Acneea înseamnă să trăiești mai mult în timp ce arăți mai tânăr
Când vine vorba de îngrijirea pielii, femeile și bărbații vor face tot ce trebuie pentru a lupta împotriva temutelor urme postacneice și pentru a cultiva și întineri pielea perfectă.
Dar dacă cineva ți-ar spune că acnea ar fi de fapt un lucru bun și ar fi un soi de fântâna tinereții?
Asta au descoperit cercetătorii de la King’s College din Londra, când au analizat starea de piele adesea temută lăsată de acnee.
Conform studiului, suferinzii de acnee au această capacitate magică (sau științifică) de a trăi mai mult și de a arăta mult mai tineri în comparație cu cei cu piele perfectă.
Și totul se poate datora unor numite telomeres, o întindere de ADN situată la sfârșitul cromozomilor care ne protejează datele genetice și care sunt găsite în celulele albe din sânge. De-a lungul anilor, telomerele se vor descompune treptat și se vor micșora ca urmare a vârstei celulelor, ceea ce va duce la moartea celulară, ceea ce face parte din procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii consideră că persoanele care trăiesc cu acnee ar putea avea telomere mai lungi, ceea ce înseamnă că organismele lor necesită mai mult timp pentru a descompune componentele telomerilor.
Aceasta înseamnă, de asemenea, că apariția ridurilor și subțierea pielii nu se va întâmpla decât mult mai târziu în viață pentru persoanele care suferă de acnee.
Descoperirile sugerează ca principală cauză ar putea fi legată de lungimea de telomerele, care par să fie diferite la pacienții cu acnee și mijloacele lor de celule pot fi protejate împotriva îmbătrânirii, spune autorul principal al studiului.
„Privind la biopsii cutanate, am putut să începem să înțelegem expresiile genetice legate de acest lucru. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a analiza dacă anumite căi genetice pot oferi o bază pentru intervenții utile”.
Oamenii de știință au analizat 1.205 de gemeni, dintre care un sfert dintre aceștia au raportat că au prezentat acnee la un moment dat. Ei au măsurat lungimea telomerelor lor, precum și examinarea expresiei genelor în biopsii de piele de la aceiași gemeni pentru a vedea dacă ar putea găsi posibile căi genetice legate de acnee. Atunci au descoperit că o cale (calea p53) a fost mai puțin pronunțată la persoanele cu acnee.
Cercetătorii spun, totuși, că este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla căile genei – un protector al genomului sau setului de cromozomi – în procesul de îmbătrânire celulară