fbpx

9 moduri de a îndepărta părul facial

Nici măcar părul grosier și întunecat nu are nicio șansă

Dintre toate tratamentele de înfrumusețare disponibile, îndepărtarea părului facial este una dintre cele mai puțin plăcute activități. „Aproape toată lumea are niște păr facial”, explică April Franzino, director de frumusețe GH. „Tinde să fie mai deschis la culoare și mai puțin grosier decât alte tipuri de păr de pe corp”. Dar depilarea buzei, sprâncenelor sau bărbiei nu trebuie să fie dificilă sau super dureroasă. Pielea feței este delicată (și adesea primul lucru pe care îl văd ceilalți!), Așa că vei dori să ai grijă suplimentară să alegi cea mai bună metodă de epilare a feței. Am discutat cu experți de top în domeniu, de la dermatologi la esteticieni, pentru a obține câte un sfat de la orice, de la modul de bărbierire corespunzătoare la cele mai bune epilatoare pentru fața ta. Deci, dacă dorești să scapi de puful de-a lungul buzei superioare, a firelor de păr de pe bărbie sau a celor dintre sprâncene, iată ce trebuie să știi despre fiecare mod posibil, plus cele mai bune produse de îndepărtare a părului pentru față.

Cum se îndepărtează părul facial prin pensare

Cel mai bun pentru: zone mici (cum ar fi părul bărbierii rătăcite), firele fire sau sarcini de precizie (cum ar fi modelarea sprâncenelor)

Nivelul durerii: scăzut până la mediu

Sigur de făcut de una singură: Da

Sunt șanse ca pensarea să fie calea cu care ești cel mai familiarizată. La urma urmei, pensetele sunt obișnuite în majoritatea caselor, astfel încât sunt cele mai ușor de atins atunci când vezi niște rătăciri de fire. „Penseta este mai bună pentru zonele mai mici și localizate, cum ar fi sprâncenele și bărbia”, sfătuiește Lavanya Krishnan, dermatolog. Asigură-te că ești sârguincioasă în ceea ce privește curățarea lor. Birnur Aral, directorul Institutului de frumusețe Good Housekeeping Institute, recomandă ștergerea vârfurilor pensetelor (înainte și după fiecare utilizare) prin frecare cu un tampon de bumbac ud sau alcool etilic sau cu un șervețel de alcool, apoi lăsându-le să se usuce. Nu spăla cu apă și săpun obișnuit – ai riscul să cadă accidental și să o deteriorezi (datorită mâinilor alunecoase) sau posibil să provoci murdărirea sau oxidarea metalului. Și ar trebui să păstrați întotdeauna pensete într-o pungă de protecție. „Producătorii de renume oferă adesea o garanție pentru uzura naturală, dar căderea pensetelor va strica probabil alinierea vârfurilor și va anula acest lucru”, adaugă Aral.

Cum se îndepărtează părul facial prin ceară

Cel mai bun pentru: Păr grosier, gros și zone mai mari (cum ar fi perciunii sau obrajii), pentru pielea care nu se irită ușor

Nivelul durerii: ridicat

Sigur de făcut de una singură: Uneori

O altă metodă foarte comună este ceara. Folosind fie ceară moale, care este scoasă cu benzi de pânză, fie ceară tare care pur și simplu se întărește și se scoate singură, un practicant poate îndepărta firele de păr de pe buza superioară, obraji, sprâncene și bărbie cu ușurință. Dar această practică populară nu este pentru toată lumea. „Depilarea cu ceară poate provoca iritații, deoarece pielea poate fi sensibilă la produsele aplicate la suprafață”, avertizează Michelle Yagoda, chirurg cosmetician. „O tehnică inexactă poate avea ca rezultat extracția incompletă a foliculului de păr și ruperea lui, astfel încât pielea care înconjoară firul de păr poate deveni apoi inflamată.” În cazul în care foliculul de păr reținut devine prins, poate duce la firele de păr încarnate. Citește întotdeauna recenziile online înainte de a vizita un nou magazin de ceară. Pielea ta îți va mulțumi. Cu antrenament și o mână atentă, poți de asemenea să o faci acasă. Consultă sfaturile experților pentru depilarea cu ceară a feței.

