Depilare versus epilare
Depilarea este un termen generic pentru îndepărtarea părului care afectează partea părului aflat deasupra nivelului pielii. Cea mai obișnuită formă de depilare este bărbierirea. O altă opțiune populară este utilizarea depilatoarelor chimice, care acționează prin ruperea legăturilor disulfidice care conferă părului puterea sa, ducând la dezintegrare.
Epilarea este îndepărtarea întregului păr, inclusiv a părții de sub piele. Unele persoane pot utiliza dispozitive de epilare precum lasere, IPL (lumină pulsată intensă) și electrologie. Părul este de asemenea eliminat, uneori, prin smulgere.
Motive pentru îndepărtarea părului
Îndepărtarea părului a fost practicată timp de secole în aproape toate culturile umane. Metodele utilizate variază în funcție de timp și de regiuni, dar rasul este metoda cea mai comună.
Motivele medicale
Părul bolnavului era odată ras înaintea intervenției chirurgicale din motive de igienă; totuși, dovedindu-se contraproductiv, pacienții nu mai sunt rași în multe spitale. Reglarea părului a fost uneori utilizată în încercările de eradicare a păduchilor sau de reducere a mirosului corporal datorită acumulării de microorganisme în păr.
Motive sociale, culturale sau sexuale
În mod normal, părul este înlăturat din motive sociale și sexuale legate de rolul social al părului în societatea umană. Multe culturi au o cantitate estetică de “păr ideal” pentru bărbați și femei. Persoanele ale căror păr încalcă astfel de standarde pot prezenta probleme reale sau preconcepute în vederea acceptării sociale.
Mulți bărbați din culturile occidentale își rad părul facial, astfel încât o minoritate de bărbați poartă barbă. Unii bărbați se rad pentru că nu pot crește o barbă plină (definită în general ca o densitate uniformă de la obraji la gât) deoarece culoarea bărbii este diferită de cea a părului scalpului sau din pricina creșterii ei în prea multe direcții, împiedicând un aspect plăcut. Unii bărbați se rad pentru că barba lor este foarte aspră, provocând mâncărime și iritare. Unii bărbați își cresc din când în când barba pentru a-și schimba aspectul estetic. Unii bărbați își rad capul, fie ca o declarație de modă, fie ca să acopere chelia de tip masculin.
În multe culturi, femeile își îndepărtează adesea părul, crezând că este neatractiv. Sunt puține femeile care își rad capul pentru a fi la modă sau a susține declarații politice.
Pentru motive religioase
Capul ras face parte din tradițiile budiste, creștine, musulmane și hinduse. Călugării budiști și creștini, în general, suferă o anumită formă de ras în cap în timpul hirotonirii lor. În unele părți ale lumii budiste din Theravada, este o practică obișnuită să se radă capul copiilor. Copiii slabi sau bolnavi sunt lăsați adesea cu puțin păr, pentru a le măsura sănătatea și a-i marca pentru un tratament special. Când sănătatea se îmbunătățește, raderea este întreruptă.
Religiile evreiești, Baha’i și Jain interzic în mod explicit raderea capului, deși evreii reformați tind să adopte o viziune mai liberală asupra acestei politici. Sikh-urile au o poziție mai puternică, opunându-se tuturor formelor de îndepărtare a părului. Unul dintre Sikh Five Ks este Kesh, adică “păr neted”. Pentru Sikhs, menținerea și gestionarea părului lung este o manifestare a pietății.
În instituțiile militare
Îngrijirea părului scalpului bărbatului a fost folosită ca un mijloc de îndepărtare a identității lor anterioare. Aceasta se face uneori la începutul pregătirii militare și se face ca parte a unui proces de-a insufla soldatului o nouă identitate. Nicio armată din lume nu face acest lucru recruților de sex feminin, posibil din cauza temerii față de eventuale traume psihologice. Recrutele, uneori, au părul tuns la nivelul umerilor.
Mulți militari bărbați necesită, de asemenea, să-și radă barba permanent. Este uneori necesar ca măștile respiratorii de urgență sau măștile de protecție, cum ar fi măștile de gaz, să se poată etanșa mai bine pe o față curată. Principalele motive pentru această cerință sunt îmbunătățirea igienei generale, sau prevenirea infestărilor cu păduchi atunci când mediul înconjurător nu oferă acces facil la duș.
Ca pedeapsă
În unele situații, părul oamenilor este ras ca o pedeapsă. După al doilea Război Mondial, aceasta a fost o pedeapsă comună în Franța pentru femeile care au colaborat cu naziștii în timpul ocupației. În țările arabe, se folosește uneori raderea sprâncenelor pentru umilirea prizonierilor de sex masculin.
Metode de îndepărtare a părului
Temporar
Depilarea, care durează câteva ore până la câteva zile poate fi realizată prin: Îndepărtarea sau tăierea părului (manuală sau cu aparate de ras electrice); Creme depilatoare (creme sau “pulberi de ras” care dizolvă chimic părul); Frecarea (suprafețe dure folosite pentru a îndepărta părul); Epilarea (care durează de la câteva zile la mai multe săptămâni și poate fi realizată prin: Ceară (se aplică un strat fierbinte sau rece și apoi se îndepărtează cu benzi poroase), Plucking (firele de păr sunt smulse sau scoase, cu pensete), Zahăr (similar cu ceara, dar sub formă de pastă lipicioasă), Filetare (numită și Fatlah sau Khite, în care un fir răsucit prinde firele de păr atunci când este rulat peste piele), Epilatoare rotative (dispozitive care apucă rapid firele de păr și le trag din rădăcină).
Îndepărtarea permanentă a părului include:
= Electroliza
= Laserul
= Intens Pulsing Light (denumit și Lumină pulsantă intensă sau IPL)
= Inhibarea permanentă a părului prin medicamente orale pe bază de prescripție medicală – utilizarea enzimelor care inhibă dezvoltarea celulelor de păr noi. Creșterea părului va deveni din ce în ce mai mică până când se va opri. Produsele includ medicamentul cu prescripție Vaniqa – eficace pentru 46% dintre femei.