fbpx

8 fapte surprinzătoare despre acnee

1. Este cea mai frecventă afecțiune a pielii

Potrivit Academiei de Dermatologie, acneea ușoară până la moderată afectează între 40 și 50 de milioane de americani. Și, deși acneea începe de obicei în pubertate și afectează aproape 100% dintre adolescenți, acneea nu se limitează la nicio grupă de vârstă. De fapt, acneea afectează 20% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.

2. Există o singură modalitate de a obține un coș

Când glandele uleioase ale feței tale supraproduc ulei și se combină cu celulele moarte ale pielii, acesta îți blochează porii și foliculii de păr. Apoi, bacteriile se dezvoltă în acei foliculi și pori înfundați, provocând o erupție.

3. Doar declanșatoarele exterioare pot agrava erupțiile

Ereditatea, hormonii și factorii de mediu pot determina cât de rău izbucnește. Și stresul, dieta, exercițiile fizice și modul în care îngrijești pielea joacă, de asemenea, un rol. Alți vinovați ascunși? Un telefon mobil murdar, covoare de yoga folosite și fețe de pernă neschimbate suficient de des, toate pline de murdărie, bacterii și ulei (sebum).

4. Există șase tipuri de coșuri

Punctele negre și punctele albe sunt umflături ușor ridicate, cauzate de ulei (sebum), celule moarte ale pielii și acumulări de bacterii care blochează porii.

Papulele și pustulele sunt umflături mai mari care sunt cauzate atunci când porii blocați se irită. Papulele sunt umflături dure, ridicate, care ar putea fi delicate la atingere. Pustulele (care sunt adesea confundate cu punctele albe) sunt acoperite cu leziuni albe sau galbene umplute cu puroi și sunt roșii la bază.

Nodulii și chisturile sunt coșuri mai adânci care ar trebui tratate de un dermatolog. De obicei sunt foarte mari, dureroase și solide. (Chisturile sunt pline de puroi)

5. Să te speli mult/des pe față nu va curăța petele

Exfolierea excesivă și excesul de curățare pot agrava problemele de acnee. Își irită și usucă pielea, ceea ce te face să produci mai mult sebum. Și exagerarea cu tratamente pentru acnee poate avea același efect. Așadar, rămâi la un regim de dimineață și noapte – curăță, tratează și hidratează.

6. Ciocolata nu provoacă erupții

Nici pizza sau cartofii prăjiți. De fapt, există puține dovezi că anumite alimente provoacă de fapt acnee. Cu toate acestea, a rămâne hidratat și a menține o dietă sănătoasă poate ajuta la îmbunătățirea pielii.

7. Machiajul cu ulei mineral poate agrava acneea

De fapt, orice poate fi făcut cu ulei. Și asta include hidratantul sau produsele pentru păr care ar putea pătrunde pe față. În schimb, caută produse care nu conțin ulei sau care să spună „noncomedogen” pe etichetă.

8. Expunerea la soare poate ajuta la minimizarea erupțiilor

Petrecerea unor cantități mici de timp la soare poate fi benefică pentru acnee – o sesiune de 10 – 20 de minute este ideală. Dar o expunere prea mare la soare poate fi un lucru rău: poate provoca mai multe erupții și poate întuneca cicatricile acneice existente. Și indiferent de cât timp stai la soare, poartă protecție solară sau o cremă hidratantă fără ulei cu SPF – este o necesitate.