fbpx

Cele 9 semne importante de știut dacă ești sensibilă la gluten

Glutenul este numit ucigașul silențios, deoarece poate provoca leziuni cronice în tot corpul. Uneori, pacientul nici nu este conștient de consecințele consumului de gluten. Deci, este mai bine să verifici dacă corpul tău are intoleranță la gluten. Așa că am întocmit o listă de verificare a simptomelor sensibilității la gluten.

1. Probleme ale tractului gastrointestinal

Simptomele sunt asociate în principal cu intestinele: greață, balonare, diaree, dureri abdominale și chiar constipație. Oamenii asociază deseori aceste simptome cu alte boli. Iar pacienții sunt diagnosticați greșit cu sindrom de colon iritabil (SCI). Studiile confirmă că 10-15% din populația mondială suferă de SCI. Dar acest diagnostic poate ajunge și la persoane cu sensibilitate la gluten care nu primesc tratament adecvat, astfel încât simptomele să persiste.

2. Schimbări inexplicabile de greutate

Intoleranța la gluten poate duce atât la pierderea în greutate, cât și la creșterea în greutate, fără un motiv aparent. Acest lucru se întâmplă din cauza proceselor inflamatorii la nivel celular și a tulburărilor metabolice. O schimbare bruscă a greutății poate însoți alte boli neplăcute. Dar poate fi legată și de intoleranța la gluten dacă este însoțită și de alte simptome de malabsorbție.

3. Dezechilibru hormonal

Există o relație directă între intoleranța la gluten și tulburările hormonale, care pot apărea ca un ciclu menstrual neregulat, fluctuații subite de greutate, sindromul premenstrual și tulburări de somn. Eșecurile hormonale cauzate de intoleranța la gluten pot fi amplificate de multe ori în perioada pubertății, a sarcinii și a menopauzei. Rețineți că aceste simptome sunt recunoscute în principal în rândul femeilor.

4. Probleme cu sistemul nervos central

Glutenul crește inflamația și permeabilitatea intestinului. Ca urmare, simptomele sensibilității la gluten pot include probleme de concentrare, depresie, anxietate, insomnie și oboseală. Unele persoane cu intoleranță la gluten prezintă iritabilitate și senzația că își pierd cu ușurință firul logic și au o concentrare slabă. Conform informațiilor culese dintr-un studiu, persoanele cu intoleranță la gluten sunt mai predispuse la migrene decât alte persoane. Cauzele durerilor de cap pot fi foarte diferite. O persoană care este alergică la gluten poate suferi dureri de cap la 30-60 de minute după masă.

5. Probleme ale pielii și unghiilor

Keratoza părului și dermatita herpetiformă sunt 2 afecțiuni ale pielii legate direct de intoleranța la gluten. Simptomele includ mâncărime și erupții cutanate care pot apărea pe mâini, tors, față, fese, coate și coapse. Un alt simptom sunt unghiile slăbite și fragile. Alte iritații ale pielii, precum eczema mimică, pot semnala blocarea indusă de gluten.

6. ADHD

O altă tulburare care poate fi asociată cu intoleranța la gluten este tulburarea hiperactivității cu deficit de atenție. ADHD se poate manifesta atât la copii, cât și la adulți. Persoanele cu această tulburare au un interval scurt de atenție și au probleme cu autocontrolul. O dietă fără gluten poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD.

7. Starea slabă a dinților

În caz de intoleranță la gluten, absorbția elementelor și mineralelor necesare în intestin este afectată. Acest lucru este valabil și pentru calciu. Rezultatul poate reprezenta probleme cu dinții și cavitatea bucală: hipersensibilitate a smalțului, a cariilor dentare, a cavităților și a ulcerațiilor cavității mucoase. Dacă ai grijă bună de dinți, dar observi totuși unele probleme, motivul poate fi cauzat de consumul de gluten.

8. Anemie cu deficit de fier

Foarte des, boala celiacă este diagnosticată din cauza anemiei cu deficit de fier. Simptomele sale includ volum redus de sânge, oboseală, transpirație, dureri de cap, paloare a pielii, și chiar artrită. Fierul este slab digerabil, deoarece, cu intoleranța la gluten, există o afectare a absorbției fierului în intestin.

9. Boli autoimune

Multe persoane cu boli autoimune au istoric de intoleranță la gluten. Boala celiacă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile celule ale intestinului după intrarea în gluten. Problema este agravată de faptul că această boală autoimună crește riscul de a dezvolta alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita autoimună, boala hepatică autoimună, boala Crohn, diabetul, vitiligo, artrita reumatoidă și scleroza multiplă.

Cum să tratezi sensibilitatea la gluten?

1. Testează-te. Medicul va lua o probă de sânge și va verifica dacă există anticorpi care sunt de obicei prezenți în sângele persoanelor cu boală celiacă. Înainte de examinare, trebuie să incluzi gluten în dieta ta, deoarece acest lucru va ajuta să eviți rezultate inexacte.

2. Elimină glutenul din dieta ta. Este conținut în: grâu; secară; bulgur; făină; griş; Și într-o serie de alte alimente.

Verifică întotdeauna compoziția produsului. Preferă produsele care conțin eticheta „fără gluten”.