fbpx

Ai pielea uscată sau sensibilă? Dermul tău sugerează că optezi pentru îngrijirea pielii fără alcool pentru a evita roșeața și fulgii. De câte ori cumperi o loțiune hidratantă, scanezi ingredientele și descoperi un cuvânt exotic pe spatele lui „conține alcool”. Nu te inspiră. Ridici altul, același lucru.
Din cele 20 de produse de îngrijire a pielii, cel puțin 12 vor conține o formă de alcool. Alcoolii sunt un ingredient extrem de util pentru îngrijirea pielii. Și dacă ai pielea uscată, ele nu sunt toate printre cele mai recomandate pielii tale.

Iată o scurtă lecție de chimie organică
Alcoolul este un termen larg pentru un grup de substanțe chimice cu o secțiune comună în structura lor chimică, care arată ca o minge. Restul moleculei este un lanț. Bilele arată întotdeauna la fel, dar lanțul variază, ceea ce determină modul în care alcoolul arată și se comportă pe piele.

Etanolul este alcoolul care poate provoca uscarea
Când vorbim despre alcool în general, ne referim de obicei la etanol. Sunt aceleași lucruri care se găsesc în bere, vin și spirtoase, dar ușor modificate pentru a avea gust atât de amar încât, sperăm, nimeni nu ar îndrăzni să îl bea – ultimul lucru pe care îl dorim este să fii ispitit să-ți dai pe gât loțiunea.
Etanolul are un lanț foarte simplu și este un lichid subțire care se evaporă mai repede decât apa. Chimiștii cosmetici îl folosesc în îngrijirea pielii pentru a accelera timpul de uscare a produsului, pentru a reduce contactul și pentru a introduce în apă ingrediente pe bază de ulei (parfumuri, acid salicilic etc.). Deoarece etanolul se evaporă repede, poate dizolva uleiuri de suprafață, apoi se poate bloca, uscând pielea. Acest lucru poate fi iritant pentru unii cu pielea sensibilă. Etanolul se prezintă pe etichetele ingredientelor, cum ar fi: Alcool Denat., Alcool SD 3-A, Alcool SD 30, Alcool SD 39, Alcool SD 39-B, Alcool SD 39-C, Alcool SD 40, Alcool SD 40- 40-C sau doar alcool simplu.

Mulți alcooli nu vor cauza uscarea
Alți alcooli comuni găsiți pe etichetele ingredientelor sunt denumiți alcooli „grași”. Aceștia sunt opusul total al etanolului, cu lanțuri mult mai lungi, și din acest motiv, sunt de obicei solide ceroase. Ele sunt folosite în îngrijirea pielii pentru a ajuta la îmbunătățirea stabilității, reglarea simțului pielii sau adăugarea ca hidratant a cremelor corporale și a loțiunilor.
Sunt frecvent enumerate pe etichete ca: alcool cetilic, alcool cetearilic, alcool stearilic, alcool behenyl, alcool arahidilic și alcool mirilicilic.

Concluzie
Revendicarea „fără alcool” se aplică numai formelor mai simpliste de alcool, cum ar fi etanolul. Deci, dacă eviți alcoolul deoarece pielea este uscată sau sensibilă, vei căuta mai degrabă asemenea produse. Dar dacă eticheta ingredientelor conține alți alcooli enumerați pe ea, nu-ți fă griji – ei sunt tipul de hidratare.