Cum să-ți speli fața fără să-ți distrugi pielea
S-ar putea să crezi că teama de riduri este cea mai mare problemă a pielii sau faptul că adormi în permanență cu machiaj. Dar există un lucru surprinzător la careaproape toată lumea greșește în rutina de îngrijire a pielii.
„Curățarea excesivă este una dintre cele mai frecvente greșeli de îngrijire a pielii pe care le fac oamenii”, spune dermatologul Whitney Bowe, autorul cărții The Beauty of Dirty Skin. „În acest fel, ne îndepărtăm bariera de protecție a pielii”. Fără această protecție, ești mai predispus la probleme ale pielii, cum ar fi erupții cutanate, rozacee, eczeme și chiar îmbătrânire prematură.
1. Omiterea unei pre-curățări.
S-ar putea să vrei doar să folosești un șervețel demachiant și să-l numești curațare de zi, dar asta te scapă doar de murdăria exterioară fără a curăța pielea în sine. Cea mai blândă modalitate de a te demachia? Un balsam de curățare pe bază de ulei. Lucrează-l cu degetele uscate pentru a descompune chiar și formule impermeabile fără tragere, apoi adaugă apă pentru a emulsiona și clătește.
2. Folosirea unui produs greșit.
Spală-ți fața de două ori pe zi cu un produs de curățare adecvat pentru bariere (caută etichete care nu fac spumă și fără săpun), spune Bowe. Vor îndepărta murdăria fără a îndepărta uleiurile naturale și bacteriile bune. Dacă pielea se simte strânsă după aceea, produsul de curățare este prea dur și bariera pielii a fost compromisă.
3. Spălarea excesivă a feței.
În cea mai mare parte, spălarea o dată sau de două ori pe zi este un bun protocol – dar orice altceva poate irita pielea, conducând ironic la o supraproducție de ulei. Dacă nu ai folosit protecție solară sau nu ai transpirat mult în acea zi, sari peste produsul de curățat noaptea și încearcă decât o clătire cu apă caldă. A oferi pielii tale o pauză de la ciclul produselor este sănătos din când în când.
4. Folosirea temperaturii greșite a apei.
Mitul: apa fierbinte deschide porii și apa rece îi închide. Realitatea este că porii nu au mușchi pentru a se deschide și închide. În timp ce apa fierbinte se poate simți bine pe pielea ta, aceasta se poate mixa cu uleiurile naturale, de protecție ale pielii și poate duce la supra-uscare sau supraproducție de sebum. Apa calduță este cel mai bun pariu pentru a curăța ușor, dar eficient.
5. Exfoliant prea mult.
„Supraexfolierea poate duce la deshidratare și inflamație”, spune derm Joshua Zeichner. Optează pentru o curățare manuală, astfel încât să poți controla intensitatea. Și utilizează-l doar o dată sau de două ori pe săptămână. Și nu-ți fă griji, poți folosi în continuare o perie de curățare. Folosește doar multă apă și presiune minimă pentru a evita stresarea pielii. Noile perii din cauciuc Clarisonic ajută să detectezi dacă tragi prea tare.
6. Frecarea feței uscate.
Sfat, nu freca. Frecarea se poate simți foarte bine, dar trage pielea, ceea ce pune elastina în pericol (care poate duce la riduri și cădere pe termen lung și iritare pe termen scurt). Și nu folosi cel mai apropiat prosop de mână, folosit sau nu. Prietenii nu-i lasă pe prieteni să răspândească bacterii – mai ales pe o față frumoasă și curată. Desemnează un prosop curat și moale pentru a șterge fața proaspăt curățită.
7. Așteptăm prea mult până să hidratăm.
Pentru a maximiza absorbția și a ajuta la etanșarea umezelii, aplică creme hidratante imediat după curățare, în timp ce pielea este încă umedă. Același lucru este valabil și pentru seruri și produse de tratament special. Așteptarea până când pielea ta este complet uscată va face ca ingredientele active să se scufunde mai greu în pielea ta și poate face ca pielea să se simtă grasă sau lipicioasă.
8. Cheltuind o avere pe produsul de curățare.
Cheltuirea/investirea unei mici averi pentru spălarea feței poate să nu fie cea mai prudentă achiziție. Caută-ți unul cu ingrediente naturale simple și salvează banii pentru produse care se vor păstra efectiv pe piele și care îți vor oferi beneficii pe termen lung, cum ar fi serurile și cremele hidratante.