fbpx

Ar putea acest nou studiu să creeze un vaccin împotriva acneei?

Dermatologii nu sunt convinși. Acneea este una dintre cele mai frecvente plângeri cu care se ocupă dermatologii și afectează o cantitate incredibilă de oameni. Dar, în ciuda tratamentelor noi care apar constant și a cremelor de față care devin virale pentru abilitățile lor de vindecare, nu a existat niciodată un remediu adevărat pentru starea pielii.

Cu toate acestea, un studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology raportează că un nou vaccin este în lucru – și se speră că va schimba modul în care vedem îngrijirea pielii pentru totdeauna.

Vaccinul, care ar fi primul de acest gen, este conceput pentru a reduce răspunsul inflamator al organismului la toxinele eliberate de bacterii în piele. Până în prezent a fost testat doar pe șoareci și probe de țesut uman, dar cercetătorii sunt optimiști cu privire la efecte.

Într-un comunicat de presă, Chun-Ming Huang, unul dintre cercetătorii principali care lucrează la vaccin, a declarat: „Impactul potențial al descoperirilor noastre este imens pentru sutele de milioane de persoane care suferă de acnee”.

Din păcate, suntem departe de a vedea un vaccin împotriva acneei disponibil pentru toată lumea – dar cercetătorii se pregătesc în prezent pentru un studiu clinic la om, în speranța de a-l scoate de pe teren.

Ar funcționa cu adevărat?

Dermatologii au păreri mixte despre vaccin, deoarece bacteriile sunt doar una dintre cauzele acneei – hormonii, genetica și chiar produsele pot contribui, de asemenea, la starea deteriorată a pielii.

Dr. Rikin Parekh, medic primar dermatolog la Academia de Estetică Avanti din Harley Street și antrenor de piele la ZO Skinhealth, a explicat că creșterea bacteriilor precum P.Acnes este ceea ce duce la starea îmbunătățită a pielii. El a adăugat:

„Direcționarea P.Acnes cu un vaccin ar putea fi considerată o modalitate mai precisă și mai puțin toxică decât terapiile chimice, deși totuși nu toate bacteriile P.Acne sunt rele, deoarece sunt alcătuite din diferite tulpini și, în timp ce unele provoacă acnee, altele sunt benefice.

Dacă vizează tulpinile greșite, vaccinul ar putea agrava starea pacientului prin deranjarea pielii la nivel celular.

„Epiderma tuturor este diferită, astfel încât un „vaccin care se potrivește tuturor” poate să nu aibă un succes complet.

În cele din urmă, un regim bun de îngrijire a pielii, adaptat tipului de piele al pacientului, utilizând un detergent adecvat, un tonifiant și un toner care reduce sebumul va ajuta la reducerea și prevenirea acneei în formare”.