fbpx

Ce este pitiriazis versicolor?

Un dermatolog explică tot ce trebuie să știm despre infecția fungică. Fie că te bronzezi, ai mai multe pete întunecate sau suferi de peeling, o vară la soare îți poate schimba aspectul tenului. Dacă observi pete albe vizibile pe piele, ai putea suferi de pitiriazis versicolor – o infecție fungică ce cauzează o erupție cutanată cel mai frecvent pe spate, piept și umeri. Iată tot ce trebuie să știi despre – de la ce îl cauzează, cum să îl detectăm și ce să facem în caz că l-am dezvoltat, potrivit unui dermatolog.

Ce este pityriasis versicolor?

Estetic, infecția arată ca o pierdere de pigment și formează pete albe pe piele, care pot fi și însoțite de mâncărime în unele cazuri. „Pitiriazisul versicolor este o infecție foarte frecventă la nivelul pielii”, a explicat dr. Catherine Borysiewicz, consultant dermatolog la clinica Cadogan. „Afectează cel mai frecvent adulții tineri. Vremea umedă recentă și transpirația pot face infecțiile mai frecvente. Se observă de obicei nedetectat pe piele în lunile de iarnă și se observă mai frecvent în lunile de vară. „Erupția este formată din pete solzoase pe pielea spatelui, pieptului, gâtului și brațelor. De obicei nu include mâncărime, dar unii pacienți raportează o mâncărime ușoară și dermatită. Erupția cutanată poate avea mai multe culori diferite și variază de la roz pal sau cafeniu la unii pacienți sau poate crea pete albe pe piele, datorate unei substanțe chimice produse de infecție care difuzează în piele și inhibă pigmentarea normală a pielii”.

Pitiriazisul este adesea mai vizibil atunci când pielea este bronzată, deoarece petele albe contrastează mai mult cu culoarea restului pielii.

Ce cauzează versicolor pityriasis?

„Infecția fungică care îl cauzează este Malassezia – aceasta se găsește în mod normal pe pielea sănătoasă, dar la unii oameni poate crește mai activ pe suprafața pielii”, continuă dr. Borysiewicz. „Nu știm de ce unii oameni sunt mai predispuși la acest lucru decât alții. Nu este contagios în mod convențional. Dermatologul tău va prelua din piele o cultură fungică pentru a identifica infecția”.

Cei care urmează o medicație pentru a-și reduce sistemul imunitar, cum ar fi steroizii, vor fi mai predispuși la infecție și diferă de alte condiții de pigmentare, cum ar fi vitiligo, deoarece există adesea o scală fină de pulbere pe suprafața pielii.

Cum îl tratăm?

Vestea bună este că el este mai mult o pacoste decât ceva îngrijorător. „Odată ce infecția a fost identificată, pacienții vor avea nevoie de tratament. Acest lucru va depinde de cât de răspândită sau simptomatică este erupția cutanată. Pentru o zonă afectată mică va funcționa o cremă anti-infecție (Lamisil). Sau, pentru zonele mai răspândite sau încăpățânate, va fi prescris un curs scurt de comprimate anti-infecție (itraconazol timp de o săptămână), împreună cu un șampon anti-infecție Nizoral sau Selsun. Pacienții trebuie să folosească șamponul ca spălare corporală; acesta va trebui să fie spumat pe pielea afectată, lăsat timp de 10 minute, apoi clătit. „Tratamentul va elimina infecția și va rezolva erupția cutanată”, a continuat dermatologul. „Este important să reținem că pigmentarea nu se poate întoarce timp de câteva luni, după ce scalarea și erupția cutanată s-au instalat. Odată ce pacienții au avut un singur episod, este posibil să se facă alte infecții, deși nu se înțelege complet motivul pentru care pielea unor persoane este mai predispusă la infecție. O modalitate de a reduce frecvența infecțiilor recurente este folosirea unui șampon anti-infecție, cum ar fi Nizoral sau Selsun o dată pe săptămână”.

Este altceva de știut?

„Există o teorie conform căreia Malassezia este mai frecventă la persoanele care își hidratează frecvent pielea”, adaugă dr. Borysiewicz. Deci, în general, le spun pacienților să evite hidratarea excesivă a zonelor de piele predispuse la erupție”.