fbpx

Deficiența de vitamina D poate cauza pierderea părului

Pe lângă faptul că este activ fizic, organismul trebuie să primească cantitatea potrivită de vitamine și minerale pentru o sănătate bună, potrivit specialiștilor în domeniu. Deși există unele dezbateri cu privire la ceea ce este considerat esențial, majoritatea ar fi de acord că vitamina D, magneziu, calciu, zinc, fier, folat și vitamina B-12 contribuie la o sănătate bună. Acestea fiind spuse, a fi deficienți în ceea ce privește aceste vitamine sau minerale poate duce la o varietate de probleme de sănătate. Prin urmare, este în interesul tău să consumi alimente întregi care conțin aceste vitamine și minerale sau să iei suplimente pentru a-ți stimula sistemul imunitar, pentru a câștiga mai multă energie și pentru a-ți îmbunătăți sănătatea în general. În acest articol, vom detalia ceea ce constituie o deficiență de vitamina D și cum poate contribui la pierderea părului.

Este o legătură între deficiența de vitamina D și pierderea părului?

Pentru cei care nu pot fi conștienți, vitamina D joacă un rol esențial atunci când vine vorba de stimularea foliculilor de păr – care sunt celulele și țesutul conjunctiv care înconjoară rădăcina firelor de păr individuale. Prin urmare, este rezonabil că o deficiență în această vitamină ar duce la pierderea părului. Cu toate acestea, căderea părului poate apărea și ca produs secundar (alopecia areata), o afecțiune autoimună care este, de asemenea, legată de niveluri scăzute de vitamina D și provoacă chelie circulară sau neplăcută care afectează în primul rând scalpul. Mai mult, vitamina D joacă un rol-cheie atunci când vine vorba de capacitatea organismului de a crea noi foliculi de păr. Pentru a pune toate acestea în context, faptul că deficitul de vitamina D determină pierderea părului și împiedică capacitatea de a genera noi foliculi de păr – care, altfel, ar duce la creșterea nouă a părului.

Simptome suplimentare ale deficienței de vitamina D

În timp ce pierderea părului este devastatoare, nivelurile scăzute de vitamina D pot duce, de asemenea, la o serie de probleme de sănătate fizică și psihică, inclusiv

  • Diminuarea densității și fracturilor osoase
  • Slăbiciune musculară
  • Rănile care se vindecă lent
  • Infertilitate
  • Pierderea rezistenței
  • Oboseală
  • Tensiune arterială crescută
  • Anxietate și depresie

Cum se tratează diverse niveluri de vitamina D?

Dacă bănuiești o deficiență de vitamina D, vei fi fericit să știi că există o varietate de alimente delicioase care te pot ajuta să readuci nivelul de vitamina D la un interval normal și sănătos. Unele dintre alimentele bogate în vitamina D includ ficatul de vită, tonul, macroul, fulgii de ovăz și majoritatea produselor lactate. Desigur, aceasta nu este o listă cuprinzătoare; în plus, este vorba despre unele dintre alegerile mai populare spre care mulți oameni tind să agraveze atunci când încearcă să-și crească nivelul de vitamina D. De asemenea, este important să reții că o dietă formată din grăsimi sănătoase poate îmbunătăți modul în care organismul absoarbe vitamina D din lumina soarelui, alimente și suplimente. Unele dintre cele mai bune surse de grăsimi dietetice includ semințe chia, nuci, avocado, ulei de măsline.

Când ar trebui să iei în considerare suplimentele?

Deși niciodată nu ar trebui să te bazezi doar pe suplimente, acestea pot oferi vitaminele și mineralele pe care s-ar putea să nu le obții din alimente întregi. Suplimentele sunt disponibile sub formă de praf și pilule și pot fi luate zilnic, săptămânal sau lunar în funcție de nevoile tale alimentare.

Ce cauzează un deficit al vitaminei D?

În general, deficiența de vitamina D este de obicei produsul secundar al lipsei de lumina soarelui sau a unei alimentații precare. Cu toate acestea, această deficiență poate proveni, de asemenea, dintr-o problemă de sănătate de bază, cum ar fi boala celiacă sau alte boli care împiedică capacitatea organismului de a absorbi nutrienții necesari. Pe lângă lipsa expunerii la soare, alimentația precară și problemele de sănătate subiacente, o deficiență de vitamina D poate fi rezultatul anumitor medicamente. Unii dintre principalii contribuabili includ glucocorticoizi, antifungice, antibiotice și medicamente anticonvulsivante. Același lucru se poate aplica și la anumite medicamente HIV.

Cum se recomandă vitamina D pentru o mai bună sănătate?

