fbpx

Alimente care îți îmbătrânesc tenul

Află ce alimente te pot împiedica să arăți și să te simți cel mai bine. Să rămâi la curent cu regimul de îngrijire a pielii este întotdeauna o idee bună, dar trebuie să înceapă din interior. Bând multă apă, mâncând o mulțime de produse proaspete, dormind suficient și făcând exerciții fizice în mod regulat, poți rămâne sănătos și poți obține un ten strălucitor în același timp. Te întrebi ce alimente merită evitate în căutarea ta către o piele cu aspect mai tânăr? Am vorbit cu Rachel Swanson, care a descoperit șapte infractori majori.

Macchiato-S si Latte-S

Un dulce latte cu scorțișoară mediu pentru a începe ziua liberă nu sună atât de rău, nu? Ei bine, cu 40 de grame de zahăr, poate vrei să te gândești de două ori. Ce zici de un frappuccino de mărime medie? Cu o grămadă de 85 de grame de zahăr, acest lucru contribuie cu siguranță la o parte a îmbătrânirii premature. Dacă acest lucru sună ca rutina ta zilnică, acest obicei poate promova, de asemenea, produse finale avansate de glicație (în mod ironic, prescurtate ca AGE), care provoacă daune prin legarea încrucișată cu proteine ​​precum colagenul și elastina, fibrele cele mai asociate cu tinerețea. În timp ce vârstele sunt un produs secundar normal al unui metabolism regulat, ele devin problematice dacă aportul de zahăr devine excesiv de mare, predispunându-ne corpurile la stres oxidativ și inflamație. În acest moment, oxidanții nocivi (radicalii liberi) ne-au depășit antioxidanții de protecție. Acest proces, în schimb, creează de fapt mai multe AGE; un ciclu vicios pentru pielea noastră prețioasă. Atunci când alegi următorul latte, fii conștientă de daunele colaterale ale pielii la care s-ar putea să te expui.

Carne roșie

AGE există și în alimente. Sursele proteice bogate în grăsimi de la animale sunt o sursă majoră de AGE-uri dăunătoare și pot induce inflamații și stres oxidativ în mod similar cu un exces de zahăr din dietă. Carnea de vită depășește alte forme de proteine, având cea mai mare cantitate de AGE dietetice. Mai mult, dacă grătarul sau prăjirea este metoda ta de gătit, acest lucru va duce și la formarea suplimentară de AGE. Nu este nevoie să eviți preparatele la grătar împreună, deoarece există modalități de a reduce expunerea la vârstă, cum ar fi marinarea cărnii în soluții acide (de exemplu, lămâie, oțet) înainte de grătar, de exemplu. Dacă scăderea aportului total de carne nu este planul tău de joc, simpla schimbare a modului în care este gătită mâncarea poate ajuta, de asemenea. Folosirea metodelor de preparare a alimentelor umede, precum aburirea, dar și timpii de gătit mai scurți, vor reduce dramatic numărul de AGE-uri formate în timpul procesului de gătit.

Supe, sosuri și dressing-uri de salată

Aceste surse ascunse de zahăr sunt pe punctul de a atrage atenția, pentru că este timpul să dezvăluim detaliile nu atât de dulci. Doar pentru că un produs nu are gust dulce, nu înseamnă că eticheta nutrițională nu trebuie examinată înainte de cumpărare. Chiar și acele condimente pe bază de alimente întregi pot ambala mai mult zahăr decât o mână de ciocolată. Din păcate, eliminarea suspecților obișnuiți cu zahăr în cămară, cum ar fi cerealele sau granola, este într-adevăr doar jumătate din problemă. Experimentează calculând cantitatea de zahăr din fiecare sticlă, cutie sau recipient pentru o zi întreagă – rezultatele te vor șoca. Deoarece nivelurile mai ridicate de zahăr sunt asociate cu vârsta percepută mai mare, ar trebui să începi să verifici panourile de informații nutriționale cât mai curând posibil. Creșterea cronică a zahărului din sânge înseamnă că colagenul și elastina vor avea de suferit, un efect secundar care nu este atât de dulce pentru piele.

Gustări ambalate

O cantitate mare de expunere alimentară la vârstă provine și din consumul de alimente cum ar fi biscuiți, chipsuri și cookie-uri. Utilizarea ingredientelor precum untul, uleiul și/sau brânza folosite în produsul alimentar, care apoi este completat cu procesarea la căldură uscată, se dovedește a fi o rețetă perfectă pentru a produce o sursă extrem de mare de AGE. Un aport ridicat de alimente procesate cu grăsimi trans, zahăr ridicat, colesterol și sare poate face doar probleme. Nu ar trebui să fim surprinși să auzim că aspectul feței poate reflecta riscul de a ceda bolilor cardiovasculare, deoarece aceștia sunt infractori majori pentru sănătate. Consumul unui exces de alimente procesate/ambalate poate afecta negativ zahărul din sânge, tensiunea arterială, inflamația cronică și daunele oxidative.

Alcool

De obicei, asociem alcoolul cu sănătatea ficatului, dar cercetările au arătat cât de dăunătoare poate fi și pentru țesutul nostru delicat al pielii. Cum apar aceste daune? Există o producție crescută de specii reactive de oxigen (ROS) sau radicali liberi, formate în diferite căi atunci când alcoolul este metabolizat. Acest lucru poate fi problematic, deoarece poate duce la deteriorarea oxidativă a pielii noastre. Din păcate, având mai puțini antioxidanți concentrați în piele oferă o protecție mai mică împotriva luminii UV atunci când petreci timpul în aer liber. Acest lucru ne face expuși unui risc mai mare de arsuri solare – o cale rapidă a îmbătrânirii premature a pielii.  Ar trebui întărită protecția solară internă, deoarece un adevărat regim anti-îmbătrânire ar trebui să înceapă din interior. Stinge radicalii liberi alegând gustări inteligente, cum ar fi fructe, salată și legume la grătar.

Untul și margarina

Chiar dacă tendințele societale pot părea o idee grozavă, să analizăm câteva dovezi. Înainte de a folosi untul sau margarina peste și în aproape orice, află că un aport mai mare de grăsimi saturate a fost asociat cu ridurile crescute. De fapt, măsurate în funcție de greutate, grăsimile, cum ar fi margarina, conțin cele mai multe AGE dietetice pe gram în comparație cu mai multe grupuri de alimente. Dacă prevenirea îmbătrânirii premature este principala ta prerogativă, evită untul și menține-i utilizarea la un nivel minim.

Mâncare prăjită

Ce este atât de rău la plăcerile noastre vinovate prăjite? Ar putea însemna probleme pentru acea piele strălucitoare la care tânjești, datorită grăsimilor trans. Acizii grași trans (TFA) se găsesc în carnea de animale rumegătoare, în lapte, în grăsimile lactate și în uleiurile vegetale întărite industrial (de exemplu, margarina). Alimentele procesate comercial, precum și utilizarea grăsimilor de gătit parțial hidrogenate, sunt principalii factori care contribuie la aportul nostru dietetic de grăsimi trans. Nivelurile ridicate exacerbează procesele inflamatorii cronice, iar daunele oxidative care apar în timp din acele gogoși prăjite sunt dăunătoare ADN-ului din matricea structurală a pielii, (cum ar fi colagenul), care joacă un rol major în aspectul pielii. Mai mult, cercetările efectuate pe modele animale sugerează că un aport ridicat de grăsimi trans poate lăsa pielea mai vulnerabilă la razele UV ale soarelui și, astfel, rolul său în formarea ridurilor și îmbătrânirea fotografiilor.