fbpx

Ce este crioterapia

Există oameni care plătesc 60 de dolari pentru a petrece trei minute păcălindu-și creierul și să creadă că îngheață până la moarte. Se numește crioterapie și ar trebui să-ți trimită corpul într-un mod de „supraviețuire” care te face cumva mai sănătos și mai atractiv atunci când sângele bogat în substanțe nutritive și oxigenat aruncă toxinele din corpul tău. Există aproape zero dovezi științifice că funcționează. De asemenea, se pare că a fost mortal: managerul unei clinici de crioterapie din Nevada, în vârstă de 24 de ani, a fost găsit fără viață, după ce a fost lăsat singur să închidă magazinul. Nu se știe cum a murit. Dar poliția locală crede că a sufocat și a criticat moartea până la „eroarea operatorului”. Era singur la acea vreme. Roman Gersh, care operează centrul de sănătate și wellness pentru crioterapie din Toronto, consideră că operația sa este atât sigură, cât și eficientă. El subliniază că ușile nu se blochează și mașina se oprește automat după trei minute. Acestea fiind spuse, „Nu cred că ar trebui să intre cineva fără nicio supraveghere”, a spus el.

Hailey Cap, care a lucrat cu femeia găsită înghețată în Nevada, a declarat pentru The New York Times că un motiv pentru care oamenii nu ar trebui să-l folosească singuri este că „gazul azotat folosit pentru răcirea aerului poate fi debilitant”.

Cum funcționează

Există criosaune cu o singură persoană și criocamere cu mai multe persoane. Criocamerele ar putea fi comparate cu un congelator mare. Trebuie să porți o mască și căști pentru urechi, în plus față de mănuși, șosete, botine și lenjerie intimă necesare în criosaunele pentru o singură persoană. În cele care arată mai mult ca un duș, ești închis de la gât în ​​jos, în timp ce aerul răcit cu azot lichid oferă o explozie arctică. Secțiunea FAQ a centrului din Toronto o compară cu „a sta nud în fața [unui] congelator”. Gersh spune că durează aproximativ 30 de secunde până când pielea ta devine suficient de rece pentru a declanșa receptori care îți trimit un semnal către creier „făcându-i să știe că ești în pericol de îngheț”. „Creierul tău va începe să-ți facă griji cu privire la organele tale și îți va trimite 80 la sută din sânge către miez, încercând să-l mențină cald”, a explicat el, adăugând că, în realitate, frigul pătrunde doar aproximativ o jumătate de milimetru de pielea ta. Odată ce părăsești camera și te încălzești, graba de recirculare a sângelui ar trebui să te scape de toxine.

Cine o face și de ce

LeBron James a făcut-o. Robert Ferreira, proprietarul unei școli de autoapărare și fitness în arte marțiale, a încercat-o pentru prima dată acum câțiva ani în Los Angeles după ce prietenii de 40 și 50 de ani au jurat beneficiile sale terapeutice. Deoarece petrece până la opt ore pe zi făcând antrenament fizic, a crezut că îi poate oferi mușchilor o ușurare. Ferreira vine la centrul Gersh în fiecare săptămână de la începutul acestui an și spune că este „agățat”. Bărbatul de 35 de ani recunoaște că prima dată a fost „oarecum o surpriză”, dar recunoaște tehnicile de respirație pentru că l-au ajutat să suporte frigul. „În al doilea moment în care am ieșit”, a spus el, „m-am simțit fantastic. Durerea mea dispăruse și pentru restul zilei eram plin de energie”.

Este unul dintre miile de persoane care a urmat crioterapie la clinica din Toronto în ultimii trei ani. Sportivii, spune Gersh, reprezintă aproximativ șaizeci la sută din clienți.

Crioterapia ar putea fi comparată cu o versiune extremă a băilor de gheață pe care sportivii le folosesc uneori pentru a promova recuperarea musculară. Mai degrabă decât cele 20 de minute tipice care ar putea dura, crioterapia necesită doar două sau trei. Dar este mult, mult mai rece.

