fbpx

De câtă apă am nevoie?

Am băut 8 pahare zilnic timp de o săptămână pentru a vedea dacă aspectul pielii mele s-a îmbunătățit

Nu știam multe despre hidratarea pielii mele. Am auzit că a bea multă apă îți îmbunătățește aspectul tenului și am suferit în ultima vreme de accese și roșeață, așa că am decis să încerc acest experiment.

Am început încercând să-mi dau seama de câtă apă avem de obicei nevoie zilnic. Se pare că fiecare persoană ar putea avea nevoie de cantități diferite de apă pentru a-și menține corpul în funcțiune. Potrivit Clinicii Mayo, bărbații trebuie să consume mai multă apă decât femeile. Alți factori, cum ar fi climatul în care locuiești, greutatea, condițiile de sănătate pe care le ai și nivelul de activitate, pot juca un rol în determinarea cât de multă apă de băut ai nevoie, ca individ.

Regula generală este ca bărbații să bea 15,5 căni, iar femeile să bea 11,5 căni. Dacă locuiești într-o zonă mai fierbinte, faci exerciții frecvente sau ești gravidă, ar trebui să-ți mărești aportul de apă. În plus, 20% din apa de care ai nevoie zilnic provine din alimentele pe care le consumi.

Ca femeie care trăiește într-un climat mai răcoros și temperat, care nu este deosebit de activă – merge și face yoga sau ridică greutăți ușoare de câteva ori pe săptămână, dar nu este nicidecum o atletă – 11,5 cupe mi s-au părut un loc bun a începe. Scăzând 20% din aportul meu de fructe și legume, m-am așezat pe opt până la nouă căni de câte 0,23 ml ca obiectiv pentru care să trag.

Dacă bei cafea, trebuie să bei mai multă apă?

Am început prima zi a acestui experiment așa cum încep în fiecare zi din viață – cu cafea. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc: cafeaua contează ca o băutură hidratantă? Sau este opusul și trebuie să beau mai multă apă din cauza asta? Se pare că contează. Cafeaua (și ceaiul) se prepară cu apă, ceea ce te poate ajuta să te hidratezi. Există câteva studii mici care sugerează că consumul zilnic de o cantitate moderată de cafea poate fi la fel de hidratant ca și apa potabilă. Să bei doar apă este cu siguranță cel mai eficient mod de a rămâne hidratat (și cel mai ieftin), așa că am decis să nu mai iau în considerare ceașca mea zilnică de bucurie – pe care am considerat-o ca un bonus, dar nu o sursă principală de apă.

Apa minerală este la fel de hidratantă ca apa plată ?

La jumătatea experimentului meu de o săptămână, am dat peste o lovitură proverbială în drum. Am vrut să mă bucur de o cutie de apă minerală aromatizată, dar nu știam dacă va conta ca parte a aportului meu de apă. Am crezut că orice apă este mai bună decât nici o apă, dar am vrut să fac niște cercetări și să văd dacă este mai mult sau mai puțin hidratantă decât apa plată. M-am bucurat să aflu că da, este la fel de hidratantă! Avertismentul este că trebuie să fie adevărat minerală și nu sifon deghizat, ceea ce înseamnă că nu există zaharuri adăugate, cofeină sau alte surprize bogate în calorii. După ce am aflat acest lucru, am adăugat și aromă programului meu zilnic de hidratare pentru a-mi face consumul de apă mai interesant.

Trebuie să bei mai multă apă după ce ai consumat alcool?

Am început să văd un model pe măsură ce mergeam mai departe în experiment. Cele mai multe zile, în timpul orelor de lucru, au fost destul de ușoare, dar când ziua de muncă se încheia am fost tentată să schimb apa cu alcoolul. A bea cocktailuri la happy hour sau a bea o bere la cină sunt lucruri pe care îmi place să le fac din când în când. Dar trebuia să beau apă în plus pentru a compensa asta? Răspunsul scurt este da. Alcoolul este un diuretic; face ca rinichii să producă mult mai multă urină decât de obicei, ceea ce înseamnă că te poate deshidrata mai repede. Am aflat că o regulă bună este să bei două pahare de apă pentru fiecare băutură alcoolică. Am băut doar un pahar de apă și am sfârșit cu o durere de cap plictisitoare în dimineața următoare (un simptom al deshidratării).

Deci, apa potabilă ajută efectiv pielea?

De curând am scris un articol despre „masknee” – probleme de acnee și piele cauzate de măștile purtate în public, necesare acum. Am suferit personal de această problemă, așa că am vrut să știu dacă hidratarea ar putea ajuta într-adevăr pielea mea recent iritată și predispusă la rupere. După câteva zile, nu am văzut nicio diferență vizibilă pe pielea mea. După o zi sau ceva mai târziu, după ce am savurat o băutură alcoolică, am observat o schimbare a pielii (dar nu într-un mod bun). După alcool, părea fadă și se simțea uscată. Există unele dovezi care sugerează că poți dezvolta acnee din cauza efectelor alcoolului asupra pielii. Și, deși este posibil să nu fi observat o schimbare pozitivă mare de la băut mai multă apă timp de câteva zile, cu siguranță am văzut o schimbare negativă după doar o zi de deshidratare. Acesta a fost un motiv suficient pentru a mă menține la programul meu de hidratare de dinainte. Mi-am crescut consumul de apă în zilele următoare și am observat nu numai o creștere a energiei, dar pielea mea a prezentat semne de mai puțină roșeață și uscăciune. Deși la începutul experimentului meu, nu am observat schimbări uriașe pe pielea mea, contrastul evident între aspectul pielii mele de atunci și ceea ce am văzut în oglinda cocktail-urilor de după sfârșit de săptămână m-au convins

Două săptămâni mai târziu, am continuat să-mi urmăresc consumul de apă (setând alarme pentru a-mi reaminti să beau!). Și am băut câte un pahar plin de apă dimineața, în fiecare zi. Toată această hidratare adăugată începe în cele din urmă să-mi schimbe aspectul pielii. Încă mai am niște coșuri mici în jurul bărbiei, dar se vindecă, pielea mea este mai puțin roșie și iritată, nu mai are aspect uscat și se simte mai fină.

Deci, dacă încerci să bei și mai multă apă, rămâi cu acest obieci. După cum demonstrează acest experiment, nimic nu se întâmplă peste noapte. Dar, dacă îl continui, toată apa aceea va da roade. Abia aștept să văd cum arată pielea mea după alte două săptămâni.