fbpx

Ce este mâncarea intuitivă și de ce este mai bună decât orice altă dietă

Principiile unei alimentații intuitive nu seamănă cu nicio dietă. Aceștia susțin că limitarea mâncării este un mod ineficient și nesănătos de a pierde în greutate. Profesorul Steve Hawks de la Brigham Young University a pierdut peste 45 de kilograme folosind principiile alimentației intuitive. De atunci, această abordare a alimentației și a dietei a devenit și mai populară. S-au pus bazele principalelor principii și avantaje ale acestui sistem care ajută la stabilizarea greutății corporale doar ascultând semnalele corpului.

Principiul 1: Respinge mentalitatea dietei.

În conformitate cu renumiți terapeuți în nutriție Evelyn Tribole și Elyse Resch, autorii cărții despre alimentația intuitivă, este necesar de înțeles că toate dietele sunt ineficiente și nu există cu adevăra diete în lume care să poată ajuta. Principalul lucru este să respingi orice control exterior asupra alimentației tale și să înțelegi convingerea că există un singur control interior – propriul sentiment de foame.

Principiul 2: Ascultă-ți foamea.

În conformitate cu acest principiu, trebuie să mâncăm imediat ce ne este foame. Nu trebuie să aștepți până când foamea ta devine prea puternică, deoarece înfometarea poate duce la supraalimentare. Este important să construim o relație prietenoasă și sănătoasă cu mâncarea și să ne antrenăm pentru a o folosi doar pentru a ne satisface foamea.

Principiul 3: Respectă-ți plinătatea.

Este important să ne ascultăm corpul în timpul meselor și să ne oprim când este necesar. Sentimentul de plenitudine ar trebui să fie confortabil, iar stomacul nu ar trebui să se resimtă prea gol. Pentru a „auzi” acest semnal, încearcă să faci pauze scurte în timpul mesei.

Principiul 4: Nu-ți mai controla meniul

Încetează să te învinovățești pentru că ai mâncat o brioșă sau să te lauzi pentru că te-ai lipit de limita de calorii. Uită de afirmațiile din dietele conform cărora alimentele pot fi „cu conținut scăzut de grăsimi”, „bune” sau „rele”. Trebuie să înțelegi că mâncarea nu este dușmanul tău și că este prietenul tău, și că aduce energie și saturație. Dintre toate criteriile pe care le-ai aplicat atunci când alegi mâncarea, lasă doar unul – trebuie să mănânci exact ceea ce dorești în acel moment.

Principiul 5: Fii prieten cu mâncarea.

Nu te teme de mâncare și nu o trata ca pe un inamic care te împiedică să obții corpul pe care îl visezi. Permite-ții corpului să trimită semnale și să-i asculți semnalele oferindu-i alimentele pe care le dorește. Fructele interzise au gustul cel mai dulce. Dacă te forțezi constant să respingi ceea ce îți dorești cel mai mult, s-ar putea să te afli cu o obsesie incontrolabilă. În consecință, poți ajunge la supraalimentare.

Principiul 6: Bucură-te de mâncare gustoasă.

Este important să te bucuri de mâncăruri delicioase și savuroase. Atenție la modul în care este prezentată mâncarea. Află cum să te bucuri de aroma și gustul fiecărui fel pe care îl încerci. Când mănânci ceva care îți place, satisfacția pe care o obții din alimente crește exponențial, și, în același timp, senzația de plenitudine vine mai repede.

Principiul 7: Nu mânca pentru confort.

Multe persoane care se luptă cu obezitatea se tratează singure și își scutesc stresul supraalimentându-se. În timp ce în mod logic, majoritatea oamenilor înțeleg că alimentația nu face ca problemele să dispară, funcționează ca un fel de anestezic mental care poate duce la probleme de sănătate foarte grave. Nu rezolvi problemele emoționale cu mâncarea. Găsește alte modalități de a-ți ridica moralul și de a te încuraja, de exemplu, o plimbare, o cursă de alergare, un film amuzant și înălțător sau să petreci ceva timp concentrându-te pe hobby-urile preferate.

Principiul 8: Acceptă-ți corpul.

Acesta poate fi unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut pentru ca cineva care este hotărât să slăbească să arate mai bine. Este aproape imposibil să mergi o zi întreagă fără să dai sfaturi și sugestii despre cum să fii subțire și frumos și poate fi foarte demotivator. Este important să înveți să nu critici și să nu-ți urăști corpul. Învață să-l accepți așa cum este și să-l respecți. Este imposibil să menții dieta dacă nu ești nemulțumit de corpul tău. Iubește-l cu adevărat și fii recunoscător pentru că, până la urmă, ai un singur corp pentru tot restul vieții tale și este important să ai grijă de el.

Principiul 9: Alege activitățile fizice care-ți plac.

Atunci când alegi o mâncare intuitivă, este important să încetezi tratarea exercițiilor fizice doar ca metodă de combatere a greutății excesive. Activitatea fizică oferă energie și ridică starea de spirit. Acesta este motivul pentru care este important să alegi să-ți petreci timpul făcând ceea ce-ți place, astfel încât să poți arde grăsimea fără a te concentra în mod conștient pe suferință prin dureri musculare. Nu trebuie să mergi la o sală de sport dacă o urăști și cauți întotdeauna un motiv pentru a o evita, în timp ce te mai și învinovățești pentru asta. Când te forțezi să faci ceva, începi să urăști acel lucru/activitate. Deci, alege activitățile care îți aduc bucurie – numai în acest caz vor fi eficiente.

Principiul 10: Respectă-ți sănătatea.

Principalul lucru despre acest principiu este să ai în general grijă de corpul tău. Nu există o dietă perfectă care să te păstreze sănătos, dar trebuie să gândești pe termen lung când vine vorba despre ce mănânci.

Alege alimente sănătoase pentru corpul tău și gustoase în același timp. Există o varietate atât de mare de mâncăruri delicioase în zilele noastre încât ar trebui să fie simplu și chiar distractiv să asculți semnalele corpului tău și să mănânci ceea ce își dorește corpul.