regimului tău de îngrijire a pielii, de la demachiant la balsam de buze până la SPF. De asemenea, ai grijă de acizii grași omega și colesterol – toate ingredientele-minune pentru a reumple pielea. Un regim care combină acele bacterii și elemente de grăsime îți poate restabili bariera pielii în câteva zile, făcându-ți fața hidratată, mai strălucitoare și mai capabilă să tolereze poluarea, murdăria și ingredientele active pentru îngrijirea pielii, cum ar fi AHA / BHA și retinoizi.

Morala poveștii? Curățarea feței nu este un scenariu unic. Diferite tipuri de piele tolerează și doresc lucruri diferite, iar căutarea pielii ideale ar trebui să ne ducă pe fiecare pe o cale ușor separată. Trebuie să-ți adaptezi la fiecare pas regimul la tipul de piele – inclusiv curățarea.

Iată cum se face …

Tenul meu arată… Deshidratat

Situația: „Pielea feței mele este mai plictisitoare/ternă decât un prânz la birou …” Probabil că: Încerci să exfoliezi oboseala cu tonere acide și distragi atenția cu produse strălucitoare și substanțe de evidențiere. Soluția: fața ta are nevoie de un pahar înalt de apă. Crema de zi bogată în umiditate și ameliorare este plină de ceramidă, plus glicerină pentru a-ți ajuta pielea să se prindă de apă. Aerul condiționat și încălzirea centrală usucă tenul? Glicerină și apă de trandafiri pentru îngrijirea pielii tradiționale. Pe scurt? Răcorește-ți exfolierea.

Tenul meu arată… Uscat

Situația: „Fața mea este solzoasă, și plină de mâncărime. Nici măcar nu încerc să-mi fac machiajul de bază să stea bine”. Probabil că: Nu te speli în cazul în care sacrifici puținul de ulei pe care îl are pielea ta. Soluția: cură – dar în modul corect. Folosind un produs de curățare hidratant, urmat de un Serum recuperator, sau pentru o opțiune mai ieftină,  Serum Pure Hydrating. Apoi, echilibrează bacteriile cu Algenist viu hidratant de echilibrare prebiotic SPF 15.

Tenul meu arată… Uleios

Situația: „Strălucitoare și grasă, pielea mea este un coșmar predispus la pete”. Probabil că: îți speli fața cu jet și ești îngrozită de hidratare. Soluția: Mai întâi, utilizează bara de curățare pre- / pro- / post-biotic pentru a echilibra bacteriile. Încearcăun ser de echilibrare, cum ar fi serul multi-biotic, apoi treci peste problemele de hidratare cu un ulei (are niacinamidă pentru a ține sub control rupturile) sau un sebum hidratant.

Tenul meu arată… Suprasolicitat

Situația: „Îndepărtarea SPF și a fondului de ten cu acoperire ridicată este o slujbă cu normă întreagă, chiar înainte de a începe regimul de îngrijire a pielii”. Probabil că: aplici curățare cvadruplă, mascare multiplă până la senzația de înțepătură. Soluția: relaxează-te – nu vei rămâne fără ritualul în mai mulți pași, dar trebuie să adăugate ingrediente care să completeze barierele. Curăță cu un Probiotic 4-în-1, schimbă măștile super-active pentru cele reparatorii, ambalate cu acizi grași și antioxidanți. Și dacă ești „căsătorită” cu retinolul nocturn, optează pentru capsulele cu Ceramidă.

Tenul meu arată… Inflamat

Situația: „Dureroasă, extra-sensibilă și cu imperfecțiune, pielea mea este îngrozitoare”. Probabil că ești: panicată. Soluția: merită să vezi un dermatolog, dacă poți. Deocamdată, rămâi la un produs de curățare ușor antimicrobian și antibacterian, cum ar fi cel ultracalmant. Balsamul spray SVR ambalat cu omega ar putea ajuta și el, hrănind bacteriile bune cu zahăr prebiotic. De asemenea, ai putea folosi o cremă de barieră medicală – plină de acizi grași și precursori de ceramidă, destinată utilizării după tratamente agresive, astfel încât să refaci bariera în cel mai scurt timp.