fbpx

Ce spune părul crescut excesiv pe corp despre sănătatea ta

Fie că ne place sau nu, toți avem păr pe corp. Este foarte normal și nu ar trebui să te îngrijoreze, chiar dacă nu ești un mare fan. Cu toate acestea, dacă locația și textura sa s-au schimbat, poate fi o indicație a unei probleme de sănătate și acest articol îți va spune de ce. S-a descoperit ceea ce ar putea provoca modificări în creșterea părului corpului și atunci când este posibil să fii nevoit să vizitezi un specialist. Să definim ce tipuri de păr de corp am avea.

Părul Vellus

Părul Vellus este acel păr minuscul, foarte subțire, care acoperă practic întregul corp, este atât de mic încât abia îl observi.

Părul terminal

 Părul terminal este mult mai lung, mai puternic, mai gros și, în mod normal, mult mai închis decât părul vellus, pe care începem să-l obținem în perioada pubertății. Acesta este tipul de păr care începe să se dezvolte atunci când corpul nostru trece prin modificări hormonale grave, iar acest lucru este necesar pentru a fi urmărit cu grijă.

Genetica

Dacă observi o creștere bruscă de păr gros și întunecat pe ceea ce se numește tiparele bărbaților, consultă fotografiile bunicii. Indiferent ce am realiza cu tehnologia modernă, nu putem păcăli genetica.

Originea etnică

Acest studiu arată că diferite grupuri etnice sunt mai mult sau mai puțin susceptibile să aibă o supraagregare de păr. Femeile din patrimoniul mediteranean și din Orientul Mijlociu au mai multe șanse să dezvolte această afecțiune. Alte grupuri etnice sunt plasate undeva între ele.

Un dezechilibru hormonal

Creșterea bruscă a părului poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal masculin. Atât bărbații, cât și femeile au acești hormoni, iar femeile le au de obicei la un nivel relativ scăzut și la un raport anume în comparație cu hormonii lor feminini. Dacă nivelul tău de testosteron crește, corpul tău are prea mulți hormoni masculini și începe să se comporte în funcție de starea sa. O altă situație care duce la același rezultat este o scădere a nivelului de estrogen, care poate fi, de exemplu, rezultatul menopauzei. Oricum, profilul hormonului masculin/feminin iese din echilibrul normal.

Tulburări ale glandelor suprarenale

Glandele suprarenale sunt situate deasupra rinichilor și dacă ele nu funcționează așa cum trebuie, echilibrul hormonal se schimbă și o creștere excesivă a părului corpului este unul dintre cele mai mari simptome. Alte simptome ale problemelor glandelor suprarenale: tensiune arterială crescută, creșterea în greutate în partea superioară a corpului, niveluri prea mici sau prea mari ale glicemiei, dureri de cap, slăbiciune musculară.

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarian polichistic este o altă cauză comună a hirsutismului și dacă ai și menstruația neregulată, este foarte posibil să suferi de acest lucru. Această afecțiune este cauzată de ovare mărite care conțin colecții mici de lichide, numite foliculi, care necesită o anumită atenție medicală. Alte simptome pentru această afecțiune includ: schimbările de dispoziție, dureri de cap, oboseală, probleme de somn.

Creșterea neobișnuită a țesuturilor

Dacă hirsutismul se produce foarte brusc, ca de exemplu în doar câteva luni, ar trebui să mergi să fii consultat de medicul tău. Această creștere dramatică a părului este un semn al creșterii extreme a nivelului de testosteron și poate fi rezultatul unui fel de creștere anormală a țesutului, chiar și a unei tumori, care eliberează hormoni masculini. Nu este foarte obișnuit, dar dacă schimbările se întâmplă atât de repede, merită să le verifici. Este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.