fbpx

Cum îți crești colagenul pentru o piele sănătoasă și strălucitoare

Colagenul este o proteină care are funcții cruciale, cum ar fi să ne ajute corpul să vindece vânătăile și oasele rupte, să ne protejeze articulațiile și să ne mențină sistemul digestiv la maxim. În timp ce corpurile noastre produc colagen în mod natural întreaga noastră viață, îl creștem din ce în ce mai puțin pe măsură ce îmbătrânim.

Probabil că ești familiarizat cu pudra de colagen, dar știai că există modalități de a-ți creste colagenul prin alimentele pe care le alegi. În timp ce mulți dintre noi ne gândim la îngrijirea pielii atunci când ne gândim la colagen și la probleme precum ridurile sau pierderea elasticității, scăderea acestei proteine ​​vitale poate avea și implicații, cum ar fi deteriorarea cartilajului la nivelul articulațiilor noastre (și chiar dureri articulare, rigiditate și osteoartrita). Suplimentarea cu colagen s-a dovedit a fi eficientă în îmbunătățirea elasticității pielii, a hidratării și a apariției ridurilor în unele studii, dar acest lucru nu a fost dovedit 100%. Există câteva studii mici care sugerează că suplimentarea cu colagen ar putea îmbunătăți sănătatea inimii și ar contribui la reducerea riscului de osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză, dar trebuie făcute mai multe cercetări în aceste domenii. Există multe tipuri de suplimente de colagen și, deși există unele dovezi inițiale care sugerează că colagenul hidrolizat (alias peptide de colagen) poate fi mai eficient decât alte tipuri, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a dovedi cât de bine poate corpul să le utilizeze și să le absoarbă. Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi, care sunt, de asemenea, ceea ce alcătuiesc proteinele. Deci, ingerarea peptidelor este în esență o modalitate de ingerare a blocurilor de proteine. Acestea fiind spuse, suplimentele nu sunt reglementate la fel de strict ca și medicamentele, așa că este dificil de știut dacă pot face tot ceea ce spun că pot face.

În schimb, caută alimente care pot ajuta corpul să producă mai mult colagen în mod natural. Vei dori să cauți elemente care conțin anumite substanțe nutritive și aminoacizi – corpul tău are nevoie în special de câțiva aminoacizi (cum ar fi prolina și glicina) pentru a produce și sintetiza colagenul de care are nevoie corpul și pielea. Iată câteva alimente care te pot ajuta.

Supă de oase. Această băutură – în esență, un nume nou pentru un stoc vechi de școală, cu foc mic, făcut din oase și țesuturi de animale – face furori în comunitatea wellness, precum și printre numeroase vedete și sportivi profesioniști, cel puțin din 2017. Cercetările au a constatat că este puțin probabil ca să conțină concentrații de aminoacizi-cheie suficient de mari pentru a avea un efect semnificativ asupra producției de colagen. Cu toate acestea, dacă oricum incluzi produse de origine animală ca parte a dietei, aceasta poate fi o modalitate mică de a oferi corpului câteva elemente constitutive ale colagenului (plus alte minerale obligatorii, cum ar fi calciu și magneziu), care nu conțin ingrediente ciudate, aditivi, sau umpluturi.

Pui. La fel ca noi, animalele și țesuturile lor conțin multe proteine, inclusiv colagen, precum și aminoacizii necesari pentru producerea colagenului. Carnea de pui și altă carne slabă, cum ar fi curcanul, carnea de porc și peștele, sunt alegeri excelente dacă vrei să susții producția de colagen a corpului. Acest lucru se datorează faptului că proteinele animale sunt considerate proteine ​​complete – conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care trebuie să-i obținem prin alimente, deoarece corpul nostru nu le poate produce singur.

Moluște comestibile. Aceste bivalve gustoase sunt mai bogate în cupru decât orice alt aliment, iar corpul are nevoie de cupru pentru a sintetiza colagenul și elastina, o altă proteină-cheie care menține pielea și țesuturile conjunctive sănătoase. Mai multe alimente bogate în cupru includ alte crustacee, cum ar fi stridiile, precum și carnea de vită, vițel și miel (în special carnea de organe). Există și surse de cupru pe bază de plante, deși au cantități mai mici din acest mineral esențial decât opțiunile pe bază de animale.

Citrice și fructe de pădure. Dacă vrei o modalitate de a străluci fără să incluzi carne, citricele și fructele de pădure sunt alegeri bune. Acest lucru se datorează faptului că sunt bogate în vitamina C, care este esențială pentru procesul de producere a colagenului. Bonus: Multe fructe colorate, în special fructe de pădure, conțin cantități mari de antioxidanți, care, de asemenea, fac multe pentru a lupta împotriva îmbătrânirii și a stresului asupra corpului și pentru a proteja pielea de daune. Dacă dorești varietate în dieta ta, schimbă ocazional cu afine sau grapefruit cu kiwi. Acest fruct este surprinzător de bogat în vitamina C.

Usturoi. Este posibil ca usturoiul să nu fie primul aliment la care te gândești atunci când vrei să susții sănătatea pielii, dar dacă îți place, ar trebui să începi să adaugi mai mult din el în dieta ta cât mai curând posibil. Există dovezi că mai mulți compuși găsiți în usturoi pot scurtcircuita practic declinul sau degenerarea procolagenului, care este în esență un element constitutiv al colagenului pe care vrei ca organismul să-l producă mai mult. Pe scurt, compușii antiinflamatori și antioxidanți din usturoi pot împiedica lucruri precum stresul și expunerea la UVB să se încurce cu colagenul la care corpul tău lucrează atât de mult. Mai mult mujdei, cineva?

Și Evită … Nu vei fi șocat de acest lucru, dar dacă vrei să rămâi sănătos, stai departe de excesul de zahăr. Excesul de zahăr poate duce la producerea de AGE.ing (destul de acronim, nu?) = îmbătrânire!, Și este asociat cu dezvoltarea multor boli cronice. Adevărul este că, dacă ai deja o dietă sănătoasă și echilibrată, care include o mulțime de proteine ​​slabe și fructe și legume proaspete, probabil că oferi deja corpului toți aminoacizii și alți nutrienți de care are nevoie pentru a sintetiza o mulțime de colagen. Dar, dacă ești îngrijorat de sănătatea sau aspectul pielii tale sau dacă te confrunți cu alte probleme de sănătate care pot fi legate de o scădere a colagenului, cum ar fi durerea articulară, atunci încorporarea mai multor astfel de alimente în dieta ta ar putea merita o încercare.