8 motive pentru care părul tău devine grizonat
La fel ca ridurile, părul cenușiu este un semn vizibil al îmbătrânirii – și să fim clari, nu este nimic în neregulă cu asta. Este o parte a vieții – și o parte frumoasă. Dar dacă te-ai întrebat vreodată ce anume face ca părul să-și schimbe culoarea de-a lungul timpului, nu ești singura … Trichologa Madeleine Preston, explică știința din spatele devenirii grizonate, de la ceea ce o declanșează, la dacă poate fi întârziată (ar trebui ne dorim de fapt). Intrigată? Iată ce trebuie să știi …
1. Când începem să vedem tot mai multe fire albe?
„Majoritatea femeilor care au peste 30 de ani ar trebui să vadă câteva fire de păr cenușii, dar până ajung la vârsta de 50 de ani majoritatea femeilor s-ar aștepta să aibă mai mult de 50% din părul scalpului să devină grizonat”.
2. Așadar, ce este de fapt părul grizonat?
„Părul cenușiu este o combinație de fire normal pigmentate, intercalate cu albe. Părul devine alb atunci când celulele de pigmentare responsabile de culoare (melanină) încetează să mai fie produse”.
3. Este posibil să încetinim rata de grizonare a părului?
„Factorii nutriționali și hormonali, cât și stresul, pot afecta culoarea părului, dar, în mare, predispoziția de a deveni gri mai devreme sau mai târziu în viață este genetică”.
4. Părul grizonat este mai comun la anumite persoane?
„Părul cenușiu este o trăsătură moștenită – dacă părinții tăi au devenit „gri” mai devreme, există posibilitatea ca și tu. Caucazienii par să devină gri mai devreme și unele condiții de sănătate pot provoca albirea prematură, cum ar fi diabetul, anemia pernicioasă sau problemele tiroidiene”.
5. Ce să mâncăm pentru un păr sănătos?
„Părul este format din proteine (keratină), deci ele sunt foarte importante pentru părul sănătos și puternic. Alimentele precum ouăle și peștele sunt surse bune de proteine de primă clasă. Proteinele constau din aminoacizi (unii esențiali și alții neesențiali). Aminoacizii esențiali sunt mai abundenți în proteine animale și mai ușor de absorbit. Deficiențele de fier, calciu, zinc, vitamina D, B12 și B6 pot fi frecvente, deci este important să consumi alimente care conțin aceste vitamine sau, dacă ești vegetarian, poate fi necesară o formă suplimentară”.
6. Cum să combatem totuși albirea/grizonarea prematură?
„Un supliment multivitaminic, precum cel ce conține Omega-3, împiedică părul să fie uscat și lipsit de viață, deoarece are un efect de hidratare care poate reduce mâncărimea și descuamarea scalpului (mătreața). Suplimentul conține, de asemenea, cupru, despre care se știe că previne debutul părului cărunt, prin creșterea producției de melanină (pigmentul care conferă culoarea părului)”.
7. Putem face modificări de stil de viață pentru îmbunătățirea sănătății părului?
„Deoarece părul este un soi de barometru al sănătății noastre, orice îmbunătățire pe care o aducem bunăstării noastre generale va fi un bonus pentru părul nostru. O dietă bine echilibrată, bogată în proteine, carbohidrați – care conțin vitamine și minerale esențiale esențiale – este excelentă deoarece părul este recunoscut ca un țesut neesențial de către organism.Trebuie să ne completăm nivelul de energie cu proteine și carbohidrați la fiecare 4-5 ore. Cercetările indică faptul că energia disponibilă pentru țesutul neesențial, cum ar fi foliculii de păr, poate fi redusă după această perioadă. Deoarece anumite boli pot avea un impact asupra sistemului imunitar și pot provoca deficiențe, este înțelept să efectuezi analize de sânge cel puțin o dată pe an, prin intermediul propriului medic de familie sau al unui medic privat”.
8. Masajul scalpului face bine?
„La fel cum corpurile noastre au nevoie de exerciții fizice regulate, tot așa și capul. Șamponarea zilnică a părului înseamnă că ne și masăm capul, ceea ce la rândul său duce la un scalp curat și mai sănătos. alimentarea cu sânge și hrănirea foliculilor”.