fbpx

Cât de des ar trebui să speli părul, în funcție de tipul de păr

„Cât de des ar trebui să mă spăl pe păr?” este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care stiliștii le pun zilnic. Dar nu are neapărat un răspuns direct. La fel cum ai folosi un șampon diferit pentru diferite tipuri de păr (și scalp), urmezi și un set diferit de reguli atunci când vine vorba de curățare. „Spălarea părului nu este un proces unic”, spune Erinn Courtney, stilist și expert în păr natural din Los Angeles. „Părul nostru nu este făcut în mod egal și are nevoie de îngrijire specială. Găsirea a ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine – în ceea ce privește șamponul potrivit și frecvența spălării – poate implica încercări și erori și efectuarea unor cercetări”.

Cât de des să ne spălăm părul

Am mers direct la profesioniști pentru a afla cât de des ar trebui să ne șamponăm firele, în funcție de tipul de păr. Dar, înainte de a intra în detalii, iată câteva informații despre motivul pentru care ar trebui să ni-l spălăm în primul rând. „Spălarea părului este importantă pentru creșterea părului”, spune Courtney. „Îți ameliorează părul de acumularea de produse și de dermatită care îți pot afecta negativ scalpul”. Shannon King, artist partener cu KMS Hair, adaugă și „dacă nu curățăm părul, poate duce la probleme cu uscăciunea, încurcăturile și, în cele din urmă, căderea lui”. Concluzia: Atât timp cât părul și scalpul sunt sănătoși, părul va crește.

Dar dacă ar trebui să speli părul zilnic depinde într-adevăr de tipul specific de păr și de șamponul pe care îl utilizezi. „Spălarea părului în fiecare zi poate provoca uscăciune și rupere, dar, în general, nu va provoca pierderea excesivă a părului”, spune Angela Styles, o coafeză din West Hollywood. În timp ce unele tipuri de păr ar trebui să evite o spălare zilnică din aceste motive, cei cu părul foarte gras „pot beneficia de spălarea zilnică din cauza cantității de ulei pe care o produce”, explică Courtney.

Găsirea echilibrului corect poate fi dificilă. În general, dacă părul nu este gras sau uscat, ar trebui să-l cureți la fiecare două până la trei zile, recomandă King. Dar dacă speli părul prea des pentru tipul tău de păr, „ar putea deveni foarte uscat, în funcție de ingredientele din șampon”, spune King. În timp ce, dacă aștepți prea mult între șampoane, „ai putea ajunge cu un scalp foarte înfundat, ceea ce înseamnă că părul nu va putea să iasă din folicul așa cum e natural și la ritmul pe care ar trebui să-l facă”.

Dar nu este nevoie să te stresezi cu privire la șamponare. Aici ne vin în ajutor liniile directoare ale coaforului profesionist pentru cea mai bună rutină de spălare pentru tipul de păr:

Păr gras: „De obicei, ai dori să-l speli în fiecare zi pentru a preveni acumularea, cu excepția cazului în care ai părul foarte lung sau este foarte grosier sau creț”, spune King.

Păr uscat sau deteriorat: deși depinde de nivelul de deteriorare și uscăciune, King recomandă de obicei șamponarea la fiecare cinci până la șapte zile, deoarece „poate fi necesar să permiți ca unele uleiuri naturale [ale părului și scalpului] să intre în amestec pana atunci”. Courtney adaugă că „dacă părul este uscat și deteriorat, s-ar putea să te șamponezi prea des”. Asigură-te că nu folosești în exces un șampon clarificator, deoarece poate sărăci părul de substanțele nutritive de care are nevoie pentru a fi sănătos și poate să devină uscat și deteriorat.

Păr ondulat sau creț: șampon la fiecare patru până la cinci zile, sugerează King. „Va depinde de densitatea părului, dar aceasta este o estimare bună pentru acest tip de păr”. Dacă acest lucru pare prea întins, scurtează-l cu o zi sau două și vezi cum reacționează părul și scalpul.

Păr fin sau subțire: „Părul fin va trebui să fie șamponat la fel de des ca în fiecare zi pentru a-i oferi umezeala de care are nevoie pentru a înflori și a crește”, spune Courtney. Curățarea ajută, de asemenea, la îndepărtarea acumulărilor și a uleiurilor care pot cântări părului fin sau subțire.

Păr gros: „Texturile mai groase tind să mențină umezeala, așa că spălarea o dată pe săptămână este suficientă”, recomandă Courtney.

Cum îți afectează sezonul programul de șamponare?

Anotimpurile se schimbă, la fel și regimul tău de păr. Vremea mai rece determină de obicei uscarea scalpului și, uneori, produce mai multă mătreață. „Șamponarea mai des, cum ar fi zilnic sau în fiecare zi în timpul iernii, poate fi de ajutor pentru cele cu mai multă uscăciune și mătreață”, spune Courtney. În timpul verii, tinzi să șamponezi mai rar, în special cei cu texturi mai ondulate sau crețe. „Acest lucru permite celor cu scalp mai uscat să producă umiditate naturală și să-l lase să se distribuie prin firele de păr înainte de ziua de spălare”, explică ea.