fbpx

Ce pot spune unghiile despre sănătatea ta?

Unghiile tale nu sunt doar o platformă de design contemporan, ci și o oglindă a stării tale generale de sănătate. Am aflat, deci, cum culoarea, textura și alte caracteristici ale unghiilor tale pot reflecta problemele tale interne de sănătate.

Culoarea unghiilor tale.

În cele mai multe cazuri, unghiile galbene indică o infecție fungică. Dacă nu este tratată la timp, această afecțiune se poate agrava și unghiile tale pot chiar să dobândească o nuanță verzuie și să devină crude. Alte cauze posibile ale culorii galbene includ îmbătrânirea, problemele pulmonare cauzate de fumat și utilizarea frecventă a unghiilor acrilice de calitate scăzută.

Unghiile albe cu o fâșie de roz în partea de sus (sau unghiile lui Terry) pot fi un semn al insuficienței cardiace congestive, insuficienței renale, diabetului și a unor probleme hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza. Uneori, unghiile lui Terry pot fi cauzate și de îmbătrânire. Dacă unghiile tale sunt extrem de palide, probabil ai o deficiență nutrițională sau o problemă de circulație care împiedică sângele să-ți ajungă pe vârfuri. În cazuri severe, acest lucru poate duce chiar la anemie sau o deficiență de fier în sângele tău. Unghiile roșu-închis pot indica faptul că ai boli de inimă. Dacă roșeața se extinde pe laturile unghiilor și cuticulei, acesta ar putea fi un semn al unei boli autoimune numită lupus. Unghiile albăstrui sau purpurii înseamnă, de obicei, că corpul nu are suficient oxigen. Printre alte posibile cauze sunt probleme cardiace și probleme pulmonare, cum ar fi emfizemul și bronșita cronică. Alte culori ale unghiilor tale pot fi un semn al diferitelor probleme de sănătate. De exemplu, dacă unghiile se rumenesc, acest lucru poate indica faptul că ai o boală tiroidiană sau probleme nutritive. Unghiile cu nuanțe gri sunt de obicei cauzate de luarea unor medicamente sub formă de rețetă, cum ar fi pastilele antimalariene.

Textura unghiilor tale.

Unghiile fragile și despicate sunt de obicei legate de hipotiroidism, o afecțiune în care tiroida funcționează prea lent. Unghiile uscate și sfărâmicioase pot indica, de asemenea, o deficiență în vitaminele A, C și vitamina B7 cunoscută și sub denumirea de biotină. Un alt motiv posibil pentru această problemă a unghiilor este utilizarea excesivă a îndepărtării lacurilor de unghii. Crestele verticale sunt de obicei un semn normal al îmbătrânirii, la fel ca ridurile de pe față. Dar dacă devin mai proeminente la o vârstă fragedă, acest lucru poate însemna că suferi de un deficit de magneziu sau de vitamina B12. Crestele orizontale (sau liniile lui Beau) sunt, de obicei, rezultatul unei traume directe asupra unghiei tale. Cu toate acestea, dacă le vezi pe mai multe unghii simultan, acestea pot fi, de asemenea, un semn al unei boli grave cu febră ridicată, cum ar fi scarlatina sau pneumonia. Mijlocul ridicat al unghiilor poate indica probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema și dermatita. Poate fi, de asemenea, un semn precoce al afecțiunilor țesutului conjunctiv, inclusiv artrita inflamatorie, o boală care vă afectează articulațiile.

Creșterea unghiilor. 

Unghiile „de lingură” (sau koilonychia), un fenomen în care unghiile tale arată ca o lingură cu creste ridicate și cu o depresiune scoasă, poate fi un semn al hemochromatozei, o afecțiune care apare atunci când corpul tău produce prea mult fier. De asemenea, sunt asociate cu anemia cu deficit de fier, boli de inimă și circulația deficitară a sângelui. Unghia „de bătut” apare când vârful degetelor se mărește și unghiile devin curbate în jos. Acest tip de creștere a unghiilor poate fi un semn al nivelului scăzut de oxigen din sânge, care este de obicei cauzat de boli pulmonare. Poate fi, de asemenea, legat de boli hepatice sau renale, probleme cardiace, boli inflamatorii intestinale și SIDA.

Unghiile care sunt detașate de paturile lor indică de obicei hipertiroidism, o condiție în care glanda tiroidă eliberează prea mulți hormoni în corp.

Unghiile slabe pot semnifica, de asemenea, o infecție fungică, psoriazis, o circulație slabă a sângelui sau amiloidoză sau o cantitate excesivă de proteină amiloidă în organele și țesuturile tale.

Alte caracteristici ale unghiilor.

Liniile de verticule întunecate care se extind de la cuticule până la vârful unghiei pot fi un semn al melanomului subungual, un tip de cancer de piele cu adevărat periculos. Deci, chiar dacă aceste linii nu provoacă dureri în unghii, este mai bine să mergi imediat la medic după ce le-ai observat. Deși majoritatea consideră că dungi albe (sau liniile Mees) înseamnă deficiență de calciu, acest lucru nu este adevărat. Acele decolorații albe de pe unghii indică de obicei o dietă dezechilibrată lipsită de proteine. În afară de aceasta, pot apărea după un episod de otrăvire cu metale grele ca urmare a insuficienței renale. Pielea roșie, pufoasă din jurul unghiei indică de obicei inflamația pliului unghiilor. Dacă inflamația este însoțită de umflături mari, acest lucru s-ar putea datora unei infecții numite paronie. Alte motive posibile ale pliului roșcat al unghiilor includ tulburări de țesut conjunctiv – în special boala lupus.

Cum să îți faci propriul remediu pentru unghii acasă.

Ia 118 ml de ulei de jojoba, 118 ml de ulei de vitamina E, 88 ml de ulei de avocado, 59 ml de ulei de semințe de striguri și 59 ml de ulei de migdale dulci și amestecă-le bine într-o sticluță de lac de unghii. Aplică acest amestec pe întreaga zonă a cuticulelor și masează-l pe pielea din jurul unghiilor. Apoi masează excesul de ulei pe mâini ca și cum ar fi o loțiune. Repetă procedura de câte ori vrei, în special după orice contact cu apa.

Acest remediu casnic te va ajuta să-ți hidratezi corect unghiile și cuticulele, astfel încât pielea din jurul unghiilor să devină mult mai sănătoasă și mai moale.

Informațiile prezentate mai sus au caracter informativ. Deci, dacă ai observat oricare dintre acele modificări ale unghiilor, nu uita să consulți mai întâi medicul pentru a afla dacă ai nevoie sau nu de vreun tratament special.