fbpx

Cum afectează anotimpurile căderea părului

 Căderea părului este o plângere comună, capabilă să provoace suferințe psihologice semnificative. Un nou studiu dezvăluie modul în care pierderea părului ar putea varia în funcție de sezon, ceea ce cercetătorii spun că ar putea ajuta la evaluarea regimurilor de tratament pentru afecțiune. Potrivit specialiștilor pentru pierderea părului, aproximativ două treimi dintre bărbații vor experimenta un anumit grad de cădere a părului până la vârsta de 35 de ani. Și, până la vârsta de 50 de ani, se estimează că aproximativ 85% dintre bărbați va fi pierdut o cantitate semnificativă de păr. Dar, contrar credinței populare, căderea părului nu este doar o problemă a bărbatului; aproximativ 40 % din căderea părului are loc la femei. Pentru ambele sexe, alopecia androgenetică – cunoscută și sub denumirea de chelie de model masculin sau feminin – este cea mai frecventă formă de cădere a părului. La bărbați, această afecțiune se caracterizează printr-o linie a părului în retragere și subțierea coroanei, care poate duce în cele din urmă la chelie. Femeile cu alopecie androgenetică tind să experimenteze subțierea părului pe tot capul, dar rareori progresează spre chelie completă. Pacienții se plâng adesea că pierderea părului este mai severă vara sau toamna. Am analizat literatura și am găsit câteva studii care au privit trichogramele părului și au observat căderea crescută în lunile de vară și toamnă.

Sezonalitatea căderii părului

S-a investigat asocierea dintre sezonalitate și căderea părului analizând datele globale din Google Trends, care este o bază de date online care a colectat informații despre rezultatele căutării Google din 2004. Cercetătorii au publicat recent descoperirile lor în Jurnalul Britanic de Dermatologie. Aceștia au analizat în mod specific datele lunare ale indexului volumului de căutare (SVI) pentru termenul „căderea părului” între ianuarie 2004 și octombrie 2016. Echipa a identificat primele 15 țări prin SVI pentru căderea părului. Pentru analiza lor finală, au selectat patru țări cu cele mai mari populații din fiecare emisferă. Printre acestea s-au numărat Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia, India, Africa de Sud, Noua Zeelandă și Mauritius. Cercetătorii au folosit definiții meteorologice pentru a aloca un sezon fiecărei țări, iar datele privind temperaturile lunare au fost adunate folosind informații de la Administrația Națională a Oceanicului și a Atmosferice. Folosind seria de timp multivariabilă Prais-Winsten, echipa a estimat modul în care sezonul a influențat pierderea părului SVI. Studiul a indicat căderea părului ca fiind mai frecventă vara și toamna decât iarna și primăvara, sprijinind cercetările anterioare și observațiile clinice. Ceea ce este interesant este și faptul că variațiile sezoniere ale căderii părului apar și la animale și s-a remarcat în studiile efectuate cu maimuțe rhesus, pisici și câini. În special, alopecia flancului sezonier a fost descrisă la câini.

Care sunt implicațiile studiului?

Cercetătorii consideră că descoperirile lor pot ajuta pacienții să evalueze mai bine eficacitatea tratamentelor curente de cădere a părului, iar rezultatele pot oferi chiar ușurare unor persoane. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că s-a constatat că temperatura joacă un rol în sezonalitatea căderii părului, însă studiul lor nu a ținut cont de alți factori care pot contribui, cum ar fi variațiile radiațiilor ultraviolete. Studiile viitoare ar trebui să examineze modificările fiziologice ale părului uman în timpul anotimpurilor.