fbpx

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre îngrijirea unui nou tatuaj.

În cele din urmă, design-ul pe care l-ai avut în capul tău timp de câteva luni a devenit acum o realitate, iar pielea ta are acum un nou tatuaj cool. Dar ce urmează? Cum îl îngrijești și te asiguri că se vindecă bine. Iată tot ce trebuie să știi.

1. Urmează sfatul artistului de tatuaje
Consilierea după îngrijire va varia de la studio la studio și uneori chiar artiștii din același studio vor avea idei diferite despre cum se vindecă cel mai bine. Ascultă instrucțiunile pe care ți le oferă artistul tău – majoritatea vor avea un prospect cu sfaturi gata tipărit pentru a-l lua acasă.

2. După câteva ore spală ușor tatuajul
Majoritatea îți vor spune să lași acoperit tatuajul în primele 2-5 ore, apoi să îndepărtezi folia cu grijă și să speli ușor tatuajul cu apă călduță și săpun lichid.

3. Aplică un strat subțire de cremă hidratantă
Aplică un strat subțire de cremă hidratantă, cum ar fi Bepanthen – oricum artistul tău îți va spune ce se recomandă mai bine. Poți să îl înfășori apoi cu bandaj sau tifon, ori poți să-l lași neacoperit, în funcție de sfatul primit. În general, studiourile te vor sfătui să repeți procesul de curățare de 3-5 ori pe zi.

4. Ține-ți tatuajul curat și uscat
Evită să-l îmbibi în apă timp de cel puțin o lună (dușurile sunt bune, băile nu sunt). Dacă hainele sunt prea strâmte și provoacă fricțiune, acoperă-l cu tifon sau bandaj.

5. Evită lumina directă a soarelui
Evită expunerea la lumina directă a soarelui, dacă nu este necesar. Tatuajele, în special cele colorate, pot să se estompeze la soare – așa că, chiar și atunci când este complet vindecat, asigură-te că este acoperit cu cele mai bune creme solare, cu factor de protecție ridicat, dacă tot vrei să te bronzezi.

6. Fii răbdător cu timpul de vindecare
Timpii de vindecare depind de cât de bine se cicatrizează și de dimensiunea designului. Acest lucru poate varia de la o săptămână pentru desene simple, mici, până la câteva luni pentru modelele complexe, mai mari. Continuă să urmezi instrucțiunile de îngrijire pentru atât timp cât artistul ți-a spus acest lucru și asigură-i o păstrare bună, hidratată și curățată pentru câteva luni după aceea, evitând produsele de piele abrazive.

7. Nu te scărpina!
Pe măsură ce tatuajul se vindecă, pot apărea ușoare cruste ale pielii. Evită îndepărtarea lor, deoarece aceasta poate elimina cerneala din zona respectivă și poate duce la decolorarea sau înlăturarea completă a patch-urilor sau design-urilor. Acest lucru ar trebui să dureze doar în primele câteva săptămâni. În caz contrar, dacă rămâne ridicat, umflat, devine roșu în jurul designului, se menține sângerarea mai mult de o zi sau este continuu fierbinte la atingere, mergi înapoi la artistul tău sau solicită sfatul medicului. Tatuajul infectat este foarte rar, dar se poate întâmpla și merită mereu să îl verifici atent dacă ești îngrijorat.

8. Întoarce-te la studio pentru retuș, dacă e nevoie
Dacă dispare cerneala, studioul ar trebui să-l retușeze gratuit – tatuajele și serviciile rele/ incomplete duc la o reputație proastă, deci este în interesul lor să se asigure că ești mulțumit de produsul final.

După aproximativ 6 săptămâni, revino dacă ai nevoie de ulterioare retușuri pe orice zonă a tatuajului.