Cea mai recentă tendință în îngrijirea pielii: produsele de machiaj împotriva poluării
Oamenii abia încep să înțeleagă că poluarea este peste tot: nu doar în smogul toxic al orașului, ci și în case, în aer, în apă.
Produsele anti-poluare au apărut pentru prima dată pe piață acum 10 ani, cu peste 38.000 de mii de produse lansate pe lună. Poluarea amenință planeta – și ne îmbătrânește și pielea. Cuvântul anti-poluare este un trend în acest moment și există acum o întreagă specie de produse care protejează pielea împotriva mediului înconjurător și previne efectele dăunătoare.
Ce face poluarea pielii?
Poluarea este într-adevăr agresorul silențios, pentru că nu doar stă pe suprafața pielii, ci se și poate scufunda adânc în pielea ta, accelerând deteriorarea celulelor. De aceea este unul dintre cele mai rele lucruri pentru îmbătrânirea prematură. Bioxidul de azot din gazele de eșapament și moleculele uleioase toxice măsoară 2,5 micrometri, adică 400 mm dintr-un milimetru, deci de 20 de ori mai mic decât diametrul porilor pielii. Deci, nu e de mirare că ele pot intra ușor în pielea ta. Odată intrate în piele, provoacă inflamație cronică. Acest lucru accelerează melanocitele, dând pigmentare pielii. Sistemele proprii antioxidante și ADN ale pielii sunt, de asemenea, copleșite, astfel încât acestea nu se mai repară suficient, ducând la riduri accentuate. Nu numai că provoacă inflamații, ci și deshidratare și pot exacerba preocupările existente ale pielii, cum ar fi eczemele.
Dar pot ajuta produsele anti-poluare de îngrijire a pielii, sau sunt doar un joc de marketing? E un pic din ambele. Spre deosebire de SPF-uri, în prezent nu există un “factor de protecție a poluării” comparabil.
Cu toate acestea, puterea antioxidanților, cum ar fi vitamina C, pentru a proteja împotriva radicalilor liberi este susținută de știință. Tot ce s-a întâmplat este accentul pus de razele UV la poluare și aceeași reacția în lanț. Deci, dacă utilizezi un ser antioxidant zilnic, ai bifat deja o rubrică din regimul de îngrijire a pielii urbane.
Poluarea și pielea
Poluarea aerului poate duce la îmbătrânirea pielii și agravarea bolilor inflamatorii ale pielii cum ar fi eczemă, acnee și psoriazis, spun dermatologii. De asemenea, poate crește riscul de apariție a cancerului de piele. În combaterea acestor efecte se recomandă purtarea de protecție solară și o pălărie, chiar folosind o umbrelă în timpul zilei. Dar, de asemenea, se recomandă utilizarea unui antioxidant pentru a ajuta la reducerea stresului oxidativ de la radicalii liberi. Un antioxidant local este cel mai bun, deoarece absorbția orală a vitaminelor este limitată, lăsând cantitatea disponibilă pentru piele redusă în continuare. Celulele albe din sânge produc radicali liberi de oxigen pentru a ucide bacteriile sau virușii, explică epidemiologii de mediu. Atunci când sunt expuși la poluarea aerului, acești radicali liberi pot fi creați pentru a elimina posibilele efecte ale poluării, dar deoarece celulele albe nu pot ucide particulele de poluare, se introduc mai multe celule albe în sânge, creând chiar mai mulți radicali liberi, deci o inflamație. De asemenea, s-a arătat că poluarea atmosferică datorată traficului provoacă formarea lentigenelor – pete întunecate pe piele – la femei din Germania și China, cu cele mai pronunțate schimbări pe obraji ale femeilor asiatice de peste 50 de ani. Un studiu recent realizat în China a constatat că poluarea aerului din interior, datorată proximității fumătorilor, combustibililor și a drumurilor, poate provoca îmbătrânirea pielii.
Însă, în timp ce studii ca acestea sugerează o corelație directă între poluarea aerului și deteriorarea pielii, este greu să găsești statistici exacte despre cât de mare este rolul poluării.
Doi factori provoacă cele mai mari daune – soarele și fumul – și când particulele de aer provoacă leziuni radicale libere celulelor, anumite părți ale celulelor noastre nu pot fi înlocuite.
Protejează-te!
Multe produse de piele, utilizează proprietățile antioxidanților pentru a preveni formarea radicalilor liberi. Extrasul de frunze de Moringa, bogat în antioxidanți, a fost cel mai frecvent utilizat botanic în revendicările anti-poluare, utilizat în 6% din lansările de produse în 2015, potrivit agenției de informare globală a pieței. Alte produse anti-poluare protejează, servind ca o barieră în calea poluării aerului.
De asemenea, de reținut: păstrează și ajută bariera de umiditate a pielii intacte cu ingrediente hidratante, inclusiv acidul hialuronic. S-a demonstrat că poluarea provoacă mici găuri în bariera pielii, cauzând pierderea de umiditate, explică experții în domeniu. Celălalt lucru mai evident pentru a fi sigur că faci este să-ți păstrezi regimul de curățare pe timp de noapte. Îndepărtarea impurităților de la nivelul pielii (praf, murdărie și poluare) te va ajuta în lupta împotriva uscării cutanate. În cele din urmă, nu uita de SPF hidratant tot timpul anului. Poluarea este mai proastă în timpul iernii datorită inversării suprafeței, unde aerul direct deasupra solului se răcește mult mai repede decât aerul de deasupra lui. Căldura construiește un zid și captează poluanții în aerul rece la care suntem expuși.
Este posibil să nu poți evita poluarea, dar aceste produse sunt ca armura de curățare a pielii și combatere împotriva smogului.
Unul dintre cele mai populare elemente este masca anti-poluare a feței, în conformitate cu popularitatea crescândă a măștilor ca o soluție rapidă de frumusețe. Vedem o cerere tot mai mare de îngrijire a pielii care contracarează îngrijorările legate de poluare, incluzând pielea ternă, inflamația, pielea sensibilizată, petele înfundate și îmbătrânirea accelerată, mai ales că măștile anti-poluare se referă la curățirea profundă.
Încă nu există studii științifice specifice care să demonstreze că anumite ingrediente activează în combaterea efectelor poluării: totul este încă în fază incipientă. Deoarece cele mai multe măști sunt spălate în decurs de 10 minute de la aplicare, este bine să te întrebi care sunt beneficiile lor dincolo de curățarea profundă. O mască poate curăța o parte din toxinele din piele și poate stimula hidratarea sănătoasă, dar odată eliminată, pielea este complet expusă. Dar, pentru a proteja de fapt pielea împotriva poluării, e nevoie de un produs sau ingrediente precum probioticele care să poată ridica un scut fizic pentru a întări bariera naturală a pielii.