Potrivit organizației medicale internațională în domeniul endocrinologiei și metabolismului, persoanele cu vârste cuprinse între 19 și 55 de ani ar trebui să își propună să consume 600 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi pentru o sănătate optimă. Tot ea afirmă, de asemenea, că între 600 și 800 UI pe zi ar fi cantitatea optimă pentru persoanele care au vârsta de 55 de ani și peste și recomandă zilnic 400 până la 600 UI pentru copiii mici. În total, vârsta joacă un rol esențial atunci când vine vorba de câtă vitamină D este necesară pentru o sănătate bună. Înainte de a decide să-ți crești aportul zilnic de vitamina D, este însă o idee bună să vorbești cu medicul tău, care poate efectua un test de sânge pentru a evalua cu exactitate nivelul de vitamina D pentru a preveni toxicitatea cu vitamina D.

Ce se întâmplă dacă iei prea multă vitamină D?

Potrivit studiilor, luând o cantitate prea mare de vitamina D anulează beneficiile pentru sănătate asociate vitaminei și crește toxicitatea în organism. Cantitățile excesive de vitamina D pot provoca acumularea de calciu în sânge, ceea ce poate afecta negativ arterele, țesuturile moi și rinichii. Dincolo de asta, dacă nivelul tău de vitamina D este prea mare, capacitatea ta de a absorbi calciul din lumina soarelui va fi semnificativ redusă. În mod ideal, ar fi în interesul tău să eviți depășirea a 800 UI pe zi.

Poate fi prevenită pierderea părului dacă ai o deficiență de vitamina D?

Dacă ai deficit de vitamina D, ar trebui să consulți medicul, nutriționistul sau dieteticianul pentru a determina cât de multă vitamină D îți trebuie ca să revii la normal. În același timp, ar trebui să evitate lucrurile care pot agrava pierderea părului, inclusiv: folosind șampoane și balsamuri dure, tragerea sau perierea părului prea puternic, împletirea părului, coafuri care sunt prea impozabile pe păr.

Cum este absorbită vitamina D în corp?

Organismul absoarbe vitamina D printr-un proces numit hidroxilare, prin care ficatul și rinichii transformă Vitamina D (primită prin intermediul luminii solare și a surselor alimentare) în calcitriol, pe care organismul îl folosește pentru a stimula sistemul imunitar, a combate boala, a întări oasele și multe altele. Este important de menționat, totuși, că unele persoane nu beneficiază de expunerea la soare, în special persoanele cu pielea mai închisă la culoare. La urma urmei, tipul de piele, adică melanină, determină cât de multă vitamina D este capabilă să se transforme calcitriol în organism. Desigur, acest lucru nu înseamnă că persoanele cu pielea închisă la culoare nu beneficiază deloc de soare; cu toate acestea, pielea va necesita mai mult timp pentru a absorbi lumina solară de care organismul are nevoie pentru a produce vitamina D. Același lucru este valabil și în cazul zonelor în care locuiești, deoarece lumina soarelui este mai răspândită în unele regiuni decât în ​​altele. Dacă trăiești mai aproape de ecuator, de exemplu, vei avea mai multe oportunități de a te bucura de soare decât de cineva care locuiește mai departe de ecuator.

Concepții greșite despre asimilarea vitaminei D de la soare

Una dintre cele mai mari îngrijorări pe care majoritatea oamenilor o are în raport cu expunerea la soare și vitamina D este că expunerea pielii goale la soare poate provoca leziuni ale pielii. Într-adevăr, expunerea la soare în exces poate irita pielea în mai multe moduri decât una; cu toate acestea, nu trebuie să fii în lumina directă a soarelui prea mult timp înainte ca corpul să înceapă să profite de razele ultraviolete ale soarelui. De fapt, nu trebuie decât să-ți expui pielea goală la soare timp de câteva minute pe zi pentru ca corpul tău să producă vitamina D de care are nevoie. În mod ideal, vei dori să expui cantități mai mari de piele precum spatele, brațele și fața, de exemplu, pentru cele mai bune rezultate. Desigur, ora zilei pe care o alegi va fi, de asemenea, un factor. În general, în jurul orei amiezii ar fi cel mai bun moment pentru a-ți expune pielea la soare, întrucât razele soarelui sunt cele mai puternice și intră în atmosfera Pământului în unghiul corect. Este important de menționat că acest lucru se aplică numai în timpul verii. În timpul iernii, nu vei putea absorbi aproape suficient lumina soarelui într-atât încât organismul să producă vitamina D. Ca atare, va trebui să-ți asiguri consumul de alimente bogate în vitamina D și, dacă este necesar, chiar și suplimente.

În rezumat, vitamina D este o vitamină esențială care nu numai că ajută la prevenirea căderii părului, dar oferă și o varietate de beneficii pentru sănătate. Dacă întâmpini simptome sinonime cu deficiența de vitamina D, ar fi în interesul tău să programezi o întâlnire cu medicul sau nutriționistul, care poate recomanda un curs de tratament potrivit pentru tine.