Cum să dezvolți o rutină de somn sănătos
Calitatea ta de somn lipsește? Consultă aceste sfaturi pentru a te ajuta să obții câteva ore de somn bun.
Planul ce să mănânci și când
Planul ce să mănânci și când este un plan alimentar care se bazează pe ceasul intern al corpului tău – un ceas care poate fi influențat pozitiv de obiceiurile sănătoase de somn. A dormi bine noaptea ajută corpul să-și refacă energia pentru ziua următoare. Dar lipsa somnului te poate împinge să faci alegeri alimentare slabe și să-ți încetinești metabolismul, ceea ce poate duce la creșterea în greutate sau poate îngreuna succesul în acest plan. Află cum să-ți liniștești mintea și corpul, astfel încât să poți obține o odihnă de calitate pentru a-ți ajuta sănătatea și dieta.
Trezește-te și meditează
Una dintre cheile pentru a adormi imediat ce te așezi în pat este să te asiguri că ești relaxat. De aceea, este important să lucrezi la activități pe tot parcursul zilei, care te vor stresa oricum până seara. Dacă cel mai ușor moment pentru care faci acest lucru este dimineața, trezește-te mai devreme și meditează atunci timp de 10 minute.
Menține-ți o dietă sănătoasă
O alimentație sănătoasă este o componentă-cheie a unei vieți sănătoase, dar ceea ce mănânci și când mănânci ar putea afecta calitatea somnului. Umplerea dietei cu o mulțime de alimente proaspete și naturale, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale, va îmbunătăți sănătatea și somnul în general. În plus, atunci când mănânci este important. Întrucât planul „Ce să mănânci” atunci când planul stresează, mâncarea sincronizată cu ritmul tău circadian este esențială pentru pierderea în greutate. Aceasta înseamnă că ar trebui să ai o masă copioasă la micul dejun odată ce soarele a răsărit și să încerci să nu iei cina prea târziu în timpul zilei.
Lucrează în mod regulat
Un stil de viață activ care include exerciții fizice regulate te poate ajuta să ai un somn de foarte bună calitate. Cu toate acestea, dacă faci sport prea aproape de ora de culcare, poți perturba ceasul corpului și poate fi dificil să adormi. Asigură-ți exercițiile de cel puțin două până la trei ori pe săptămână, dar nu prea târziu noaptea.
Limitează băuturile cofeinizate
Sarcina cafeinei este de a crește nivelul de energie pentru a te ajuta să treci peste zi. Prin urmare, pare evident că limitarea consumului de cofeină îți va permite să te relaxezi în mod corespunzător pentru noapte. Nu mai consuma băuturi cu cofeină la jumătatea zilei pentru cele mai bune rezultate ale somnului.
Păstrează patul doar într-o zonă de somn
Paturile ar trebui să fie doar pentru activități de dormit. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să-l folosești ca pe o canapea sau ca un loc de mâncare. Păstrându-l strict pentru somn, permiți corpului să-l asocieze cu odihna și, prin urmare, faci rost mai ușor de un somn odihnitor.
Creează-ți un dormitor liniștit
Dormitoarele întunecate, reci și liniștite fac cel mai bun mediu pentru somn. Lumina poate suprastimula creierul și poate îngreuna adormirea, astfel încât cel mai bine este să păstrezi camera întunecată. Temperatura corpului tău scade în mod natural pe măsură ce obosește, astfel încât relaxarea dormitorului te va ajuta să te pregătești pentru somn odihnitor. În ceea ce privește mediile de somn optime, liniștea este primordială – este greu să adormi și să rămâi adormit dacă camera este zgomotoasă și distrage atenția. Dacă ai nevoie de zgomot, ia în considerare un aparat calmant de zgomot alb și pune-l în locul televizorului.
Urmărește atent poftele de noapte
Mâncarea prea aproape de culcare, mai ales dacă este o masă grea, poate face alimentele greu digerabile și, prin urmare, poate afecta capacitatea corpului de a dormi odihnit. De asemenea, metabolismul tău încetinește noaptea, ceea ce înseamnă că mâncarea prea târziu noaptea te poate determina să te îngrași. Planul Ce să mănânci și când sugerează să mănânci ultima masă a zilei în jurul orei 17:00
Electronice – oprite
Lumina albastră găsită în toate componentele electronice poate afecta ritmul circadian și poate afecta calitatea somnului. Oprește toate componentele electronice – inclusiv, dar fără a uita de televizoare, telefoane și cititoare electronice – cu două ore înainte de culcare.
Calmează-te înainte de culcare
Dacă nu poți medita dimineața, fă alte activități relaxante pentru a te detensiona înainte de culcare. Încearcă ceva relaxant după o zi lungă, cum ar fi cititul, o cană de ceai sau vorbirea la telefon. Păstrarea stresului departe te va asigura că ești mai puțin îngrijorat pe tot parcursul nopții și te va ajuta să dormi mai bine.
Nu apăsa pe Snooze (amânare)
Setezi o alarmă pentru a te ajuta să te trezești dimineața, dar amânarea nu te va ajuta să dormi. De fiecare dată când apeși pe butonul de amânare și adormi din nou, te încadrezi într-un tipar de somn ciudat care te va obosi mai mult decât înainte. Dacă nu poți evita tentația, pune alarma pe cealaltă parte a camerei, astfel încât să fii nevoit să te ridici din pat pentru a o opri.