fbpx

Beneficiile terapeutice ale uleiului de bergamot

Uleiul de bergamot este un ulei esențial care provine din portocala de bergamot, un tip de citrice. Este utilizat în mod obișnuit în cosmetice (cum ar fi parfumurile), ca aromoterapie și ca aromă adăugată la băuturi (cum ar fi ceaiul). Uleiul vine din coaja fructului și are un gust distinctiv, oarecum asemănător cu portocalele și cu lămâia.

La fel ca multe uleiuri esențiale, atunci când este aerosolizat, se spune că uleiul de bergamot are un efect calmant și îmbunătățește sentimentele pozitive. De fapt, un studiu a constatat că atunci când uleiul de bergamot a fost folosit ca miros într-o sală de așteptare, 17% dintre oameni au raportat sentimente pozitive după doar 15 minute de expunere. Pentru a obține acest efect, tot ce vă trebuie este un difuzor care poate răspândi mirosul de ulei din jurul camerei. Apoi, data viitoare când vă simțiți stresat, porniți-l și lăsați sentimentele pozitive să preia controlul.

Multe surse online, de asemenea, susțin că uleiul de bergamot este bun pentru o varietate de condiții de piele. Cu toate acestea, ar trebui să fii precaut atunci când utilizezi uleiul de bergamot în acest fel. Site-urile web vorbesc despre eficacitatea uleiului de bergamot la tratarea psoriazisului, vitiligo-ului, păduchilor de corp, a altor condiții de pigment și chiar a unui tip de cancer numit mycosis fungoides.

Cu toate acestea, dovezile care susțin aceste afirmații lipsesc în prezent. Există un studiu care a constatat că uleiul de bergamot în combinație cu terapia cu raze ultraviolete poate reduce doza și durata tratamentului pentru psoriazis. Uleiul de bergamot mai este considerat și o substanță fototoxică: aceasta înseamnă că, atunci când este pus pe piele, uleiul de bergamot poate cauza apariția unei ridicate sensibilități la lumină și poate provoca o reacție inflamatorie dureroasă, similară cu arsura.

Deci, ce înseamnă asta pentru tine?

Dacă vrei să adăugi o aromă în ceai sau cauți o modalitate sigură de a  îmbunătăți starea de spirit, băutura sau mirosul de ulei de bergamot poate fi o alegere bună pentru tine. Iar dacă te gândești să-l folosești ca ulei de pe piele, este mai bine să decizi în prealabil cu medicul tău dermatolog despre folsirea acestuia în afecțiuni ale pielii.