fbpx

Ai renunța la vin timp de 2 săptămâni pentru a vedea dacă pielea ta ar arăta mai bine?

La început, o mică îngăduință, savurând un pahar (sau două, sau trei) de cabernet sauvignon era uneori fermecătoare și idilică, dar după câteva săptămâni de ritual de gen, se observă o transformare deloc deosebită, iar corpul nu se mai simte deloc bine. De fapt, după o lună într-o astfel de situație de trai, a devenit clar că o piele sensibilă și cu tendință acneică a fost mult mai uscată, mai deschisă și mai inflamată decât de obicei. Nu putem să nu ne întrebăm: această „mică îngăduință” îți distruge pielea?

Sigur, știm cu toții că o noapte de vară nu te lasă cu o față plină și radiantă în dimineața următoare, dar ce zici de un pahar de vin pe noapte? Trebuie să fie inofensiv, nu? Și atunci s-a descoperit o nouă abordare despre conceptul de băutură atentă – și anume, trăind o viață care nu implică consumul a două pahare de vin de obicei, mai ales dacă te fac să te simți rău. Beneficiile unei vieți sobre-curioase pot include somn mai bun, mai multă atenție și da, chiar o piele mai fericită și mai strălucitoare.

Deci, în spiritul unui ten mai bun, s-a recurs la o mică provocare impusă de sine: tăiat alcoolul din rutină timp de 14 zile, documentat totul în #selfies și descoperit  dacă viața sobră-curioasă era într-adevăr cheia pentru o piele excelentă.

Experimentul real

 Evident, abținerea de a bea timp de două săptămâni nu este o faptă impresionantă pentru majoritatea oamenilor – dar având în vedere un obicei de până la câteva băuturi în fiecare noapte, se poate vorbi despre un fel de dependență de băutură.

ZILELE 1-3

 Primele câteva zile ale provocării au zburat fără nici o notă. Încă mai erau chisturi pe bărbie și obraji și nu se vedea sau nu simțea nici o schimbare reală. În ziua a patra, totuși, s-a observat o diferență – nu doar pe piele. Calitatea somnului era cu siguranță mai bună. De obicei te trezești de două sau trei ori în mijlocul nopții și te lupți să te întorci în ciclul REM. Dar, pentru prima dată după multă vreme, poți dormi șapte ore neîntrerupt. Este un pic paradoxal: vinul produce somnolență (cunosc prieteni care beau un pahar în fiecare seară înainte de culcare, tocmai din acest motiv), dar, de asemenea, întrerupe ciclul nostru natural de somn, spun doctorii de pretutindeni. Fără băutură înainte de culcare, somnul era mai bun ca niciodată.

ZILELE 4-7

 Cu programul de somn înapoi pe linia de plutire, se observă și un bonus neașteptat: cercurile întunecate din jurul ochilor practic au dispărut în mai puțin de o săptămână. Singurul lucru negativ? Din păcate, o dorință serioasă și constantă de a mânca ciocolată, probabil pentru că trupului îi era dor de zahărul cu care s-a hrănit, de obicei, sub formă de vin. În ciuda faptului că te mai și răsfeți cu niște bomboane, îți dai seama că stomacul îți va părea ceva mai puțin umflat decât de obicei. Cred că acest lucru este direct legat de sănătatea îmbunătățită a intestinului.

ZILELE 8-11

 În cele din urmă, începi să vezi lumina de la capătul tunelului acneic în jurul zilei opt sau nouă. Majoritatea inflamațiilor vor fi scăzut; în cazul în care au apărut proeminențe, acum există doar roșeață persistentă. Fața se simte super hidratată – petele de piele uscată au dispărut și ele de mult.

ZILELE 12-14

 În ultimele zile, nu se poate nega că pielea era într-o stare mult mai bună. Unele dintre schimbările subtile văzute: inflamație redusă, mai puține coșuri, ochi strălucitori, piele mai hidratată, mai puțină senzație de balonare și un somn mai bun.

Rezultatele experimentului în timp, chiar dacă nu neapărat revoluționare, au fost suficiente pentru a convinge că pielea (și corpul, în general) s-au simțit mai bine fără băutura de noapte.

Cool, dar funcționează cu adevărat?

 Având în vedere că nu a fost făcut de un om de știință și că experimentul a fost unul limitat și necontrolat, au fost cerute sfaturi de la experți pentru a vedea dacă rezultatele au fost o coincidență fericită sau o realitate medicală.

Din fericire, s-a atestat că alcoolul declanșează inflamația în organism, deci nu este surprinzător faptul că evitarea acestuia a afectat pozitiv aspectul pielii, spun dermatologii.

În cazul în care ai nevoie de o reîmprospătare cu vin, ea conduce la lucrurile distructive pe care le urăști, cum ar fi acnee, dermatită și roșeață – toate acestea fiind în special sporite la oricine suferă de rozacee sau psoriazis. Și, din moment ce alcoolul provoacă deshidratare, va afecta de asemenea retenția fluidului sub formă de pungi sub ochi, precum și o piele vizibil uscată, care poate face ca liniile fine să fie mai pronunțate.

La nivel celular, există dovezi care sugerează că alcoolul poate provoca îmbătrânirea avansată a celulelor, inclusiv cele ale pielii.

Deci, poți continua să adaugi riduri premature și pete de vârstă la această listă de efecte secundare.

Dar, hei, nu spune nimeni că nu trebuie să mai bei câte-un pahar de vin ici-colo. Cu toate acestea, pe baza feedback-ului specialiștilor dermatologi, două săptămâni, probabil, nu au fost suficient timp pentru a înțelege pe deplin efectele alcoolului asupra acneei. Totuși, era suficient să se demonstreze că o jumătate de sticlă de vin în fiecare seară nu face nici un fel de favoruri.