„Voi apela la crioterapie în orice zi peste băi de gheață”, a spus Ferreira totuși. El crede că băile de gheață consumă foarte mult timp, iar frigul se lipește mai mult de oase, mai ales iarna. Crioterapia, a spus Gersh, este „o răceală uscată”. El a spus că douăzeci până la 30 la sută dintre clienții crioterapiei Gersh vin din motive de „sănătate generală” – motive care includ:

  • un sistem imunitar întărit
  • îmbunătățirea circulației sângelui
  • un somn mai bun
  • stres redus, anxietate și depresie (datorită eliberării de endorfină)

El spune că 10-15 la sută vin la centrul său pentru beneficiile cosmetice raportate ale crioterapiei, inclusiv:

  • reducerea celulitei și creșterea producției de colagen
  • scădere în greutate și metabolism mai ridicat.

„De îndată ce ieși afară, corpul tău va încerca să revină la temperatura sa centrală prin arderea caloriilor”, susține Gersh. Se cere o singură sesiune pentru a arde până la 800 de calorii pe sesiune. „De-a lungul timpului, efectele metabolice accelerate durează mai mult între ședințe, ducând la o pierdere de 200-300 de calorii pe zi, arzând un total de două kilograme de grăsime corporală pe lună numai din crioterapia întregului corp”, se arată pe site-ul Gersh. Ideea că ar fi o „fântână a tinereții” a făcut, fără îndoială, crioterapia populară printre vedetele de la Hollywood.

Ce spun medicii

Consensul: nicio cercetare solidă nu susține afirmațiile.

Unul dintre cei mai importanți experți în domeniu, Joseph Costello de la Universitatea din Portsmouth din Anglia, consideră că este „nevoie urgentă” de mai multe studii. Ultimele sale cercetări compară băile de gheață folosite de sportivi cu crioterapia pentru a vedea dacă există un avantaj în utilizarea acesteia din urmă. La începutul acestui an, el a analizat studiile existente și a găsit „dovezi insuficiente” pentru a determina dacă crioterapia întregului corp ajută efectiv la durerea musculară și la recuperare. „Cred că cea mai mare preocupare este cantitatea limitată de dovezi științifice care au fost furnizate cu privire la eficacitatea tratamentului”, a spus el. Doar patru studii au îndeplinit criteriile de includere pentru revizuirea lui Costello. Dintre cei 64 de participanți la studii, doar patru au fost femei.

Există și mai puține dovezi care să sugereze că crioterapia te va ajuta să pierzi în greutate. „Din câte știu eu, nu există studii care să fi examinat acest lucru”, a spus Costello. „Deci, cred că aceste afirmații nu sunt acceptate în prezent”. „Așadar, cred că aceste revendicări nu sunt susținute în prezent”.

Și Costello a spus că există doar dovezi anecdotice, nimic bazat pe date, care să sugereze că crioterapia poate stimula starea de spirit sau te poate ajuta să dormi mai bine.

Ferreira nu este descurajat de lipsa dovezilor nici pentru beneficiile de sănătate ale crioterapiei, nici pentru siguranța acesteia. „Adorm ca un copil” după ședințele de crioterapie, a spus el. „Știți vechea zicală:„ Un măr pe zi îl ține pe doctor departe? Sunt sigur că nu existau studii pentru asta pe atunci. Dar ghici cât de benefic este acum?” Pe parcursul revizuirii sale, Costello a găsit un caz al unei persoane care a primit degerături pe coapsă de la tratament. El a subliniat că pot exista și alte riscuri despre care nu se știe încă. Se pare că nimeni nu s-a deranjat să verifice.

„Niciunul dintre studii nu a inclus nicio raportare a evenimentelor adverse. Deci, nimeni nu a monitorizat participanții pentru orice semne de efecte adverse sau evenimente de la utilizarea tratamentului special”, a spus el. „Este necesar să monitorizăm și să înregistrăm și să raportăm dacă s-au produs evenimente adverse într-un anumit studiu”. Crioterapia, a adăugat Costello, nu este recomandată persoanelor care au orice fel de afecțiune cardiacă sau sunt gravide.