fbpx

Cât de dăunător poate fi scrub-ul (exfoliantul) pentru ten?

Scrub-ul sau exfoliantul oare îți distrug complet fața? Să vedem…

Una dintre cele mai des adresate întrebări de frumusețe – cât de rău este să folosești exfoliant?

Îți distruge fața utilizarea lui în exces?

A existat o perioadă în care un anumit scrub facial, făcut din coji de nuc natural, a fost considerat standardul de aur al exfolierii. După aceea, microbii – particule mai blânde și mai murdare făcute din sfere mici și netede din plastic – au preluat puțin pentru că au fost considerate mai puțin dure. Și aceștia, în curând, au fost interziși pe scară largă din cauza impactului lor dăunător asupra mediului. Revenind rapid până în zilele noastre, vedem că trăim într-o perioadă în care exfoliantele pe bază de cafea, turmeric și cărbune își combat beneficiile în tot mediul online, fiecare promițând că este doar un lucru pentru a ne elibera de pată, uscăciune, mătuire sau pătare, acnee și puncte negre pentru totdeauna.
Dar aici este problema: Probabil nu ar trebui să folosim nici măcar o freză de față. Este un subiect îndelung dezbătut ce avertizează asupra folosirii produselor tradiționale de nisip și favorizează o nouă și mai modernă exfoliere.

O notă că, de dragul acestei investigații, am limitat cercetarea doar la față, mai degrabă decât la corp. Pielea de pe față este mai subțire și mai sensibilă, astfel încât aceleași reguli nu pot fi aplicate neapărat pe pielea corpului și pe pielea feței în mod egal.
În primul rând, un soi de rezumat rapid asupra diferitelor tipuri de exfoliere, după cum a explicat un dermatolog: „Exfolierea fizică include ingrediente precum mărgele de jojoba, argilă, unul chiar folosește rubine”, spune ea. Un exfoliant fizic ar putea fi, de asemenea, o pânză de spălare cu mușchi, un burete sau o pensulă, care ar putea fi și microdermabraziunea, și ar trebui efectuată în biroul dermatologului. Aceste bucăți mici curăță fizic pielea curată, pe când exfolianții chimici folosesc acizi. Cel mai frecvent, aceștia sunt AHA – acid glicolic, acid lactic și așa mai departe – și BHA (acid salicilic)”.

În ceea ce privește metoda pe care o recomandă pacienților săi, ea observă că aceasta nu este neapărat o situație unică, ca și în majoritatea cazurilor de îngrijire a pielii. Depinde de fața ta, tipul tău de piele și de nevoile tale. Dar, cu această avertizare, ea coboară de obicei pe partea exfolianților chimici, pe care ea le favorizează pentru că sunt mai puțin abrazivi. „Aceasta e o alegere mai bună pentru cei cu piele sensibilă, acnee, hiperpigmentare sau piele uscată. În general, aleg un exfoliant chimic peste cel fizic”, explică ea. Un alt medic dermatolog, are o școală similară de gândire. „În general pentru față, exfolianții chimici sunt cea mai bună opțiune pentru eliminarea pielii de murdărie și fără a provoca iritații”. Exfolierea fizică poate fi prea dură pe piele dacă nu este făcută în mod corespunzător sau prea frecvent”.

Pentru cei speriați de ideea folosirii acizilor adăugăm… Peeling-ul nu vă face în mod necesar pielea dură ca o coajă în sine, și exfoliatorii pe bază de acid sunt, de fapt, mai puțin duri decât omologii lor fizici pietroși.
Dermatologii mai reflectă și la perspectiva scrub-ului de față, există un pic mai multe șanse pentru eroarea umană. S-a constatat că de multe ori se aplică scrub prea agresiv, care poate fi dăunător pentru piele. Deși sună mai aspru decât exfolierea mecanică, exfolierea chimică este de fapt mai delicată pe piele, deoarece nu implică spălarea. Există și dezavantaje la alte tipuri de exfoliere fizică (perii sau cârpe de curățare). „Dacă pielea este predispusă la acnee, dispozitivele reutilizabile, cum ar fi o pensulă sau o pânză, pot să adăpostească bacterii, ceea ce poate agrava acneea”.
În plus, pe lângă faptul că pur și simplu îndepărtează celulele moarte ale pielii și resturile de pe piele, exfoliatorii acizi pot avea beneficii pe termen lung pentru piele. Spre deosebire de exfolianții fizici, în timp, ei netezesc, și chiar luminează tonul pielii pentru că stimulează producția de colagen, întărind pielea și reducând ridurile.
O notă crucială, indiferent de tipul de exfoliere ales, este posibil să exagerăm, iar fața nu va fi deloc fericită dacă se întâmplă acest lucru.

Excesul de exfoliere provoacă iritații, inflamații precum acneea, ne face mai sensibili la arsurile solare și putem pierde umezeala și perturba bariera naturală a pielii. Dermatologii recomandă limitarea exfolierii la o dată sau de două ori pe săptămână.

De asemenea, este important să se calmeze și să se protejeze pielea după exfoliere, ceea ce înseamnă utilizarea de creme hidratante și (desigur!) a celor de protecție solară.

„Caută produse cu ceramide, acid hialuronic și peptide pentru a întări bariera pielii”, ne sfătuiesc specialiștii.
Dacă ești absolut nesigur în ceea ce privește folosirea unui scrub (după toate acestea, într-adevăr!?), fii  inteligent la formula pe care o alegi.

„Caută particule fine, cum ar fi zahărul. Nu freca prea tare și nu repeta procedeul mai mult decât o dată sau de două ori pe săptămână”.