Cum se îndepărtează părul facial cu aparatul de ras

Cel mai bun pentru: Părul fin de pe toată fața și pielea care nu este susceptibilă la arsuri

Nivelul durerii: scăzut

Sigur de făcut de una singură: Da

Tot mai multe femei aleg să-și radă fața fie în salon, într-un proces numit dermaplaning, fie acasă, pentru a îndepărta părul și a exfolia pielea. Rasul este o modalitate nedureroasă de a îndepărta părul de pe față și „este doar un mit că părul tău va crește mai grosier și mai dens după bărbierit”, explică dr. Krishnan. „Foliculul se taie în jumătate, astfel încât se simte mai înțepător, dar nu este mai gros”. Dacă te simți cel mai confortabil cu un aparat de ras, asigură-te că iei măsuri de precauție, astfel încât să poți obține cel mai neted și mai puțin iritat finisaj. „Rade-te fie la duș, fie imediat după aceea, pentru a permite pielii să se înmoaie”, sfătuiește Anthony Sosnick, expert în ras și fondatorul Shaveworks. Acest lucru este util și dacă ai păr gros sau grosier, deoarece căldura aburului înmoaie și firele. De asemenea, poți aplica un ulei de pre-bărbierit pentru a evita arsura aparatului de ras. Un brici bun contează și el. Dacă optezi pentru un aparat de ras tradițional, Sosnick recomandă să alegi unul cu cel puțin două lame, deoarece „acestea tind să fie mai vizate pentru acele zone sensibile – și, uneori, mai puține lame fac treaba fără potențialul de roșeață și arsură a aparatului de ras”. Un sfat mare al dermatologului Michael Swann: Nu trece peste aceeași zonă de mai multe ori cu aparatul de ras. În caz contrar, ți-ai putea irita pielea. După ce ai terminat de ras, aplică-ți o cremă hidratantă hidratantă pentru a calma pielea.

Cum se îndepărtează părul facial prin filetare

Cel mai bun pentru: Sarcini precise pe zone mai mici, cum ar fi sprâncenele, buza superioară și obraji

Nivelul durerii: mediu-ridicat

Sigur de făcut de una singură: Nu

Filetarea sprâncenelor este o practică foarte frecventă în țările din Orientul Mijlociu și Asia, care implică utilizarea unui fir de bumbac subțire, dublat, tras super-întins pentru a rula peste zonele unde vrei să înlături firele de păr, scoțându-le astfel. Deși nu necesită atât de multă muncă ca smulgerea firelor de păr pe rând, funcționează cel mai bine pe zone mai mici, cum ar fi sprâncenele, buza superioară și obraji. Și, spre deosebire de utilizarea pensetelor, filetarea este mult mai dificilă de încercat dacă nu ai fost niciodată instruită, așa că mergi la un salon cu un profesionist specializat în acesta pentru cele mai bune rezultate.

Cum se îndepărtează părul facial cu creme depilatoare

Cel mai bun pentru: zone mari de păr, cum ar fi picioarele și brațele

Nivelul durerii: scăzut-mediu

Sigur de făcut de una singură: Da

Au trecut vremurile în care cremele de îndepărtare a părului facial erau parfumate înțepător – există o mulțime de creme noi, care sunt blânde și fără parfumuri. Aceste creme sunt aplicate pe zona cu păr nedorit, apoi șterse împreună cu firele de păr. „Cremele de depilare folosesc substanțe chimice precum tioglicolatul de calciu sau tioglicolatul de potasiu, care rup legăturile disulfidice din keratină, slăbind astfel părul”, explică Christine Choi Kim, dermatolog cu sediul în Santa Monica, California. Aceasta este una dintre cele mai nedureroase forme de îndepărtare a părului, cu excepția unor furnicături ușoare sau roșeață pe măsură ce părul se topește. Dacă ai o piele foarte sensibilă, este posibil să te confrunți cu o anumită iritare: Efectuează întotdeauna un test de plasture mai întâi pentru a verifica dacă există alergii.

