fbpx

Cum să scapi de punctele negre

Puncte negre adânci pe nas? Nicio problemă cu aceste remedii. În timp ce toate coșurile nu sunt distractive, punctele negre pot fi unele dintre cele mai enervante de tratat: sunt abundente, greu de ascuns și continuă să revină. Și cu acneea în creștere, punctele negre par să apară și mai mult în ultima vreme. Dar, înainte de a-ți pune degetele în poziție de strâns, îndepărtează-te de oglindă și continuă să citești.

Am intervievat dermatologi de top despre cauza punctelor negre și despre cum să le îndepărtezi în diverse moduri (inclusiv acasă, atât instantaneu, cât și peste noapte) și în diferite locuri, de pe nas, obraji, spate și multe alte zone. În plus, experții noștri împărtășesc ingredientele și produsele lor preferate de întrerupere a apariției punctelor negre.

Ce sunt exact punctele negre?

„Punctele negre, cunoscute medical sub numele de comedoane deschise, sunt pori umpluți cu ulei sau sebum, resturi și celule moarte ale pielii”, explică Robyn Gmyrek, dermatolog la Park View Laser Dermatology din New York City. Amestecul gras se așează la deschiderea suprafeței porului, unde se oxidează prin aer și se transformă într-o culoare neagră sau gri. Deși se presupune adesea că materialul negru este praf prins, „nu are nimic de-a face cu curățenia”, spune ea. Punctele negre și punctele albe sunt de obicei cele mai vechi semne de acnee, explică Ife Rodney, dermatolog și director fondator al Dermatologiei eterne din Fulton. Principala diferență dintre ele este că punctele negre par întunecate datorită porilor deschiși, în timp ce „punctele albe sunt comedoane închise, ceea ce înseamnă că suprafața foliculului înfundat este acoperită de un strat subțire de piele, creând o culoare mai deschisă”, spune ea.

Ce cauzează punctele negre?

Punctele negre au multe cauze fundamentale, spune dr. Gymrek. „Sunt observate cel mai frecvent la pubertate, când hormonii duc la producția crescută de sebum sau ulei și porii se înfundă”, explică ea. „Hormonii pot fluctua și pot provoca puncte negre în timpul menstruației lunare, sarcinii și la cei cu sindrom ovarian polichistic sau alte sindroame hormonale în care există un exces de androgeni„. Alți factori pot include administrarea de steroizi, purtarea de haine strânse și pălării sau căști atunci când transpiri (vezi sportivii) și utilizarea cremelor grase și ocluzive sau a produselor pe bază de ulei care pot înfunda porii. „Genetica poate juca, de asemenea, un rol în apariția punctelor negre”, spune David Bank, fondator și director al Centrului de Chirurgie Dermatologică, Cosmetică și Laser din Muntele Kisco. Adică dacă frații sau părinții tăi sunt predispuși la puncte negre, este posibil să fi și tu. Mărimea porilor este determinată de genetică, iar cei cu pori mai mari sunt mai predispuși să aibă puncte negre.

Deci, cum tratez punctele negre?

Există multe modalități de a trata și preveni punctele negre, dar în general vorbind, vrei să „utilizezi în mod constant produse de curățare medicamentoase sau produse de tratament care ajută să spargi resturile din pori, indiferent dacă punctele negre sunt pe obraji sau pe spate”, spune Rodney.

Iată 10 moduri:

1. Încercând acidul salicilic

În primul rând, caută ingrediente active, cum ar fi acidul salicilic, un beta-hidroxi acid ideal pentru îndepărtarea punctelor negre. „Deoarece este solubil în ulei, este capabil să pătrundă profund în pori și glandele uleioase pentru a sparge resturile și sebumul”, explică dr. Rodney. Ea recomandă utilizarea acestuia într-un produs de curățare zilnic, cum ar fi gelul de curățare.

2. Folosind peroxid de benzoil pentru a ajunge la rădăcina problemei

O altă opțiune eficientă și puțin mai puternică pentru punctele negre este peroxidul de benzoil, de asemenea popular în produsele de curățare precum spuma. Ajută la dizolvarea celulelor moarte ale pielii deasupra vârfului coșului, ajutând la deschiderea acestuia. Dr. Gmyrek avertizează să nu fie exces de zel și să se utilizeze mai mult decât este recomandat în instrucțiunile de ambalare a produsului, deoarece acest lucru poate usca și irita pielea.

3. Încercând retinoizii puternici

Dacă orice altceva eșuează, retinoizii și retinolul (o versiune mai ușoară), ambii derivați ai vitaminei A, pot fi, de asemenea, extrem de eficienți în tratarea punctelor negre. „Retinoizii modifică modul în care celulele pielii se dezvoltă din interior spre exterior, pentru a preveni înfundarea porilor și formarea acneei”, explică dr. Rodney. Retinoizii sunt disponibili atât cu ​​rețetă, cât și fără. (Bonus: De asemenea, ajută la reducerea aspectului liniilor fine și a ridurilor.) Atât dr. Gmyrek, cât și dr. Bank recomandă utilizarea unui adapalen 0,1 la sută gel.

