fbpx

Cum te poate ajuta țelina în dieta ta?

Ațoasă, apoasă, fără aromă, crocantă și verde. Țelina este una dintre legumele pe care putem să le consumăm doar dacă este gătită până când nu mai este recunoscută. Probabil ai auzit că ardem mai multe calorii ronțăind o tulpină de țelină. Deși este săracă în calorii și bogată în fibre, țelina încă nu a fost transformată într-un produs alimentar de dorit. Chiar dacă țelina scade nivelul de colesterol și durerea de artrită, ajută la pierderea în greutate, detoxifică organismul și reduce tensiunea arterială, este incredibil de nepopulară, chiar printre cele mai temute legume. Mai multe informații despre aceasta însă, poate te vor încuraja să o adaugi la dieta ta!

Ce este țelina?

Parte a familiei Apiaceae, țelina poate fi găsită în întreaga lume ca parte integrantă a anumitor bucătării. Originea sa poate fi urmărită în Mediterană și Africa de Nord, dar acum este cultivată la nivel global. Este comercializată și consumată cel puțin într-o mică măsură practic în fiecare bucătărie, de la americană la japoneză până la australiană, la indiană și altele. Leguma a făcut și multe apariții istorice. Este menționată de mai multe ori în documente mediteraneene antice, inclusiv mormântul regelui Tut.

De ce este bună țelina la dieta ta?

Această legumă este plină de vitamine de care organismul are nevoie (A, B, C și K), precum și calciu, magneziu și potasiu. Cel mai magnific atribut este, totuși, nivelul de fitonutrienți. Aceștia sunt substanțe chimice pentru plante care sunt folosite pentru a proteja contra insectelor și a razelor solare dăunătoare, dar influența lor asupra oamenilor după consum este dramatic mai impresionantă.

Fitonutrienții au beneficii antiinflamatorii și antioxidante. Chiar dacă inițial poate fi greu să te obișnuiești cu textura țelinei, îmbunătățește sistemul imunitar și comunicarea intracelulară. Fitonutrienții au fost cunoscuți, de asemenea, pentru a repara daunele toxice aduse ADN-ului și au avut rezultate măsurabile în combaterea cancerului și a bolilor de inimă.

Ce poate face țelina într-o săptămână?

Deși toate rezultatele anterioare sunt uriașe pe termen lung, ar trebui să notăm și ce influență poate avea țelina asupra corpului tău pe termen scurt. Următoarea este o scurtă listă a rezultatelor pe care oamenii le-au văzut după ce au adăugat o porție de țelină la dieta lor zilnică:

  • Pierdere în greutate: Țelina este săracă în calorii și bogată în fibre, ceea ce înseamnă că frânează foamea fără să fie nevoie să mănânci mult.
  • Hidratare mai bună: Țelina este 95% apă, deci consumul mai mult va preveni în mod evident deshidratarea.
  • Reduce inflamația: Dacă ai orice risc de boli cardiovasculare, cancer sau alte mijloace de inflamație cronică, țelina poate ajuta la reducerea probabilității de a te îmbolnăvi.
  • Previne/oprește arsurile la stomac și refluxul acid: țelina are o aciditate scăzută, de aceea este adesea recomandată pentru aceste probleme. Deși rezultatele sale exacte cu privire la aceste probleme nu au fost încă confirmate, multe persoane au raportat rezultate îmbunătățite după ce au mâncat țelină.
  • Îmbunătățește colesterolul: Studiile arată că țelina reduce colesterolul cu 7%.
  • Scade tensiunea arterială: Studiile arată că țelina reduce tensiunea arterială cu 18%.
  • Îmbunătățește digestia: datorită conținutului de fibre de țelină, te poate ajuta să menții mișcările intestinale regulate și intestinele sănătoase.
  • Ajută la menținerea ochilor sănătoși: mulțumită conținutului de vitamina A din țelină, te ajută să-ți protejezi corneea și să tratezi ochii uscați.
  • Repelent de țânțari: Studiile au arătat că extractul de ulei de țelină este un respingător de țânțari, așa că freacă-ți o parte de pe piele pentru a sta departe de înțepături.
Concluzie

Acestea sunt doar câteva dintre avantajele abundente ale țelinei. Așa că, deși s-ar putea să nu fie cel mai gustos lucru de pe pământ, și poate mai degrabă îți vine să mănânci o pungă întreagă de chipsuri de cartofi, încearcă țelină timp de o săptămână și vezi singur rezultatele! S-ar putea să fii surprins de cât de bine te simți.