Arată-mi ce păr ai ca să-ți spun despre sănătatea ta
De obicei, credem că starea părului nostru depinde de modul în care avem grijă de el și de factorii externi. Dar se pare că părul nostru, împreună cu diverse simptome, devine un indicator care dezvăluie că ceva nu este în regulă cu modul în care ne funcționează corpul. Iată o colecție cu cele mai frecvente probleme ale părului și ce boli indică.
Părul lipsit de strălucire și de viață. Primele motive care ne vin în minte sunt greșelile în îngrijirea acestuia, murirea frecventă a părului sau folosirea prea des a unui uscător sau placă. Părul cade și iarna, când organismul nostru suferă de lipsa de vitamine și microelemente. Acest simptom poate indica faptul că corpul tău are nevoie de seleniu, sulf și fosfor. Pentru a fi sigură, aruncă-ți o privire asupra gingiilor și a dinților: dacă observi probleme dentare sau alte modificări neplăcute, trebuie să consulți un medic.
Mătreaţă. Mătreața nu este periculoasă în sine, dar este destul de neplăcută și poate provoca mâncărime excesivă. Există multe motive care o provoacă. S-ar putea să folosești prea multe produse pentru îngrijirea părului. Ba mai mult, ea apare ca urmare a dietelor dese (în special a celor în care trebuie să reduci grăsimile și carbohidrații.) Un alt motiv poate fi stresul, probleme legate de tractul gastrointestinal sau imunodeficiența. Dacă suferi de mătreață galbenă, poți avea dermatită seboreică, o patologie dermatologică destul de dificil de inlăturat. În acest caz, șampoanele anti-mătreață nu vor ajuta și va trebui să vizitezi un tricolog pentru a determina cauza și pentru a găsi o soluție.
Păr subțire și fragil. Părul subțire și fragil poate fi rezultatul lipsei de proteine, un element care îndeplinește diferite funcții semnificative, fără de care alte elemente nu le pot face față. Cu alte cuvinte, ne construiește corpul. Când organismul suferă de lipsa de proteine, starea pielii noastre, a unghiilor și a părului se înrăutățește. Este recomandat consumul de mai multe fructe și acizi grași omega-3. Dar astfel de simptome pot indica că există probleme mai grave. De exemplu, părul casant este unul dintre simptomele bolii Cushing. Pentru a fi în siguranță, asigură-te că nu ai niciun alt semn al acestei boli: insomnie cronică, tensiune arterială ridicată și dureri de spate inexplicabile.
Căderea focală a părului. S-a spus că pierderea a aproximativ 100 de fire pe zi este normală, cu excepția perioadei de sarcină, a schimbării vârstei sau a altor lucruri naturale atunci când pierdem mai mult păr decât de obicei. Cel mai simplu mod de a verifica dacă totul este în regulă este să-ți treci degetele prin păr și să le tragi de la rădăcini până la capete. Dacă totul este grozav, ar trebui să existe de la 0 la 2 fire; dacă totul este în regulă, vor fi de la 3 la 5 fire; dacă există mai multe fire, atunci este timpul să vizitezi un medic. Căderea părului poate fi conectată la sistemul endocrin sau probleme legate de sistemul imun. Poate fi, de asemenea, un semn al diabetului. Deci este recomandat să vizitezi un medic cât mai curând posibil. Nu intra în panică, poate fi lipsa vitaminelor sau o consecință a stresului. Acesta este motivul pentru care este o idee bună să începi să bei ceaiuri din ierburi calmante.
Păr gras. Părul gras indică de obicei că dieta ta nu este suficient de sănătoasă dar și un consum de prea multe grăsimi animale. Pentru a rezolva această problemă, redu din carne, mâncăruri grase și prăjite, evită consumul de dulciuri, alimente afumate, alcool și cafea. Poți ajuta glandele sebacee să funcționeze corect folosind ulei de arbore de ceai: câteva picături adăugate la șamponul tău pot rezolva această problemă. Dacă aceste sfaturi nu funcționează, părul gras poate indica faptul că întâmpini probleme de metabolism, insuficiență hormonală sau probleme hepatice. În acest caz, trebuie să apelezi la un profesionist pentru a nu agrava situația.
