fbpx

Ești gata să-ți înlocuiești hidratantul cu o pastilă?

Industria machiajului încearcă să convingă femeile că aspectul bun din exterior începe de la interior – dar nu este clar dacă produsele pe care încearcă să le promoveze sunt sigure și eficiente. Firmele mari de frumusețe și comercianții cu amănuntul, au adus pe piață pastile și lichide potabile încărcate cu ierburi exotice, vitamine, semințe, fructe de pădure și substanțe cum ar fi colagenul. Produsele promit să facă lucruri cum ar fi întărirea pielii și îmbunătățirea strălucirii sale naturale.

Tendința este de continuă creștere. Deși o mică parte din piața produselor cosmetice de 16 miliarde de dolari, vânzările de suplimente de frumusețe care vizează fața au crescut de la mai puțin de 1 milion de dolari în 2013 la peste 4 milioane în 2015, potrivit firmelor de cercetare de piață. Dar, spre deosebire de strălucirea instantă furnizată de o atingere de ruj, pastilele și alte așa-numitele „nutraceuticals” adaugă un strat de întrebări despre siguranță și eficacitate, deoarece unii consumatori pot vedea ingerarea a ceva în ideea de a arăta minunat mult diferit decât pur și simplu aplicarea a ceva pe piele. Și eforturile similare s-au acumulat în trecut. Titanii din industrie au promovat vitamine promițând piele și păr strălucitoare cu mai mult de un deceniu în urmă, fără nici un rezultat. Astăzi, companiile sunt susținute de celebrități care jură pe aceste produse de frumusețe ingerabile. În luna ianuarie, actrița Gwyneth Paltrow a împărtășit rețeta unui shake zilnic – o combinație de lapte de migdale, care include un produs din linia Moon Juice, cu ingrediente despre care se spune că ar creea un ten strălucitor și un păr sănătos. Actrița Jennifer Aniston a mai spus că pune peptide de colagen în consumația ei de dimineață. Și există o mișcare a oamenilor obișnuiți de a încorpora în viața lor produse naturale, de la alimentele pe care le mănâncă, la săpunul și rimelul pe care le folosesc. O întreagă generație de consumatori a evoluat de la simpla citire a etichetelor produselor alimentare la controlul chimicalelor în orice. Tema din toate categoriile de consumatori este un ingredient mai natural pentru toate produsele pe care le cumpără declară analiștii. Aceasta va continua să devină din ce în ce mai importantă pentru consumator.

Sunt sigure aceste pastile?

Marea întrebare pentru unii consumatori este dacă produsele funcționează. Așa-numitele „ingerabile” au fost populare în Asia, unde iaurturile de colagen sunt comune, dar sunt relativ noi pe alte piețe la nivel mondial. Aici, aceste produse se încadrează în mare măsură în industria masivă de 30 până la 40 de miliarde de dolari reglementată de grupările de administrație de gen. Agenția supraveghează, de asemenea, suplimentele vândute în magazine și farmacii, dar este însărcinată să supravegheze aproximativ 85.000 de produse. Puterea FEI de acțiune și interferență este lansată numai după ce produsele sunt pe piață, ceea ce înseamnă că producătorul nu trebuie să demonstreze siguranța sau eficacitatea în prealabil.  Mulți consumatori consideră că produsele sunt sigure și nu sunt dăunătoare deoarece pot fi achiziționate de la comercianți de renume sau cred că dacă este disponibil pentru vânzare înseamnă că presupusele controale prealabile au fost ok. Din păcate, acest lucru nu are loc mereu. Legea ar putea, de fapt, să faciliteze comercianților să lanseze aceste produse către consumatori, deoarece suplimentele alimentare prin lege pot face unele promisiuni de frumusețe pe care cremele nu le pot face. De exemplu, un supliment alimentar poate pretinde că produsul său poate crește părul mai lung sau poate îmbunătăți producția de colagen, despre care se spune că îmbunătățește elasticitatea pielii. Aceasta înseamnă, de asemenea, că companiile producătoare sunt obligate să spună adevărul despre revendicările privind eficacitatea și calitatea ingredientelor.

Funcționează?

Susținătorii spun că multe dintre aceste produse sunt mai sigure decât cremele de piele și machiajele pline de sulfați și parabeni nocivi. Dar sunt eficiente?

Medicii spun că pielea este un organ de detoxifiere și totul, de la diete sărace la afecțiuni medicale se poate manifesta acolo. Dacă suntem sănătoși în interiorul nostru, pielea noastră va arăta mai bine? Da, susțin specialiștii în dermatologia cosmetică. Dar asta nu înseamnă neapărat că dacă luăm un anumit supliment, pielea va arăta mai bine în mod necesar.

Deși este rezonabil să credem ca luând probiotice pentru a îmbunătăți funcționarea intestinului sau a mânca mai mult colagen ar îmbunătăți pielea, încă nu au fost suficiente studii pe scara largă pentru a dovedi acestea. Nu înseamnă că nu funcționează, dar înseamnă că, din punct de vedere științific, nu s-a demonstrat că ar funcționa.