fbpx

Lucruri nocive pentru sănătatea ta de care trebuie să te ferești

Potrivit Comisiei pentru siguranța produselor de consum, aproximativ 33,1 milioane de persoane sunt afectate negativ de produsele casnice în fiecare an. Indiferent dacă sunt răni, decese sau daune aduse proprietăților, cifrele sunt în continuare înfricoșătoare. Oamenii de știință cred că se întâmplă mai ales datorită substanțelor chimice conținute în diverse produse. Ne îngrijim foarte mult sănătatea noastră, de aceea am întocmit o listă de produse periculoase de zi cu zi pe care trebuie să nu le mai folosim imediat.

Produse cosmetice

Conținutul din rimelul tău nu este cel mai înfricoșător lucru pe care îl vei găsi în produsele cosmetice. Ftalații, cunoscuți și sub numele de plastifianți, pot provoca probleme de sănătate cu organele de reproducere la animale, ceea ce înseamnă că riscurile pentru oameni există și ele. Aceste substanțe chimice asemănătoare hormonilor dau un miros și o culoare frumoase produselor de înfrumusețare și pot fi conținute în deodorante, șampoane și spray-uri pentru păr. Ele pot fi găsite chiar și în perdelele de duș. Așadar, ar fi bine să verifici compoziția tuturor produselor tale pentru a preveni eventuale pericole.

 Bețișoarele parfumate

Mirosul acela frumos pe care-l pot crea bețișoarele parfumate în casa ta este și el este pe lista celor mai periculoase elemente. La fel ca bobina de țânțari, fumul pe care îl emit conține o serie de compuși periculoși care ne afectează negativ sănătatea, începând de la dezvoltarea astmului și a altor boli pulmonare și terminând cu cancerul. Prin urmare, ar trebui să fim atenți la orice arde și emană fum, deoarece aceste produse afectează sistemul nostru respirator direct.

Bobina de țânțari

Este greu să-ți imaginezi o seară caldă afară, fără o bobină de țânțari în apropiere. Se pare că această invenție simplă dar mare nu aduce doar avantaje. Nu este atât de simplu. Oamenii de știință au făcut calcule și au aflat că fumul care provine dintr-o bobină arzătoare este echivalent cu fumatul de 75-137 țigări. Această sumă expune orice creatură vie, inclusiv oamenii, la un risc imens de a dezvolta diverse boli pulmonare.

Aparatele de parfumare ale aerului

Din păcate, aceste spray-uri anti-miros conțin elemente precum terpenele și eterurile de glicol pe bază de etilenă. Acesta din urmă este cunoscut oficial ca chimic toxic, în timp ce primul creează o combinație toxică atunci când interacționează cu ozonul din aer. Mai mult, acestea emit o serie de alte substanțe chimice, cum ar fi paradichlorobenzenul, care dăunează sănătății noastre, în special atunci când sunt utilizate într-o zonă mică sau într-o cameră slab ventilată.

Pachetele antimolii

Ele sunt probabil cea mai bună metodă de a-ți ține hainele de lână în siguranță, departe de molii. Cu toate acestea, vaporii pe care îi emit în timp ce vă protejează hainele sunt foarte periculoși. Studiile au arătat că unul dintre principalele lor elemente numite paradichlorobenzen este responsabil pentru cauza cancerului la animale. Deși impactul asupra sănătății umane nu a fost încă dovedit, se recomandă totuși să folosiți aceste bile sau pachețele cu precauție. Unele buline conțin o substanță chimică numită naftalină, care distruge globulele roșii în cazul în care un om este expus la el pentru o lungă perioadă de timp.

Produse cu proprietăți antibacteriene

Adevărul este că mulți producători de produse antibacteriene folosesc un element numit triclosan în produsele lor. Și nu numai că este rău pentru mediu, dar și pentru sănătatea noastră. Studiile au arătat că produsele care conțin triclosan (care pot fi șampoane, pastă de dinți și chiar cosmetice) provoacă cancer la ficat printre șoareci. Din fericire, în septembrie 2016, Administrația pentru produse alimentare și droguri a interzis utilizarea triclosanului în producerea săpunurilor de mână antibacteriene și spălări corporale care susțin că nu există nicio dovadă care să arate că funcționează triclosanul mai bine decât săpunul obișnuit. Totuși, ar trebui să fim atenți și să citim mereu ce conține fiecare produs.

Produse cu strat de spumă

S-a spus de nenumărate ori că aceste cutii din Styrofoam sunt rele pentru mediul nostru. Vestea proastă este că Styrofoam nu aduce niciun beneficiu sănătății noastre. Styrofoam conține stiren – un produs chimic toxic care a avut o legătură strânsă cu dezvoltarea cancerului, pierderea vederii și auzului și problemele și deteriorarea sistemului nervos. Acest produs chimic se scurge și intră în corpul nostru ori de câte ori mâncăm mâncare fierbinte sau băutură pe farfurii și cupe din Styrofoam.

Administrația Sănătății și Securității în Muncă știe despre efectele negative ale acestei substanțe chimice și face tot posibilul pentru a limita utilizarea acesteia cât mai mult posibil.