4. Folosind abur pentru a ajunge la punctele negre instantaneu

Începe prin a-ți aburi fața pentru a deschide porii, sugerează Dr. Bank. Apoi „folosind două tampoane de bumbac sau un extractor de comedonă , apeșiușor pe părțile laterale ale punctului negru”, spune el. Nu folosi mâinile, deoarece acest lucru poate introduce bacterii și poate duce la infecție”.

5. Scapă de punctele negre peste noapte cu un proces în doi pași

Pentru a dispărea punctele negre până dimineața, Dr. Bank recomandă un proces în doi pași: Folosește mai întâi o bandă de pori și continuă cu aplicarea unui gel de acid salicilic înainte de culcare.

6. Încercând benzi de pori pentru a scăpa de punctele negre de pe nas

Fâșiile de pori, precum fâșiile de pori de curățare profundă originale, aderă la pielea nasului și, pe măsură ce se usucă, adezivul se atașează de ulei, sebum și celule moarte ale pielii, care sunt îndepărtate atunci când banda este scoasă, spune dr. Gmyrek. Ele pot fi iritante, totuși, deci procedează cu precauție dacă ai o piele sensibilă sau rozacee. Dacă ești predispusă la apariția punctelor negre pe nas, Dr. Bank recomandă, de asemenea, folosirea în mod regulat a unui detergent sau ser cu acid salicilic în acea zonă și un tratament facial profesional cu extracții manuale.

7. Folosind un produs de curățare medicamentos pentru a combate punctele negre de pe spate și corp

Pentru punctele negre de pe spate, „recomand să folosești zilnic o spălare corporală cu peroxid de benzoil la duș”, spune dr. Gymrek. „Lasă-l să stea pe piele un minut sau două înainte de a te spăla”. Ea recomandă să încerci o formulă care conține 5% peroxid de benzoil pentru început, apoi treci la un procent mai mare dacă pielea o poate tolera fără iritații. Dacă peroxidul de benzoil este prea uscat, aplică-ți în schimb o spălare cu acid salicilic, sugerează dr. Gymrek. O altă opțiune: Înainte de culcare, întinde-ți un strat subțire de gel sau cremă retinoidă pe zonă, începând cu fiecare altă noapte pentru a preveni iritarea. Dacă nu poți ajunge la spate, cere cuiva să te ajute să aplici crema sau încearcă un aplicator de loțiune pentru spate. Pentru puncte negre mai încăpățânate, vizitează un dermatolog: Dr. Bank sugerează o coajă Jessner, care conține un amestec de alfa și beta hidroxi acizi pentru a exfolia pielea profund și pentru a trata acneea.

8. Fii blând cu punctele negre de pe obraji

Dacă ai puncte negre pe obraji, „amintește-ți că această piele va fi puțin mai uscată și poate chiar mai sensibilă la retinoizi, peroxid de benzoil sau acid salicilic decât alte pete”, spune dr. Gmyrek. Poți utiliza aceste ingrediente, dar în cantități mai mici, astfel încât pielea să nu se usuce sau să se irite.

9. Fii precaut cu metodele de eliminare a punctelor negre DIY (de unul singur)

Un sfat important de la profesioniștii noștri din domeniul dermatologiei: Deși se vorbește mult pe internet, pasta de dinți nu este un tratament eficient pentru punctele negre – este prea dură și se usucă pe piele.

10. Apelează la dermatolog pentru puncte negre profunde

„Pentru acele puncte negre super adânci, ar trebui să consulți un dermatolog sau estetician, deoarece aceștia au instrumente speciale care pot extrage în siguranță ce e prins în pori”, explică dr. Drodney. „Nu încerca să le îndepărtezi singură, deoarece acest lucru poate provoca traume și cicatrici”.

Cum pot preveni formarea punctelor negre?

Deși nu putem scăpa permanent de punctele negre (îmi pare rău!), putem menține o rutină consistentă de îngrijire a pielii care încorporează sfaturile de mai sus pentru a preveni apariția viitoarelor coșuri. Îndepărtează-ți întotdeauna machiajul noaptea și spală-ți fața de două ori pe zi.

Asigură-te că abordezi orice problemă hormonală de bază, dacă este posibil, și elimină orice creme grase, ocluzive, machiaj sau produse pentru păr, dacă crezi că acestea pot fi o cauză de bază. Nu omite complet hidratarea, totuși, deoarece este importantă pentru toate tipurile de piele – asigură-te că alegi o formulă care să nu conțină ulei și să nu fie comedogenă, pentru a preveni înfundarea porilor.