Albirea prematură. De fapt, albirea depinde în mare parte de predispoziția genetică a fiecaruia: pe măsură ce îmbătrânim, numărul de melanocite responsabile de producerea de pigmenți scade. În medie, femeile încep să vadă părul gri până la vârsta de 30-40 de ani. Există însă și situații când tinerii și chiar adolescenții devin cenușii. Albirea prematură care afectează catenele separate este adesea rezultatul stresului sever, al oboselii cronice sau chiar al unei diete sărace (de exemplu, când se reduce cantitatea de proteine.) Oamenii de știință sunt siguri că toate aceste lucruri afectează producția de melanină și de aceea părul nostru poate deveni mai repede alb/grizonat.
Mâncărimea scalpului. Dacă acest simptom este însoțit de coșuri, răni, exfoliere a pielii capului și alte tipuri de iritații ale pielii, este un semn că ceva nu este într-adevăr în regulă și este timpul să apelezi la un dermatolog pentru a te asigura că nu este psoriazis sau eczemă. Dacă mâncărimea nu este însoțită de alte simptome, poate fi rezultatul unei afecțiuni a sistemului nervos cauzată de stres. De asemenea, poate fi o tulburare-tic (precum și roaderea unghiilor.) În acest caz, este recomandat să bei ierburi liniștitoare și vitamina B1 și B6. Altfel ar trebui să vizitezi și un neurolog.
Păr uscat și fire/capete despicate. Dacă nu considerăm factori atât de evidenți ca o utilizare obișnuită și frecventă a uscătorului de păr, părul nostru se usucă și din cauza lipsei de proteine (este un material de construcție așa cum am menționat deja), fier și cupru (ca urmare, scalpul nostru prezintă deficiență de oxigen.) Această problemă este frecventă și la persoanele care urmează diete stricte și suferă de probleme cu sistemul lor endocrin. Asigură-te că mănânci alimente sănătoase și, din când în când, consumă pește roșu și morcovi pentru un plus de vitamine. De asemenea, este recomandat să bei suc de portocale, deoarece contribuie la o mai bună absorbție a fierului. Nu uita să bei suficientă apă pentru a evita deshidratarea. Capetele despicate, precum și părul uscat, sunt rezultatul unui impact chimic. Dar există mai multe tipuri de capete despicate decât poți crede. Și există diferite modalități de a le trata. 3 dintre cele mai comune tipuri:
- Diviziunea în Y este cel mai cunoscut tip. În acest caz, nu trebuie să-l tunzi. Poți salva părul cu ajutorul uleiurilor îmbogățite cu vitamine și măști hidratante.
- Lumânarea (sau conic) despicat semnifică o pierdere a cuticulei exterioare și, în timp ce nu a început încă o divizare, firul este foarte probabil să se divizeze în orice moment. În acest caz, trebuie să tunzi părul. Pentru a evita această problemă în viitor, poți trata părul cu uleiuri esențiale și un filtru mineral de duș care să-ți protejeze părul de clor.
- Împărțirea penei înseamnă că părului tău i s-au produs pagube severe, care l-au slăbit și au provocat mai multe despicături de-a lungul firului. În acest caz, părul arată ca paiele. Acest tip de despărțire este cel mai frecvent la femeile cu părul albit sau tratat prin culoare, așa că trebuie evitate astfel de tratamente atât de invazive, altfel riști să-ți omori părul. De asemenea, este recomandat să reduci utilizarea uscătorului de păr, a unui fier de ondulat etc. De asemenea, poți cumpăra un produs special pentru îngrijirea părului care conține OFPMA, o moleculă care protejează părul.
Vrem să-ți reamintim că aceste date sunt doar cu titlu informativ și nu ar trebui să te diagnostichezi singură. Dacă ai probleme de sănătate, trebuie să consulți un medic. Ai grijă de sănătatea ta!