fbpx
Consumatorii împing tot mai mult către modificările cosmeticelor la nivel chimic al articolelor de toaletă

Un grup de mediu a clasat cinci din cele mai mari companii de cosmetice, bazate pe ingrediente potențial dăunătoare în produsele lor. Raportul spune că cei cinci mari au probleme cu substanțele chimice care ar putea fi dăunătoare sănătății umane, dar unii fac mai bine decât alții. Și se spune că presiunea publicului începe să exercite influență asupra ingredientelor pe care companiile le folosesc în toate, de la șampon și hidratante până la pastă de dinți și deodorant. Citând informațiile disponibile publicului și utilizând un coș de cinci produse obișnuite, s-a căutat ceea ce se numește „substanțele toxic 10” – 10 substanțe chimice care s-au confruntat cu control internațional pentru riscurile lor de sănătate dovedite sau potențiale.

Studiul a clasat Proctor & Gamble printre cele mai bune cinci companii de cosmetice, urmate de Johnson & Johnson și Unilever. Estee Lauder și L’Oreal s-au clasat pe locul al patrulea și, respectiv, al cincilea, în principal pentru că nu au publicat politici publice privind eliminarea toxinelor precum triclosan și ftalat din produsele lor.
„Vestea bună este că unele companii ascultă preocupările din ce în ce mai mari ale clienților față de riscurile acestor substanțe chimice”, au declarat inspectorii în domeniu într-un comunicat. „Alții trebuie să înlăture expresia – clientul are întotdeauna dreptate – și să acționeze pentru a elimina substanțele chimice nocive”.
Procter & Gamble au anunțat în septembrie 2014 că vor elimina triclosanul, un agent antibacterian utilizat în mod obișnuit, și ftalații din produsele sale de îngrijire personală.
Johnson & Johnson s-au angajat în 2012 să elimine triclosanul, ftalatul, formaldehida și parabenul din articolele de toaletă și cosmetice pentru adulți.
Încă din 2012 s-a propus ca industria să reducă volumul de triclosan utilizat, în special în produsele de îngrijire personală care tind să se deverse ulterior în lacuri și râuri. Un studiu de sănătate a constatat că triclosan este dăunător mediului, dar sigur pentru oameni. S-au exprimat preocupări că utilizarea pe scară largă a triclosanului poate declanșa modificări hormonale sau poate provoca rezistență antimicrobiană care ar putea duce la probleme grave.
Ftalații sunt o familie de substanțe chimice utilizate în mod obișnuit ca plastifianți, folosiți pentru a ajuta materialele plastice să fie flexibile. Acestea ajută, de asemenea, la săpunuri, la produsele de curățare și la parfum, făcându-l să adere la piele și se găsesc frecvent în arome parfumate.
Studiile sugerează că, atunci când sunt ingerați, ftalații pot provoca anomalii de reproducere și dezvoltare la copiii mici.