Cum se schimbă corpul femeii după 30 de ani și de ce fețele noastre pot îmbătrâni atât de drastic
Cu toții am auzit despre utilitatea acidului hialuronic și a vitaminelor C și E. Dar de ce mai depinde sănătatea pielii noastre și cum o putem influența? În afară de furnizarea corpului cu suficient colagen și elastină, folosind o protecție solară și consumul de alimente sănătoase, ar trebui să fim conștienți și de masa noastră osoasă și de modificările de fond hormonal. S-au analizat rezultatele studiilor științifice și suntem gata să le împărtășim cu voi.
Cum se schimbă corpul când îmbătrânim
Pe măsură ce trece timpul, pielea noastră devine mai puțin elastică și începem să avem grijă de ea mai mult: folosind creme anti-pete de ochi, cremele, mezoterapia și alte proceduri menite să ne îmbunătățească pielea. Aspectul ridurilor depinde nu numai de pielea noastră în sine, ci și de componente structurale profunde, precum țesuturile moi, depozitele de grăsimi și craniul care este supus resorbției osoase. Dacă înțelegem modul în care funcționează aceste lucruri, putem încetini îmbătrânirea. Resorbția osoasă este o distrugere treptată a țesutului osos. Oasele noastre se reînnoiesc de-a lungul întregii noastre vieți, dar după 35-40 de ani, procesul de distrugere începe să prevaleze asupra procesului de creștere. Pe măsură ce îmbătrânim, scheletul nostru devine cu aproximativ 10% mai mare și mai fragil. De exemplu, oasele pelvine cresc până la 25-30 de ani (când corpul se pregătește să nască un copil). După 40 de ani, pelvisul începe să se îngusteze. Resorbția osoasă poate afecta și craniul: reducerea înălțimii faciale (corelată cu pierderea unui dinte / dinți); îngroșarea proeminențelor osoase; orbitele osoase își schimbă forma și devin mai mari; maxilarul inferior se lărgește; nasul devine mai mare, vârful nasului se scurge din cauza modificărilor osoase. Faldurile nazolabiale se adâncesc odată cu vârsta, pe măsură ce se schimbă și mandibulele. Da, acest lucru este legat și de pierderea elasticității pielii și de modificările țesuturilor moi de sub piele. Dar, mai ales, este legat de dinți și de sănătatea lor. De asemenea, orbitele osoase din jurul ochilor noștri, în special colțurile lor exterioare și interioare, devin mai mari. Este motivul pentru care sprâncenele par ridicate și apare „laba gâștii”.
Liftingul facial nu te va ajuta
Oamenii obișnuiau să creadă că ridicarea feței ar putea ajuta. Această idee a urmat conceptului tradițional de îmbătrânire: pielea devine mai puțin elastică și se apleacă, apoi apar riduri.
Cu ajutorul tehnologiilor moderne, cercetătorii au avut șansa să înțeleagă mai bine cum se schimbă scheletul facial și cum este predispus la resorbție. Oamenii de știință acordă tot mai multă atenție corecției cadrului scheletului. Principalele sale obiective sunt: a încetini procesul de resorbție; a elimina orice factori care accelerează distrugerea. Deoarece compartimentele de grăsime distrug, de asemenea, nu te încrede în cei care promit să-ți facă pielea să pară tânără și proaspătă, într-o singură procedură, așa cum era acum 15-20 de ani. Trebuie să apelezi la un expert care cunoaște trăsăturile feței îmbătrânite și care nu-ți va dăuna sănătății.
Cum să încetinim procesul de îmbătrânire
Dacă vrei să-ți păstrezi aspectul tineresc, trebuie să încetinești procesul de îmbătrânire a pielii și modificările craniului (resorbția osoasă). În tinerețea noastră, pielea este netedă, deoarece este îmbogățită cu colagen și elastină, iar grăsimea feței este distribuită uniform. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră pierde colagen, iar stratul gras își pierde volumul. Acesta este motivul pentru care pielea se înmoaie. Pentru a încetini procesul de îmbătrânire:
- Reconsideră-ți modelele alimentare. Academia de Dermatologie recomandă să mănânci mai puțin zahăr, deoarece grăbește îmbătrânirea și să consumi mai multe fructe și legume, deoarece acestea previn deteriorarea celulelor.
- Hidratează pielea, nu o deteriora cu scruburi și măști agresive care îți fac ridurile mai adânci.
- Protejează-ți pielea de soare, vânt și frig. Experții de la Harvard Medical School recomandă întotdeauna utilizarea unui SPF.
Cum să încetinim procesul de distrugere a oaselor
- Ai grijă de hormonii tăi. De exemplu, hormonii tiroidieni intensifică resorbția și estrogenii încetinesc acest proces. Deși vitamina D este cu adevărat utilă, un exces poate afecta oasele. Pentru a găsi un echilibru, apelează la un endocrinolog.
- Evită injecțiile cu Botox. Studiile arată că grăbesc procesul de distrugere a oaselor.
- Ai grijă de dinți. Dacă lipsește un dinte, grăbește procesul deformării maxilarului și afectează modul în care arată. Buzele pot părea mai subțiri decât sunt, pliurile nazolabiale pot părea mai adânci, fața poate părea mai rotundă. Este motivul pentru care maxilarul inferior devine mai mic la persoanele cu proteză dentară: în 10 ani, poate pierde în jur de 60% din dimensiunea sa. Implanturile care înlocuiesc rădăcina unui dinte te pot ajuta să eviți acest proces.
După cum vedem, fețele noastre se schimbă și din interior. Desigur, ar trebui să fii preocupat și de pielea ta, dar înțelegerea altor procese mai complicate te va împiedica să pierzi bani cu proceduri inutile care fac mai mult rău decât bine.