fbpx

Cum să-ți decolorezi în siguranță părul

În timp ce iubim un bun tratament de înfrumusețare DIY (de făcut singur), decolorarea părului acasă nu se încadrează în aceeași categorie cu masca ta de față iubită, pe care ai face-o într-o zi însorită de duminică. Acesta este un proces care este cel mai bine gestionat de profesioniști la salon. Cu toate acestea, vremurile se schimbă și multe tratamente de înfrumusețare care se credeau odinioară doar pentru salon sau spa sunt acum încercate acasă, inclusiv înălbirea propriilor plete.

Din fericire, există modalități de a merge mai ușor – și de a face acest lucru în siguranță. (Și, în condiții de siguranță, nu ne referim la utilizarea Clorox, că înălbitorul nu este cu siguranță destinat părului!) Deci, pentru cine care pur și simplu nu pot rezista să urmeze traseul DIY (de unii singuri), am apelat la Clairol Color Partner Priscilla Valles pentru toate sfaturile și trucurile de specialitate pe care trebuie să le cunoaștem pentru a ne putea decolora părul acasă fără a-l deteriora.

Primele lucruri mai întâi: decolorarea propriului păr este o idee proastă?

Nu, dacă se face corect, spune Valles. „Când te afli la salon, specialiștii au grijă să nu lase prea mult timp în produsele de iluminare a părului sau să utilizeze dezvoltatori cu volum mare care pot provoca deteriorări”, explică ea. „Dacă o faci acasă, urmează întotdeauna cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj”. Acestea fiind spuse, dacă ai părul negru și vrei o nuanță platinată, nu poți atinge acel nivel de iluminare/decolorare cu o singură rundă. Valles sfătuiește să te îndrepți către diferite niveluri de blond cu suficient timp, în mod ideal câteva luni, între fiecare decolorare, pentru a lăsa părul să se vindece.

În mod ideal, ar fi bine să începi de la un păr sănătos. Valles se uită de obicei la păr pentru a se asigura că nu este prea uscat, tratat excesiv chimic și nu are o tonă de vârfuri despicate. O modalitate de a preveni daunele este să decolorezi doar rădăcinile. „Rădăcinile sunt păr virgin care nu a fost tratat chimic”, explică ea. Dacă nu ți-ai tratat sau colorat niciodată părul, consideră-te norocoasă; ai șanse mai mari să nu-ți deteriorezi părul dacă decizi să faci singură decolorarea.

Care sunt diferitele moduri de a decolora părul acasă?

Pentru o blondă complet colorată: folosește peroxid de hidrogen amestecat cu înălbitor de păr. Acest combo îndepărtează pigmentul natural din firul de păr și ajută la deschiderea cuticulei părului pentru a permite înălbitorului să dezbrace cu ușurință culoarea. Valles nu recomandă decolorarea părului doar cu peroxid, deoarece poate face ca părul să arate foarte galben și să nu se comporte la fel de puternic ca înălbitorul.

Pentru a decolora părul acasă fără înălbitor: încearcă o vopsea de păr permanentă. Valles sugerează alegerea unei culori care este cu două nuanțe mai deschise decât culoarea ta naturală a părului. (De exemplu, dacă ești brunetă de nivelul 5, poți folosi o vopsea de păr blondă de nivelul 7 pentru a deveni ușor mai denuanțată).

Pentru un blond strălucitor: „Ar trebui să începi întotdeauna din spate, apoi să te deplasezi înainte și să termini în partea de sus a capului pentru o decolorare uniformă”, explică Valles. Apoi aplică un toner argintiu pentru a scăpa de orice tonuri galbene și pentru a lumina nuanța.

Pentru decolorarea părului negru: „Deși poți decolora chiar și părul negru, nu ar trebui să treci de la negru la blond platină într-o singură zi, deoarece poate provoca daune”, spune Valles. Ea recomandă să alegi două nuanțe mai deschise de fiecare dată când decolorezi, oferind părului o pauză între culori. Acest lucru permite să te îndrepți treptat până la luminozitatea dorită, fără riscul ruperii părului sau căderii cauzate de supra-procesare.

Pentru a decolora părul înainte de a-l vopsi o altă culoare: acest proces va diferi în funcție de culoarea pe care o alegi. De exemplu, dacă încerci o culoare brunetă caldă, nu trebuie să devii blondă mai întâi. Cheia este să ajungi la nivelul dorit și apoi să folosești un toner pentru a scăpa de orice urme. Înălbitorul va face părul ușor, iar apoi culoarea sau tonerul oferă culoarea finală dorită.

De ce ustensile ai nevoie pentru o decolorare  în siguranță?

Valles recomandă utilizarea unui kit de înălbire DIY, deoarece va avea un ghid pas cu pas și substanțe chimice măsurate cu precizie, inclusiv înălbitor de păr, revelator și balsam. În plus față de trusa de albire pe care o folosești, adaugă și o perie de colorare pentru păr, câteva agrafe de păr și un prosop pe care nu te deranjează să-l pătezi, pentru că va sta în jurul umerilor pentru a-ți proteja hainele. De asemenea, ar trebui să ai ulei de nucă de cocos pe care să-l aplici în jurul liniei părului pentru a proteja pielea de orice exces de înălbitor și un pieptene cu dinți largi și un altul cu coadă lungă pentru a separa secțiunile părului.

Acum, că ești gata, cum decolorezi de fapt părul acasă?

Înainte de a începe, câteva indicii rapide: asigură-te că ești aproape de o oglindă, astfel încât să poți vedea părul din toate unghiurile, aplică decolorant numai părului uscat și începe întotdeauna din spate, unde părul este cel mai întunecat, deoarece acest lucru va necesita mai mult timpul pentru procesare. Acum, gata, pregătită, decolorare!

Aplică uleiul de cocos în jurul liniei părului, evitând atingerea oricărui fir de păr.

Împarte părul în patru secțiuni: două în spate și două în partea de sus. Începând cu o secțiune din spate, începe de la ceafă și utilizează un pieptene cu coadă lungă pentru a împărți o bandă lată.

Aplică decolorantul pe prima secțiune începând de la rădăcini (încercând să nu atingi pielea capului) și treci până la mijlocul axului, lăsând aproximativ trei centimetri din capete. Repetă până când toate secțiunile sunt acoperite.

Aplică peste capete cu decolorant începând din spate în lateral și sus.

Așteaptă timp de 20 până la 45 de minute, conform instrucțiunilor de ambalare a produsului și a culorii dorite.

Clătește și șamponează imediat și dă apoi cu balsam, dacă este inclus în kit.

În cele din urmă, cum pot preveni deteriorarea ?

Aplică tratamente de păr și măști de condiționare înainte și după proces pentru a  menține părul hidratat. Spală-l cel puțin o dată pe săptămână pentru a menține părul sănătos.

Folosește un nuanțator de decolorare cu volum mic, niciodată mai mare de 20 de volume și asigură-te că nu stă prea mult pe cap pentru a preveni ruperea firelor.

Menține-ți culoarea blondă și prelungește timpul dintre decolorări folosind o vopsea semipermanentă. Multe din ele includ ingrediente hidratante pentru a hrăni părul și a menține culoarea proaspătă.