fbpx

Iată cât de des trebuie să vă spălați părul, potrivit experților

Știm că periajul zilnic este cheia bunei sănătăți orale și mulți dintre noi se simt mai bine dacă fac duș în fiecare dimineață. Dar dacă ai obiceiul de a-ți spăla părul în fiecare zi, experții spun că e total greșit.
Potrivit experților, spălarea părului în fiecare zi este excesivă și nu este bună. Ea trebuie făcută doar atunci când cineva îți simte părul murdar-murdar, însă nu să-l speli prea des.
Deci, cât de des ar trebui să îți speli părul? Nu există nicio regulă de urmat și depinde în mare măsură de textura și stilul tău de viață.

Ce influențează cât de des speli părul?

Stilul de viață joacă un rol foarte important, deoarece are multe de a face cu ceea ce faci în mod regulat. Adesea putem compara un bucătar-șef cu un antrenor personal, cu cineva care are o slujbă sedentară într-un mediu rece și controlat de temperatură.

Pentru cineva care lucrează într-o bucătărie caldă sau într-o sală de gimnastică transpirată, scalpul lor se poate murdări mai repede, ceea ce înseamnă că probabil îi face să simtă nevoia să-și spele mai des părul. Dar dacă lucrezi într-un birou și nu petreci prea mult timp afară, ar trebui redusă pe cât posibil șamponarea.

Textura părului este un alt factor determinant. Părul mai fin devine mai greu mai rapid, în timp ce părul mai gros poate rezista mai mult între spălări. Buclele groase sunt mai grele, și răspund în mod diferit la șamponare decât părul mai subțire.

Oricând spălăm părul eliminăm orice reziduuri acumulate din mediul înconjurător, iar părul devine foarte ușor. Podoaba capilară însă, printr-o spălare mai puțin frecventă, își va permite să fie mai strălucitoare și mai controlată.

Tot experții susțin că cei cu păr curat tind să știe când trebuie spălat părul. Stilul de viață influențează cât de des se spală părul și, deși este bine să se spele în fiecare zi, nu e nevoie să-l șamponezi zilnic.

Cei cu păr ondulat și fin își pot spăla părul mai mult de o dată pe săptămână, cu un cleanser, o formulă prietenoasă pentru a elimina acumularea de reziduuri (cum ar fi șamponul pentru bebeluși). Persoanele foarte active însă, pot folosi un produs de curățare o dată pe săptămână și apoi se pot spăla de mai multe ori.

În timp ce poate părea contraintuitiv, spălarea prea des a părului ar putea să-l facă mai greu și te mai și expune riscului de uscare a scalpului, care poate determina pielea să producă mai mult ulei.

În plus, șamponul poate elimina din uleiurile naturale ale părului, lăsându-ți-l uscat sau fragil. Poate, de asemenea, să decoloreze părul tratat cu culori sau să determine decolorarea lor mult mai rapidă.

Cei care își spală părul în mod regulat, cum ar fi în fiecare zi sau de două sau de trei ori pe zi … descoperă că scalpul lor este mai uleios deoarece organismul lor încearcă să producă cât mai mult ulei posibil și cât mai repede posibil pentru a proteja scalpul.

Așa că, preferința unora pentru un scalp foarte curățat, este puțin exagerată.