Cum se îndepărtează părul facial cu epilare

Cel mai bun pentru: Îndepărtarea părului de la rădăcină din zone mai mari care nu necesită o atingere precisă (cum ar fi axele, brațele și obraji)

Nivelul durerii: mediu-ridicat

Sigur de făcut de una singură: Da

Spre deosebire de pensete, care scot firele individual, dispozitivele de epilare smulg mai multe fire deodată. „Gândește-te la dispozitiv ca la mai multe pensete mici, toate mergând simultan”, explică Aral. Pe scara durerii este cel mai apropiat de filetare, deci mai dureros decât smulgerea, dar nu la fel de rău ca ceara. În plus, cu cât îl folosești mai mult, cu atât te vei obișnui mai mult cu sentimentul și s-ar putea să nu-l consideri nici măcar dureros după o utilizare regulată. „Nu încerca să utilizezi un epilator pentru a-ți forma sprâncenele”, avertizează Aral. „Între sprâncene este în regulă, dar fii atent la toate zonele care necesită o atingere precisă.” Ea recomandă acest lucru pentru îndepărtarea părului de pe bărbie, partea feței și chiar la subraț.

Cum se îndepărtează părul facial cu rețete topice

Cel mai bun pentru: Încetinirea temporară a creșterii părului

Nivelul durerii: scăzut

Sigur de făcut de una singură: Da

În plus față de metodele eliberate fără prescripție medicală sau în salon, poți vorbi și cu dermatologul despre încercarea unei rețete topice. „Există medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi Vaniqa, care este un tratament topic o dată pe zi utilizat pentru a reduce creșterea părului”, explică dr. Krishnan. Deși este „foarte eficient”, dr. Krishnan observă că, odată ce te oprești, efectul dispare și părul tău va crește din nou.

Cum se îndepărtează părul facial cu epilarea cu laser

Cel mai bun pentru: Îndepărtarea permanentă a părului pentru păr grosier sau zone mai mari de creștere a părului (picioare, brațe etc.)

Nivelul durerii: ridicat

Sigur de făcut de una singură: Nu

Pentru îndepărtarea permanentă a părului, poți încerca epilarea cu laser, cunoscută și sub numele de terapie intensă cu lumină pulsată. „Laserii trag o anumită lungime de undă a luminii care este absorbită în mod specific de foliculul de păr în sine”, spune dr. Krishnan. Când acea lumină este absorbită, aceasta se transformă în căldură care ucide foliculul pilos. Avantajul pe care îl are această metodă față de electroliză este tratarea unei porțiuni mai mari la un moment dat, în timp ce electroliza (detaliată mai jos) tratează individual câte un folicul la un moment dat – gândește-te la depilarea cu smulgere. Dezavantajele: aceasta nu este o cale ideală pentru cei cu păr ușor sau fin, iar costul este ridicat. În plus, este posibil să ai nevoie de mai multe sesiuni pentru a distruge pe deplin foliculii. În timp ce multe lasere IPL la domiciliu sunt disponibile pe piață, Gretchen Frieling, dermatopatolog certificat spune că ședințele în cabinet merită mai mult banii tăi. „Dispozitivele de îndepărtare a părului cu laser la domiciliu nu sunt reglementate și, prin urmare, siguranța și eficacitatea lor pe termen lung nu sunt clare”, spune ea. Ea adaugă că tratamentul la domiciliu poate avea riscuri grave, inclusiv arsuri, cicatrici și hiperpigmentare, dacă nu ești un candidat adecvat (procedura funcționează cel mai bine pe bărbații cu părul închis la culoare). În plus, Dr. Frieling adaugă că este mai dificil să acoperi o mulțime de suprafață cu tratamente la domiciliu și poate dura mai mult timp, deci este mai bine să te lași pe seama profesioniștilor.

Cum se îndepărtează părul facial cu electroliză

Cel mai bun pentru: îndepărtarea permanentă a părului pentru păr fin sau zone mai mici de creștere a părului (buza superioară, bărbie etc.)

Nivelul durerii: ridicat

Sigur de făcut de una singură: Nu

O altă opțiune permanentă: electroliza. Aceasta folosește căldură concentrată pentru a distruge fiecare folicul pe rând pentru a interzice creșterea firelor de păr. Aceasta este o metodă ideală pentru persoanele care doresc îndepărtarea permanentă a părului, dar care nu pot efectua îndepărtarea cu laser, deoarece părul lor este prea fin sau lipsit de culoare. Deși există mai multe dispozitive pentru uz casnic, dr. Frieling spune că cel mai bine este ca procedura să fie făcută într-un cadru profesional. „Există întotdeauna un risc de cicatrizare și leziuni permanente ale pielii și, și mai rău, electrocutare”, observă ea. La urma urmei, în electroliză, este folosit un ac pentru a pătrunde în folicul, astfel încât un mediu sigur și steril în afara casei este vital.